5 αναπάντεχα μέρη και σημεία του σώματος όπου πρέπει να φοράς αντηλιακό

5 αναπάντεχα μέρη και σημεία του σώματος όπου πρέπει να φοράς αντηλιακό
Πολλές φορές θεωρούμε ότι η χρήση αντηλιακού είναι υποχρεωτική μόνο όταν πηγαίνουμε στην παραλία να κάνουμε μπάνιο. Φυσικά, αυτό είναι μεγάλο λάθος καθώς ο ήλιος πια δεν αστειεύεται.

Πρέπει να φοράς αντηλιακό ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας κανονικής εργάσιμης ημέρας όπου περνάς τον περισσότερο χρόνο σου σε εσωτερικούς χώρους. Κάθε φορά που πρόκειται να εκτεθείς στον ήλιο, θα πρέπει να φοράς αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF τουλάχιστον 30, ούτως ώστε να προστατευτείς από τις ακτίνες UVΑ και UVΒ.

Παρακάτω θα διαβάσεις για μέρη και περιοχές του σώματος όπου δεν το περιμένεις ότι πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό.

Στο τριχωτό της κεφαλής και στα μαλλιά σου

Είναι σημαντικό να εφαρμόζεις αντηλιακό σε εκτεθειμένες περιοχές του τριχωτού της κεφαλής σου, καθώς και γύρω από τη γραμμή των μαλλιών σου, όπου οι τρίχες τείνουν να είναι πιο λεπτές. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά σημεία όπου οι άνθρωποι ξεχνούν να εφαρμόσουν αντηλιακό.

Μπορείς να πάθεις ηλιακά εγκαύματα ακόμα και σε μια συννεφιασμένη ημέρα - Καλύτερα να προσέχεις πάντα

Κάτω από τα ρούχα σου

Δεν είναι όλα τα είδη ένδυσης ίδια όσον αφορά την αντηλιακή προστασία. Αλλά εδώ είναι ένας εμπειρικός κανόνας: Εάν μπορείς να δεις φως μέσα από το ύφασμα, τότε οι βλαβερές ακτίνες UV μπορούν να περάσουν το ρούχο και να φτάσουν στο δέρμα σου.

«Αν πρόκειται να φορέσεις ένα ρούχο που έχει ελαφριά ύφανση, τότε είναι πολύ σημαντικό να φοράς αντηλιακό», λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι εφαρμόζεις αντηλιακό γύρω από τις άκρες των ρούχων σου, επειδή μπορούν να μετακινηθούν και να εκθέσουν το απροστάτευτο δέρμα.

Ετοιμάζεσαι για παραλία; Τρεις βασικές κινήσεις που πρέπει να κάνεις νωρίτερα

Στα πόδια και τα αυτιά σου

Αν και μπορεί να φαίνεται ότι τα πόδια σου δύσκολα βλέπουν το φως της ημέρας, είναι σημαντικό να εφαρμόζεις αντηλιακό όταν φοράς σανδάλια ή κάθεσαι ώρα ξυπόλητη.

Τέλος, οι κορυφές των αυτιών είναι μια περιοχή που συνήθως αμελείται όταν οι άνθρωποι εφαρμόζουν αντηλιακό.

Όταν εφαρμόζεις αντηλιακό στο πρόσωπο και το λαιμό σου, βεβαιώσου ότι το απλώνεις και στα αυτιά, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην κορυφή των αυτιών και στους λοβούς.

Αεροπλάνα

Εάν ταξιδεύεις συχνά με αεροπλάνα πρέπει να γνωρίζεις ότι είσαι ιδιαίτερα ευάλωτη στην έκθεση στον ήλιο. Έρευνες έχουν δείξει μάλιστα ότι οι πιλότοι και τα πληρώματα πτήσης έχουν περισσότερες περιπτώσεις μελανώματος σε σχέση με άτομα σε άλλα επαγγέλματα.

Ένας λόγος για αυτό είναι ότι ποτέ δεν είσαι πιο κοντά στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου από ότι όταν βρίσκεσαι σε ένα αεροπλάνο που ταξιδεύει πάνω από τα σύννεφα.

Ενώ πολλά παράθυρα στο αεροπλάνο είναι φτιαγμένα για να μπλοκάρουν τις ακτίνες UVB, κάποια μπορούν να επιτρέψουν να περάσουν κάποιες ακτίνες UVA. Εάν πετάς συχνά, τότε είναι καλή ιδέα να φοράς αντηλιακό σε μέρη που είναι εκτεθειμένα, όπως το πρόσωπό σου, τα χέρια και τα μπράτσα σου.

Πώς να βάζεις αντηλιακό χωρίς να χαλάς το make-up σου

Αυτοκίνητα

Όπως τα αεροπλάνα, τα αυτοκίνητα αφήνουν επίσης να περνάνε οι ακτίνες UV. Ευτυχώς, τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων είναι φτιαγμένα για να μπλοκάρουν σχεδόν όλες τις ακτίνες UVB και UVA. Ωστόσο, μια μελέτη του 2016 διαπίστωσε ότι τα πλαϊνά και πίσω παράθυρα προσέφεραν λιγότερη προστασία.

Μπορείς να προστατευθείς εφαρμόζοντας προστατευτικές μεμβράνες UV στα παράθυρά σου για επιπλέον προστασία και φορώντας αντηλιακό σε περιοχές που εκτίθενται στον ήλιο όταν οδηγείς αυτοκίνητο.

Τελευταία τροποποίηση στις 13.06.2023 - 09:03