Μπορείς να πάθεις ηλιακά εγκαύματα ακόμα και σε μια συννεφιασμένη ημέρα - Καλύτερα να προσέχεις πάντα

19.07.2022
Μπορείς να πάθεις ηλιακά εγκαύματα ακόμα και σε μια συννεφιασμένη ημέρα - Καλύτερα να προσέχεις πάντα
Η επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον είναι εξαιρετική για τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική σου υγεία. Όταν βρίσκεσαι, όμως, σε εξωτερικούς χώρους, είναι σημαντικό να λαμβάνεις μέτρα για να προστατεύσεις το δέρμα σου από τον ήλιο.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να μη βάλεις αντιηλιακό όταν δεν μπορείς να δεις τον ήλιο μέσα από τα σύννεφα. Αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ήλιου, ενώ είναι αόρατη, είναι ακόμα πολύ ισχυρή. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να βλάψει το δέρμα σου ακόμα και τις συννεφιασμένες μέρες, προκαλώντας ηλιακά εγκαύματα και δερματικές βλάβες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Γι' αυτό είναι πολύ σημαντικό να κάθεσαι συχνά στη σκιά και να χρησιμοποιείς αντηλιακή προστασία όλο το χρόνο.

Διάβασε παρακάτω για ποιον λόγο μπορεί να συμβούν ηλιακά εγκαύματα τις μέρες που έχει συννεφιά, πώς να αποτρέψεις τα ηλιακά εγκαύματα και πώς πρέπει να προετοιμάζεσαι όταν πηγαίνεις σε εξωτερικούς χώρους.

Γιατί είναι πιθανό να καείς από τον ήλιο ακόμα και σε μια συννεφιασμένη μέρα

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι ένας τύπος φυσικής πηγής ενέργειας που δεν μπορείς να δεις. Αλλά μπορείς να νιώσεις την υπεριώδη ενέργεια του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το απροστάτευτο δέρμα αισθάνεται ζεστό κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε είναι ηλιόλουστη είτε όχι.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσεις ότι έχεις επαρκή αντηλιακή προστασία όταν βρίσκεσαι σε μέρη ή καταστάσεις όπου θα αντιμετωπίσεις αυτούς τους παράγοντες, όπως όταν:

  • κολυμπάς
  • είσαι στην παραλια
  • περπατάς σε ένα πεζοδρόμιο

Είναι αλήθεια ότι τα σύννεφα εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Αλλά περισσότερο από το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου μπορεί ακόμα να περάσει μέσα από τα σύννεφα και να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα.

Ιδού ο σωστός τρόπος για να χρησιμοποιείς το αντηλιακό σου

Πώς να προστατευτείς από τον ήλιο μια συννεφιασμένη μέρα

Είναι πιο ωφέλιμο να χρησιμοποιείς πολλαπλούς τύπους αντηλιακής προστασίας. Δεν υπάρχει ένας τύπος που να τα κάνει όλα.

Τόσο τις ηλιόλουστες όσο και τις συννεφιασμένες μέρες, προσπάθησε να λάβεις όσο το δυνατόν περισσότερα από τα παρακάτω μέτρα αντηλιακής προστασίας:

  • Κάλυψε το δέρμα σου με ρούχα και αναζήτησε τις ετικέτες «ultraviolet protection factor» στα ρούχα που αγοράζεις.
  • Φόρα γυαλιά ηλίου. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία αυξάνει επίσης τον κίνδυνο σοβαρών οφθαλμικών παθήσεων με την πάροδο του χρόνου.
  • Εφάρμοσε αντηλιακό ευρέως φάσματος (που μπλοκάρει τις ακτίνες UVA και UVB) με SPF τουλάχιστον 30 (και 50 αν έχεις λευκό δέρμα που είναι πιο ευαίσθητο). Άπλωσε μια γενναιόδωρη ποσότητα και εφάρμοσε ξανά όπως υποδεικνύεται στην ετικέτα.
  • Κάτσε στη σκιά όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους, ειδικά τις ημέρες που υπάρχει υψηλός δείκτης UV. Μπορείς να μάθεις τον δείκτη UV της ημέρας στα περισσότερα κανάλια καιρού, εφαρμογές και ιστότοπους.
  • Φόρα ένα καπέλο με φαρδύ γείσο ή ένα καπέλο με γείσο που καλύπτει το πρόσωπό σου.
  • Να προτιμάς να βγαίνεις σε εξωτερικούς χώρους όταν ο ήλιος είναι πιο αδύναμος, νωρίς το πρωί και το βράδυ.

Τα ηλιακά εγκαύματα μπορεί να είναι προσωρινά, αλλά η βλάβη στο δέρμα που προκαλούν είναι μόνιμη.

Τι είδους αντηλιακό πρέπει να βάζεις σε μια συννεφιασμένη μέρα;

Εφάρμοσε το ίδιο αντηλιακό που θα χρησιμοποιούσες μια ηλιόλουστη μέρα. Δηλαδή αντηλιακά ευρέος φάσματος με SPF τουλάχιστον 30.

Πότε ξέρεις ότι το αντηλιακό σου έχει λήξει και δεν είναι αποτελεσματικό

Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζεις μια συννεφιασμένη μέρα;

Συνιστάται στους ενήλικες να εφαρμόζουν περίπου 28 γρ. αντηλιακό ανά εφαρμογή για να καλύπτουν πλήρως το σώμα τους. Αυτό είναι περίπου τόσο αντηλιακό όσο θα χωρούσε μέσα σε ένα σφηνάκι.

Βεβαιώσου ότι έχεις απλώσει πλήρως το αντηλιακό στο δέρμα σου. Χρειάζονται περίπου 15 λεπτά για να απορροφηθεί το αντηλιακό στο δέρμα σου, επομένως είναι καλύτερο να το εφαρμόσεις λίγο πριν βγεις έξω.

Βάζε ξανά αντηλιακό κάθε δύο ώρες που κάθεσαι στον ήλιο.