Πώς να διατηρήσεις υγιή τα μαλλιά με ντεκαπάζ

07.10.2022
Πώς να διατηρήσεις υγιή τα μαλλιά με ντεκαπάζ
Δε σταματούν όλα στο κομμωτήριο – τα βήματα που κάνεις στην καθημερινότητα σου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση και την υγεία των μαλλιών σου

To ντεκαπάζ είναι ένας από τους πιο εύκολους και γρήγορους τρόπους για να αφαιρέσεις τη χρωστική από τα μαλλιά σου εάν θέλεις να αλλάξεις δραστικά το χρώμα σου. Ωστόσο, είτε είσαι φυσική ξανθιά είτε όχι, βάφοντας τα μαλλιά σου στο σπίτι ή στο αγαπημένο σου κομμωτήριο, η αλλαγή του χρώματος των μαλλιών σου με ντεκαπάζ μπορεί να προκαλέσει προβλήματα – ανεξάρτητα από το πόσο ανοιχτόχρωμη είσαι. «Το ντεκαπάζ είναι υψηλό στην κλίμακα pH και μπορεί να αφήσει τα μαλλιά σε κίνδυνο, εξασθενημένα, επιρρεπή σε σπάσιμο και ξηρότητα», λέει η Shvonne Perkins, επικεφαλής εκπαιδεύτρια στο Madison Reed. Αυτό δεν σημαίνει ότι η λεύκανση των μαλλιών είναι κακή καθεαυτή – απλά πρέπει να μάθεις πώς να διατηρείς τα μαλλιά υγιή και να χειρίζεσαι το συστατικό αυτό με υπευθυνότητα.

«Η λεύκανση των μαλλιών είναι η διαδικασία χρήσης ενός λευκαντικού για την αφαίρεση της χρωστικής», λέει ο Γιώργος Παπανικόλας, πρεσβευτής της μάρκας Matrix. «Μπορεί να εφαρμοστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως απομονωμένο σε ένα φύλλο αλουμινίου ή στρατηγικά ζωγραφισμένο στο χέρι». Μπορεί επίσης να εφαρμοστεί παντού ως λευκαντικό και τονωτικό.

Οι κανόνες για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή μεταξύ των επισκέψεων στο κομμωτήριο

Τι κάνει τα μαλλιά με ντεκαπάζ επιρρεπή σε φθορά;
Σύμφωνα με τον hair stylist Cyd Charisse, όταν εφαρμόζεται το ντεκαπάζ, τα μαλλιά θα υποβληθούν σε μια διαδικασία που ξεκινά με έναν αλκαλικό παράγοντα που ανοίγει την επιδερμίδα της τρίχας. «Ο αλκαλικός παράγοντας ακολουθείται από έναν οξειδωτικό παράγοντα που διεισδύει στον φλοιό της τρίχας και διαλύει τη φυσική μελανίνη της τρίχας - το φυσικό χρώμα της τρίχας». Όσο περισσότερο αυτοί οι παράγοντες κάθονται στα μαλλιά, τόσο πιο ξανθιά θα είσαι.

Οι παρενέργειες αναπτύσσονται όταν το ντεκαπάζ αρχίζει να διογκώνει την επιδερμίδα (επιτρέποντας στο υλικό να διεισδύσει βαθύτερα στο στέλεχος της τρίχας για να αφαιρέσει το προηγούμενο χρώμα των μαλλιών) και να διασπάσει τη μελανίνη — αλλάζοντας την υφή των μαλλιών και καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στο σπάσιμο. «Όταν λευκαίνεις τα μαλλιά σου, αλλάζει και η ελαστικότητα των μαλλιών σου», συνεχίζει ο Charisse.

Παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες συμβουλές που μπορείς να ακολουθήσεις:

Επισκέψου συχνά έναν ειδικό
Για να διατηρήσεις μια σταθερή απόχρωση του ξανθού, θα θέλεις να κάνεις ανανέωση κάθε τέσσερις έως οκτώ εβδομάδες. «Όσο περισσότερο μεγαλώνουν οι ρίζες σου, τόσο πιο δύσκολο είναι να διατηρήσεις τη συνοχή του χρώματος», λέει ο Charisse.

Για ανταύγειες, θα πρέπει να ανανεώνεις κάθε 12 εβδομάδες και κάθε έξι μήνες για το balayage (χρωματισμένες στο χέρι ανταύγειες σε αντίθεση με τα αλουμινόχαρτα) με glossers και toner κάθε τέσσερις έως έξι εβδομάδες για να διατηρείται το χρώμα φρέσκο.

