Ο τρόπος με τον οποίο πλένεις τις μασχάλες σου μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο πόσο μυρίζεις

20.07.2022
Ο τρόπος με τον οποίο πλένεις τις μασχάλες σου μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στο πόσο μυρίζεις
Το μυστικό που μάλλον παραλείπεις - και θα κάνει τη μεγάλη διαφορά

Καλοκαίρι σημαίνει ζέστη και αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως οι ιδρωτοποιοί αδένες μας λειτουργούν υπερβολικά μας, αφήνοντάς μας αναπόφευκτα με τη δυσάρεστη δυσοσμία. Και ενώ το αποσμητικό και ο τακτικός καθαρισμός με σαπούνι και νερό μπορεί να είναι αρκετά για μερικούς ανθρώπους για να μη μυρίζουν, εκείνοι που είναι περισσότερο ευαίσθητη στις δυσοσμίες μπορεί να χρειαστούν κάτι επιπλέον—δηλαδή, ένα αντιβακτηριακό σαπούνι.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις είναι ότι ο ιδρώτας, από μόνος του, είναι στην πραγματικότητα άοσμος. Αλλά σύμφωνα με τη δερματολόγο Ranella Hirsch, MD, η δυσοσμία ξεκινά όταν ο ιδρώτας αλληλεπιδρά με τα βακτήρια στο δέρμα σου - πράγμα που σημαίνει ότι η απαλλαγή από αυτά τα βακτήρια μπορεί να είναι το κλειδί για την αποφυγή της μυρωδιάς.

Τι κάνουν οι κορυφαίοι δερματολόγοι όταν βγάζουν σπυράκι

Ένας από τους κύριους ένοχους πίσω από τη συσσώρευση βακτηρίων είναι η έλλειψη προσοχής στην περιοχή, λέει η ιδρύτρια της Kaia Naturals, Mary Futher. Εάν δεν καθαρίζεις σωστά την περιοχή όταν κάνεις ντους, μπορεί να μην απομακρύνεις πλήρως όλα αυτά τα βακτήρια που προκαλούν οσμή, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί εξακολουθείς να μυρίζεις δυσάρεστα ​​ακόμα και μετά το τυπικό ντους. Μπορεί επίσης να αφήνεις πίσω υπολείμματα αποσμητικού και άλλες ακαθαρσίες που παγιδεύουν τον ιδρώτα και συμβάλλουν περαιτέρω στη δυσοσμία.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, ένα κανονικό καθαριστικό θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό, αρκεί να προσέχεις ιδιαίτερα να τρίψεις την περιοχή κάτω από τα χέρια σου και να εφαρμόσεις ένα αποσμητικό ή αντιιδρωτικό πριν βγεις έξω για τη μέρα. Αλλά αν αυτό δεν αρκεί πάντα.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πλύνεις τις μασχάλες σου
Επειδή η μυρωδιά της μασχάλης εμφανίζεται όταν ο ιδρώτας και τα βακτήρια αλληλεπιδρούν, το κλειδί για την εξάλειψή της είναι, απλώς, η αντιμετώπιση των βακτηρίων - πράγμα που σημαίνει την χρήση κάποιου είδους αντιβακτηριακού.

Μπορείς να δοκιμάσεις να σκουπίσεις την περιοχή με μηλόξυδο ή λάδι τσαγιού μετά το ντους (απλώς φρόντισε να αραιώσεις τα συστατικά με νερό για να αποφύγεις τους ερεθισμούς). Ή, για μια εύχρηστη επιλογή, οι επαγγελματίες προτείνουν να αντικαταστήσεις το κανονικό σου σαπούνι με ένα αντιβακτηριακό.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που θα επιλέξεις, η Futher προτείνει να εφαρμόσεις το διάλυμα ή το σαπούνι σε κάθε μασχάλη για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα για να διασφαλίσεις ότι πραγματικά εξαλείφει τυχόν βακτήρια που προκαλούν οσμή.