Χειμώνας και επιδερμίδα: 7 σημεία της καθημερινής ρουτίνας που πρέπει να προσέξεις περισσότερο

16.02.2024
Χειμώνας και επιδερμίδα: 7 σημεία της καθημερινής ρουτίνας που πρέπει να προσέξεις περισσότερο
Χειμώνα με διαλείμματα είχαμε φέτος στην Ελλάδα όμως αυτές τις μέρες οι θερμοκρασίες έχουν πέσει και οι ανάγκες του δέρματός σου έχουν αλλάξει, όπως θα έχεις αντιληφθεί και η ίδια. Δες πώς μπορείς να βοηθήσεις την επιδερμίδα σου να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο τρόπο.

Με τις εναλλαγές του καιρού όλο τον χρόνο η προσαρμογή της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας ώστε να ανταποκρίνεται στις συγκεκριμένες ανάγκες της εκάστοτε εποχής έχει ιδιαίτερη σημασία, αν θέλεις να την προστατεύσεις και να τη φροντίσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Ιδού οι άξονες στους οποίους θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή.

1. Καθαρισμός

Καλό είναι να χρησιμοποιείς ένα απαλό, ενυδατικό καθαριστικό για το δέρμα σου τόσο το πρωί όσο και το βράδι. Ας αποφεύγεις εκείνα που νιώθεις ότι ξεραίνουν το δέρμα σου στερώντας το από τα φυσικά έλαιά του. Τα κρεμώδη ή βασισμένα στα έλαια προϊόντα ενδείκνυνται για αυτή την εποχή ακόμη και όταν θέλεις να αφαιρέσεις το μακιγιάζ σου.

Περιποίηση προσώπου: Με ποια σειρά χρησιμοποιώ τα καλλυντικά προϊόντα;

2. Απολέπιση

Αν το καλοκαίρι κάνεις scrub 2 ή και 3 φορές την εβδομάδα, τις χειμωνιάτικες μέρες καλό είναι να το περιορίσεις στη 1 χρησιμοποιώντας πάντα ένα πολύ απαλό προϊόν που δεν θα ερεθίσει το δέρμα σου. Επίλεξε ένα απαλό απολεπιστικό, όπως, για παράδειγμα ένα ήπιο χημικό απολεπιστικό με άλφα υδροξυοξέα (AHAs) ή βήτα υδροξυοξέα (BHAs), για την απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος και την ανανέωσή τους.

5_47.png

3. Ενυδάτωση

Ένα σημείο Super SOS (όπως λέγαμε και στο σχολείο!). Για τις χειμωνιάτικες μέρες, εφάρμοσε ένα ενυδατικό toner ή λαδάκι αμέσως μετά τον καθαρισμό για να αναπληρώσεις την υγρασία που έχεις χάσει και προετοίμασε έτσι το δέρμα για τα επόμενα προϊόντα.

Εναλλακτικά, κάποιος ορός που περιέχει υαλουρονικό οξύ για να ενυδατώσει σε βάθος και να γεμίσει το δέρμα θα ήταν επίσης μια καλή λύση. Το υαλουρονικό οξύ προσελκύει και διατηρεί την υγρασία, διατηρώντας τελικά το δέρμα αρκούντως ενυδατωμένο και ελαστικό.

Στο ίδιο πλαίσιο παίζει μεγάλο ρόλο η ενυδατική κρέμα που θα χρησιμοποιήσεις και ίσως αυτό τον καιρό να πρέπει να επιλέξεις μία πιο πλούσια, σχεδιασμένη για ξηρό ή ευαίσθητο δέρμα για να παρέχει ενυδάτωση και θρέψη που διαρκεί. Το λάδι ή το toner που αναφέραμε πιο πάνω θα βοηθήσει καθώς θα σφραγίσει την υγρασία δημιουργώντας ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα.

4. Αντιηλιακή προστασία

Αν έχεις ακόμη την ψευδαίσθηση ότι αντιηλιακό βάζουμε μόνο το καλοκαίρι θα πρέπει να ξανασκεφτείς. Ακόμη και τον χειμώνα είναι πολύ σημαντικό να προστατέψεις την επιδερμίδα σου από τις βλαβερές ακτίνες UV και καλό είναι να μην ξεχνάς να την εφαρμόζεις κάθε φορά που βγαίνεις από την πόρτα του σπιτιού σου.

Μήπως το ενυδατικό χειλιών σου κάνει τα χείλη σου ακόμη πιο ξηρά;

5. Φροντίδα των χειλιών

Τα χείλη είναι, ίσως, το πρώτο σημείο του σώματος που επηρεάζεται από το κρύο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα θρεπτικό βάλσαμο με συστατικά όπως βούτυρο καριτέ, λάδι καρύδας και βιταμίνη Ε για να αποτρέψεις τα σκασμένα χείλη και να τα διατηρήσεις απαλά και ενυδατωμένα.

Μία φορά την εβδομάδα μία απολέπιση στα χείλη με ένα απαλό scrub για να αφαιρέσεςι τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να βελτιώσεις την αποτελεσματικότητα του lip balm σου ίσως είναι επίσης ένα must.

6. Χέρια και πόδια

Μην ξεχνάς να φροντίζεις τα χέρια και τα πόδια σου επίσης καθώς κι αυτά μπορεί να γίνουν ξηρά και τραχιά κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εφάρμοσε τακτικά μια πλούσια κρέμα χεριών και ποδιών για να τα διατηρείς απαλά και ενυδατωμένα. Για τα πόδια σου, μάλιστα, θα μπορούσες να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις την κρέμα και μετά βαμβακερές κάλτσες όλη νύχτα ώστε να λειτουργήσει ως μάσκα. Θα δεις μεγάλη διαφορά.

Αυτά είναι τα 4 προϊόντα που οι δερματολόγοι λένε ότι δεν θα χρησιμοποιούσαν ποτέ

7. Νυχτερινή φροντίδα

Βασικό σημείο στη θρέψη της επιδερμίδας η «δουλίτσα» που γίνεται το βράδυ. Σκέψου να χρησιμοποιήσεις ένα λάδι προσώπου ή μια πιο παχύρρευστη ενυδατική κρέμα τη νύχτα για να θρέψεις σε βάθος το δέρμα όλη τη νύχτα και να το ανανεώσεις με τον καλύτερο τρόπο.

Σημαντικό είναι να μάθεις ν' «ακούς» το δέρμα σου και να προσαρμόσεις τη ρουτίνα ομορφιάς σου ανάλογα με αυτό που σου «ζητά» κάθε φορά. Η συνέπεια σε αυτές τις «απαιτήσεις» είναι το κλειδί για τη διατήρηση υγιούς, ενυδατωμένου δέρματος και καθ' όλη τη χειμερινή περίοδο

Τελευταία τροποποίηση στις 16.02.2024 - 12:48