Ήρθε η ώρα να αναβαθμίσεις τη ρουτίνα περιποίησης μαλλιών σου για το φθινόπωρο

Εστίασε στην ενυδάτωση
Σίγουρα μπορείς να πας σε έναν ειδικό χρωματιστή, αλλά αυτό που κάνεις στο σπίτι θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη διατήρηση του σωστού χρώματος. Μια καλά σχεδιασμένη ρουτίνα θα αποτρέψει τα μαλλιά από το να αφυδατωθούν ή να καταστραφούν, παρέχοντας υγρασία και επανορθωτικά συστατικά.
«Η ικανότητα της επιδερμίδας της τρίχας να κλείνει εντελώς σε μια λεία και υγιή κατάσταση εξαρτάται από το πόσο εύθραυστα ήταν αρχικά τα μαλλιά καθώς και από τη δύναμη του ντεκαπάζ και τον χρόνο επεξεργασίας», λέει ο hair colorist Chase Kusero. «Όταν η επιδερμίδα δεν μπορεί να κλείσει τελείως λόγω υπερβολικής επεξεργασίας, τα μαλλιά μπορεί να μείνουν θαμπά, φριζαρισμένα ή σπασμένα». Κάνε μασάζ με έλαια βαθιάς διείσδυσης όπως λάδι καρύδας ή αργκάν και μία φορά την εβδομάδα κάνε μια μάσκα μαλλιών για να εξασφαλίσεις ότι τα μαλλιά σου παραμένουν όσο το δυνατόν πιο ενυδατωμένα.

Επένδυσε σε ένα μωβ σαμπουάν
Για να διατηρήσεις τα ξανθά μαλλιά, αγόρασε ένα μωβ σαμπουάν για να τα αποτρέψεις από το να φαίνονται μπρούτζινα. Το μωβ, που είναι το αντίθετο από το κίτρινο στον χρωματικό τροχό, θα εξουδετερώσει τους χάλκινους κίτρινους και πορτοκαλί τόνους – διατηρώντας το ξανθό σου φρέσκο ​​όπως την ημέρα που το έκανες.

Λούσου λιγότερο
Ο χρυσός κανόνας για τη διατήρηση του χρώματός σου είναι να λούζεσαι λιγότερο συχνά από το κανονικό για να κρατήσεις όσα περισσότερα φυσικά έλαια μπορείς και να αποτρέψεις το ξεθώριασμα του χρώματος. Δηλαδή, αν έχεις συνηθίσει να λούζεσαι κάθε μέρα, δοκίμασε να λούζεσαι κάθε δεύτερη μέρα (ή λιγότερο). Αν ανησυχείς μήπως τα μαλλιά σου φαίνονται πολύ λιπαρά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα ξηρό σαμπουάν.

Μην βουρτσίζεις τα μαλλιά όταν είναι βρεγμένα
Όλοι οι ειδικοί προειδοποιούν σθεναρά να μην βουρτσίζουμε τα μαλλιά μας ενώ είναι βρεγμένα, καθώς θα σπάσει κάθε αδύναμη τρίχα. «Μην βάζεις ποτέ μια βούρτσα σε βρεγμένα μαλλιά και μην την τραβάς προς τα κάτω», λέει ο Perkins, ο οποίος συνιστά να ξεμπερδεύεις τα μαλλιά στο ντους από τις άκρες προς τα πάνω, να δουλεύεις προς τα πάνω προς τη ρίζα. Ο Kusero συμφωνεί, λέγοντας ότι «τα μαλλιά μας είναι πιο ευάλωτα και ελαστικά όταν είναι βρεγμένα, και το υπερβολικό τράβηγμα των βρεγμένων, επεξεργασμένων μαλλιών μπορεί να συμβάλει στο σπάσιμο. Μόλις τα μαλλιά ξεμπερδέψουν, βεβαιώσου ότι έχεις εφαρμόσει ένα θρεπτικό λάδι μαλλιών στα μαλλιά πριν τα στεγνώσεις για να διατηρήσεις την υγρασία».

Χρησιμοποίησε λιγότερη θερμότητα
Η ενυδάτωση είναι πρωταρχικής σημασίας για να διατηρήσεις τα βαμμένα μαλλιά υγιή, γι' αυτό θα πρέπει να περιορίσεις τα εργαλεία θερμότητας, και όταν χρησιμοποιείς το πιστολάκι, το ισιωτικό ή το σίδερο για μπούκλες, οι ειδικοί προτείνουν να το χρησιμοποιήσεις στη χαμηλή ρύθμιση και να εφαρμόσεις ένα λάδι που προστατεύει από τη θερμότητα.

Κοιμήσου σε μεταξωτή μαξιλαροθήκη
Ένας καλός εμπειρικός κανόνας για όλα τα χρώματα και τις υφές μαλλιών, είναι η χρήση μιας μεταξωτής μαξιλαροθήκης που θα κάνει θαύματα για την προστασία των μαλλιών σου. Ο ύπνος σε μια μεταξωτή μαξιλαροθήκη θα βοηθήσει στη μείωση της τριβής και στο σπάσιμο ενώ κοιμάσαι.