Όμορφη κάτω από τον ήλιο

31.07.2008
Το καλοκαίρι η επιδερμίδα μας χρειάζεται διαφορετική φροντίδα από ό,τι τον χειμώνα. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι με τις πρώτες ζέστες η επιδερμίδα σας δείχνει θαμπή και εμφανίζει κηλίδες, ακόμα και σπυράκια.

Το καλοκαίρι η επιδερμίδα μας χρειάζεται διαφορετική φροντίδα από ό,τι τον χειμώνα. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι με τις πρώτες ζέστες η επιδερμίδα σας δείχνει θαμπή και εμφανίζει κηλίδες, ακόμα και σπυράκια. Αυτό συμβαίνει επειδή με τη ζέστη τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας υγροποιούνται. Επιπλέον υπολογίζεται ότι το 90% των ρυτίδων οφείλονται στην υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η οποία βλάπτει το κολλαγόνο. Τα λευκά δέρματα έχουν μεγαλύτερη τάση για ρυτίδες, διότι έχουν λιγότερη μελανίνη η οποία λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Για να αποφύγετε τις πρόωρες ρυτίδες από τον ήλιο, αποφύγετε την ηλιοθεραπεία κυρίως τις ώρες μεταξύ 12 και 4 που η ακτινοβολία είναι ισχυρότερη. Φροντίστε να φοράτε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου και απλώστε στο πρόσωπο και στο σώμα μια αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

H ενυδάτωση είναι το βασικό μυστικό για μια υγιή επιδερμίδα. Ειδικά το καλοκαίρι πρέπει να χρησιμοποιείτε την υδατική σας κρέμα πιο συχνά γιατί με τον ιδρώτα το σώμα χάνει μεγάλο μέρος της πολύτιμης υγρασίας του. Ρίξτε δροσερό νερό στο πρόσωπό σας δυο-τρεις φορές την ημέρα και βάλτε άφθονη υδατική κρέμα. Κάθε φορά που θα κάνετε ντους χρησιμοποιήστε μια υδατική κρέμα για το σώμα, που μπορεί να έχει το αγαπημένο σας άρωμα. Μία φορά την εβδομάδα κάντε έναν καθαρισμό με ατμό στο πρόσωπό σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να φτιάξτε μόνη σας ένα προϊόν ενυδάτωσης με φυσικά υλικά.

Αναμείξτε ίσες ποσότητες χυμό από αγγούρι και καρπούζι, αφήστε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει και απλώστε στο πρόσωπό σας με ένα κομμάτι βαμβάκι.

Το ροδόνερο είναι ένα από τα καλύτερα υδατικά προϊόντα. Ψεκάστε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ και απολαύστε το υπέροχο άρωμα από τριαντάφυλλο.

Μην ξεχάσετε να περιποιηθείτε τα χέρια και τα πόδια σας. Κάθε μέρα κάντε ένα ποδόλουτρο για 15 λεπτά. Θα σας ξεκουράσει και θα σας αναζωογονήσει. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο αιθέριο έλαιο από μέντα ή λεμόνι για να ανακουφίσετε τα φλογισμένα πόδια. Για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος στα κάτω άκρα, γεμίστε μια λεκάνη με ζεστό νερό και μία με κρύο. Αφήστε τα πόδια σας πρώτα στο ζεστό νερό και μετά στο κρύο, από δύο λεπτά κάθε φορά. Επαναλάβετε μία φορά την εβδομάδα, για 15 λεπτά συνολικά. Αποφύγετε τα κλειστά παπούτσια και προτιμήστε τα άνετα πέδιλα. Όποτε έχετε την ευκαιρία, περπατήστε ξυπόλυτη. Τα πόδια σας θα σας ευγνωμονούν.

Όμορφα καλοκαιρινά μαλλιά
Ξέρουμε ότι ο ήλιος βλάπτει την ομορφιά των μαλλιών μας με αποτέλεσμα να γίνουν θαμπά, εύθραυστα και ξηρά. Προστατέψτε τα λοιπόν ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με την κατάλληλη φροντίδα. Χρησιμοποιήστε μετά το λούσιμο μια ειδική κρέμα που δεν ξεβγάζεται με φίλτρο προστασίας από τις υπεριώδεις ακτίνες. Εμποδίστε τον στατικό ηλεκτρισμό μετά το λούσιμο χρησιμοποιώντας μια κρέμα ενυδάτωσης και λάμψης.

Αν συνηθίζετε να χρησιμοποιείτε τακτικά το πιστολάκι ή το σίδερο για ίσιωμα, αφήστε τα μαλλιά σας να ξεκουραστούν τους καλοκαιρινούς μήνες. Αφήστε τα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά ή κάντε κοτσίδες όταν είναι βρεγμένα για να αποκτήσετε ομοιόμορφες μπούκλες. Τις πολύ ζεστές μέρες, πιάστε τα μαλλιά σε αλογοουρά ή κότσο. Αφού λουστείτε περάστε λίγη κρέμα στις άκρες για να μη φριζάρουν. Τυλίξτε μια διαφανή μεμβράνη γύρω από τα μαλλιά σας όσο είναι ακόμα βρεγμένα και κοιμηθείτε με την κρέμα. Με αυτόν τον τρόπο τα μαλλιά σας θα αποκτήσουν ξανά την χαμένη υγρασία. Κάθε 6-8 εβδομάδες καθαρίστε τις άκρες, κόβοντας ένα εκατοστό. Όταν δείτε ότι οι άκρες φριζάρουν αυτό σημαίνει ότι έχετε ψαλίδα ή έχουν ταλαιπωρηθεί από τις βαφές. Ειδικά το καλοκαίρι φροντίστε να χρησιμοποιείτε προϊόντα για τα μαλλιά από φυσικά υλικά. Αποφύγετε όσο προϊόντα περιέχουν οινόπνευμα ή χημικές ουσίες που ξηραίνουν την τρίχα.