Ο αλάνθαστος τρόπος να κόψεις τη ψαλίδα στο σπίτι

03.10.2022
Ο αλάνθαστος τρόπος να κόψεις τη ψαλίδα στο σπίτι
Οι επαγγελματίες μοιράζονται τις καλύτερες συμβουλές τους - για την αποφυγή της καταστροφής και για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος

Μήπως έχεις παρατηρήσει τα σπαστά σου άκρα στα μαλλιά και έχεις αναρωτηθεί αν μπορείς απλώς να τα κόψεις μόνη σου; Ναι, μπορείς να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου μαθαίνοντας πώς να κόβεις τη ψαλίδα σου στο σπίτι. Στην πραγματικότητα, με λίγη καθοδήγηση από τους επαγγελματίες, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι το επόμενο ραντεβού σου για να απαλλαγείς από την ενοχλητική ψαλίδα.

«Ιδανικά, δεν θέλεις να ξεπεράσεις τις οκτώ εβδομάδες», λέει ο Nick Stenson, κομμωτής, ανώτερος αντιπρόεδρος του Salon Services and Trend for Ulta Beauty και καλλιτεχνικός διευθυντής του Matrix. «Δε θα πρέπει να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία των μαλλιών σου». Αυτό το χρονικό πλαίσιο είναι ακόμη μικρότερο για ορισμένα στυλ: Εάν έχεις έντονο ή κοντό κούρεμα, το να περάσουν έξι εβδομάδες θα δυσκολέψει να διατηρήσεις οποιοδήποτε σχήμα ενσωματωμένο στο κούρεμα.

Οι κανόνες για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή μεταξύ των επισκέψεων στο κομμωτήριο

Παρακάτω, θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το σωστό κούρεμα της ψαλίδας στο σπίτι:

Εντοπίζοντας τη Ζημιά
Δεν χρειάζεσαι μικροσκόπιο για να εντοπίσεις τις λεπτές, μικροσκοπικές σχισμές. «Μόλις τα μαλλιά στεγνώσουν, πέρασε μέσα τους τα δύο δάχτυλά σου μέχρι τις άκρες», λέει ο Stenson. «Θα νιώσεις μια αλλαγή στην υφή και θα δεις επίσης ότι τα άκρα αρχίζουν να χωρίζονται... ανεβαίνοντας μέχρι το σημείο όπου νιώθεις την αλλαγή της υφής».

"Τα σπαστά άκρα είναι πολύ πιο εύκολο να ανιχνευθούν σε ίσια μαλλιά, καθώς τα σγουρά συχνά συγκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση των άκρων των μαλλιών", λέει ο Robin Groover, κομμωτής και ιδρυτής του κομμωτηρίου Too Groovy. "Ωστόσο, τα μαλλιά γίνονται μπλεγμένα όταν περνάς τα δάχτυλά σου μέσα από αυτά, και αυτό είναι συχνά ένας εύκολος ανιχνευτής των σχισμένων άκρων. Οι σχισμένες άκρες δημιουργούν κόμπους για μπούκλες και κουλούρες στις άκρες. Και ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά συχνά σπάνε στις άκρες, με αποτέλεσμα να μένει στασιμότητα του μήκους".

Το καλύτερο προσιτό μυστικό για υγιή λαμπερά μαλλιά είναι πιο απλό απ' όσο περίμενες

Προετοιμασία για το κόψιμο των σπαστών άκρων
Πώς να κόψεις τις σπαστές άκρες στο σπίτι; Ο Stenson συνιστά να επιλέξεις επαγγελματικά ψαλίδια με λεπτές μύτες. «Χρησιμοποίησε τα μόνο στα μαλλιά και μην κόψεις κανένα άλλο αντικείμενο με αυτά», λέει ο Stenson.

Συμβουλές για κούρεμα σπαστών άκρων σε ίσια μαλλιά
Ο Stenson συνιστά να κόψεις τα μαλλιά σου όταν είναι στεγνά αφού ακολουθήσεις την τακτική ρουτίνα περιποίησης μαλλιών. Όσον αφορά την ίδια την τεχνική κοπής, "αν προσπαθείς να κόψεις μόνη σου τις σχισμένες άκρες σου, θα πρέπει να κρατάς το ψαλίδι κάθετα στραμμένο προς τα πάνω, μετά φέρνοντας τις άκρες στραμμένες προς τα πάνω και με το σημείο κοπής μέσα τους κάθετα".

Συμβουλές για το κόψιμο των σπαστών άκρων σε σγουρά μαλλιά
Όσες έχουν κυματιστά, σγουρά μαλλιά θα πρέπει να προσθέσουν μερικά βήματα. Αν τα μαλλιά σου είναι κυματιστά, ο Groover συνιστά να χωρίσεις τα μαλλιά σου σε τέσσερα έως έξι τμήματα και στη συνέχεια να στρίψεις ή να πλέξεις κάθε τμήμα. "Κράτησε την πλεξούδα σε μηδέν μοίρες, κοντά στην περιοχή των ώμων και κόψε τα λιγότερο πυκνά σκέλη", εξηγεί. "Είναι πιο εύκολο να κάνεις μικρά μικρά κοψίματα από το να προσπαθείς να τα κόψεις όλα αμέσως".

Αν τα μαλλιά σου είναι σγουρά, χώρισε τα σε έξι έως οκτώ τμήματα. Αφού τα στρίψεις ή τα πλέξεις, "Φέρε τα μαλλιά σε πιο ίσια μορφή με πιστολάκι ή στέγνωσε με αέρα και μετά βούρτσισε για πιο ομοιόμορφη υφή", εξηγεί. "Αυτό βοηθά τη φόρμα να είναι πιο ομοιόμορφη για καλύτερη ακρίβεια. Για την πραγματική διαδικασία κοπής, στρίψε κάθε τμήμα, κράτησε το σε μηδέν μοίρες, κοντά στην περιοχή των ώμων και κόψε με τις ίδιες συχνές, μικρές τομές.