Μύθοι για αλήθειες για την ομορφιά

12.02.2009
Η σοκολάτα προκαλεί ακμή; Τα αντηλιακά είναι μόνο για τον ήλιο; Η οδοντόκρεμα εξαφανίζει τα σημάδια; Κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από την γυναικεία ομορφιά. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια; Και ποιες από τις συμβουλές της γιαγιάς μας ισχύουν και πρέπει να τις περάσουμε και στις κόρες μας;

Η σοκολάτα προκαλεί ακμή; Τα αντηλιακά είναι μόνο για τον ήλιο; Η οδοντόκρεμα εξαφανίζει τα σημάδια; Κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γύρω από την γυναικεία ομορφιά. Που βρίσκεται όμως η αλήθεια; Και ποιες από τις συμβουλές της γιαγιάς μας ισχύουν και πρέπει να τις περάσουμε και στις κόρες μας;

1. Να θυμάσαι ότι χρειάζεσαι πάντα την προστασία των αντηλιακών ακόμη και όταν δεν υπάρχει ήλιος. Αλήθεια: το πρόσωπο χρειάζεται αντηλιακό ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες του χειμώνα. Ο ήλιος προκαλεί γήρανση του δέρματος, ρυτίδες, και πανάδες, γι΄ αυτό είναι καλύτερα να φοράς πάντα την αντηλιακή σου κρέμα πριν βγεις από το σπίτι, ειδικά στην Ελλάδα που υπάρχει ηλιοφάνεια το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

2. Σαπουνισμένο δέρμα = καλό δέρμα. Μύθος: μπορεί να νιώθεις καθαρό το δέρμα σου μετά από ένα καλό σαπούνισμα αλλά η αλήθεια είναι ότι το σαπούνι ξηραίνει το δέρμα. Το δέρμα αποτελείται από λάδι, λιπαρά και νερό για να μπορεί να προστατεύεται από τα βακτήρια. Αν πλένεσαι με σαπούνι καταστρέφεται η φυσική του ασπίδα του δέρματος, και χρειάζεται περίπου οκτώ ώρες για να αποκατασταθεί η φυσική του ισορροπία. Ειδικά όταν πλένεις το πρόσωπο σου με αυτό τον τρόπο, το πρωί παραμένει εκτεθειμένο στους κινδύνους του περιβάλλοντος. Προτίμησε ένα μαλακό καθαριστικό και φυσικά μην ξεχνάς την ενυδατική σου κρέμα.

3. Οι σκιές των ματιών πρέπει να είναι σύμφωνες με το χρώμα των ματιών. Αλήθεια: δεν είναι κακό να χρησιμοποιείς σκιές που είναι διαφορετικές από το χρώμα των ματιών σου. Αυτό άλλωστε είναι και το μυστικό για αναδεικνύονται καλύτερα. Ένας γενικός κανόνας είναι ο εξής: Μπλέ μάτια: αρμονικές αποχρώσεις: πράσινο, κίτρινο, ροζ. Εντονες: Μαύρο, μώβ, καφέ. Πράσινα μάτια: Αρμονικοί τόνοι: μπλέ, κίτρινο. Για έντονο αποτέλεσμα: μαύρο, μώβ και μπρονζέ. Ανοιχτό καστανό: καφέ, ροδακινί, κοραλί. Μπλέ,μώβ και μαύρο. Καστανά: γκρί, μαύρο, πράσινο και μώβ.

4. Όταν πίνουμε νερό προστατεύουμε το δέρμα μας από την αφυδάτωση. Μύθος: αυτό που κρατάει το δέρμα μας ενυδατωμένο είναι το φυσικό λίπος , όχι το νερό. Ακόμη λοιπόν και αν πίνεις οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα αυτό δεν σημαίνει ότι διατηρείται το δέρμα ενυδατωμένο. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι η καθημερινή και συχνή χρήση της ενυδατικής κρέμας. Καλό είναι να την ανανεώνεις και κατά την διάρκεια της ημέρας.

5. Η οδοντόκρεμα ξηραίνει τα σπυράκια. Μύθος: από τότε που η Σίντι Κρόφορντ αποκάλυψε αυτή την μέθοδο για να εξαφανίζει ένα σπυράκι πριν μια σημαντική φωτογράφηση, πολλές ακολούθησαν το παράδειγμά της. Αλλά αυτό δεν σημαίνει πως είναι και σωστό. Η οδοντόκρεμα μπορεί να δημιουργήσει ερεθισμό στο δέρμα γι΄ αυτό καλύτερα να καταφύγεις σε ένα ειδικό προιόν, και να αφήσεις την οδοντόκρεμα για το δόντια.

6. Τα 100% φυσικά προιόντα είναι τα καλύτερα. Μύθος: όχι απαραίτητα. Επειδή είναι φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι και πιο αποτελεσματικά. Απλά χρησιμοποίησε αυτά που σου ταιριάζουν.

7. Όταν ξυρίζουμε τα πόδια μας οι τρίχες βγαίνουν πιο γρήγορα, σκούρες και δυνατές. Μύθος! Αν τα παραπάνω ίσχυαν τότε όλοι οι άντρες με προβλήματα τριχόπτωσης θα ξύριζαν το κεφάλι τους καθημερινά.

8. Αν απλώνουμε βούτυρο καρύδας ή λάδι ελιάς θα αποφύγουμε τις ραγάδες. Μύθος: αυτό δεν ισχύει. Το αν θα κάνουμε ραγάδες στην διάρκεια της εγκυμοσύνης εξαρτάται από την ποιότητα του δέρματος και το ποσοστό του κολαγόνου. Αν λοιπόν έχεις ραγάδες, θυμήσου ότι δεν είσαι η μόνη, το 80% των γυναικών αποκτούν ραγάδες μετά από εγκυμοσύνη.

9. Το γρήγορο φαγητό, τα τηγανητά και η σοκολάτα προκαλούν ακμή. Μύθος: αν και οι παραπάνω πειρασμοί δεν κάνουν καλό στην υγεία μας δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι δημιουργούν ακμή.