Μήπως πάθουμε βαρυστομαχιά;

24.11.2010
Την Ελένη Μαβίλη μπορεί να μην τη θυμούνται οι νεότεροι. Εμένα όμως, που 15 χρόνια τώρα καταγράφω την ιστορία της TV μέσα από τα ετήσια αλμανάκ μου, το όνομά της μου θυμίζει καλά σενάρια, καλές σκηνοθεσίες και καλές παραγωγές, αλλά και τον τίτλο της πρώτης (με το ρόλο της παραγωγού) τηλεμαγείρισσας!

Την Ελένη Μαβίλη μπορεί να μην τη θυμούνται οι νεότεροι. Εμένα όμως, που 15 χρόνια τώρα καταγράφω την ιστορία της TV μέσα από τα ετήσια αλμανάκ μου, το όνομά της μου θυμίζει καλά σενάρια, καλές σκηνοθεσίες και καλές παραγωγές, αλλά και τον τίτλο της πρώτης (με το ρόλο της παραγωγού) τηλεμαγείρισσας!

Η εκπομπή της έβγαινε μεσημέρια στην ΕΡΤ, λίγο μετά τη μεταπολίτευση, και διαρκούσε, αν δεν κάνω λάθος, περίπου 15 λεπτά. Φέτος, σε μια εποχή λιτότητας (και πείνας για μερικούς θα έλεγα), έχουμε 50 ώρες τηλεμαγειρική την εβδομάδα!

Μα γιατί φέτος όλοι τηλεμαγειρεύουν; Είναι τόσο φτηνό ένα πρόγραμμα τηλεκατσαρόλας;

Και φτηνό είναι, σε σχέση για παράδειγμα με ένα σίριαλ, και διαφήμιση τσιμπάει. Γιατί, μη γελιόμαστε, οι εύρωστες βιομηχανίες και επιχειρήσεις δεν είναι πια άλλες από αυτές που έχουν να κάνουν με το στομάχι μας. Ελαιόλαδα, ζυμαρικά, αλλαντικά, σοκολάτες, καφέδες κ.λπ. Και ακόμη, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, βιομηχανίες άρτου. Βάλτε κι εκείνες των γαλακτοκομικών!

Έτσι, τα κανάλια, που περνούν δύσκολο χειμώνα λόγω της οικονομικής κρίσης, έχουν βρει μια αστείρευτη φλέβα διαφήμισης, που δύσκολα θα λιγοστέψει, όπως συνέβη π.χ. με τις διαφημίσεις τραπεζών και αυτοκινήτων, που έχουν μειωθεί στο 50%.

Όμως, έχω κάποιες παρατηρήσεις για τα πιάτα που φτιάχνουν όλοι οι τηλεσέφ. Καταρχήν ακυρώνουν αυτόματα τους επαγγελματίες μαγείρους και μαγείρισσες των πρωινών μαγκαζίνο. Πραγματικά απορώ, γιατί τα πρωινάδικα εξακολουθούν να εμφανίζουν τις δικές τους συνταγές και να μας βαρυστομαχιάζουν από το πρωί. Ο τηλεοπτικός χρόνος είναι πολύτιμος. Ας δίνουν μια συνταγή ημέρας σε 1-2 λεπτά!

Το δεύτερο που με διαολίζει είναι τα εξεζητημένα πιάτα που παρασκευάζονται από τους διαγωνιζόμενους έμπειρους και άπειρους σεφ. Αστακοί, γαρίδες, φουά γκρα, γεύσεις λικέρ, άσπρη σοκολάτα. Καλά, στην Ελβετία ζούμε; Αυτά καταναλώνουν οι Έλληνες στο σπίτι τους και δεν το ήξερα ή αυτά τρώνε κάθε φορά που πάνε σε μια ταβέρνα ή ένα καλό εστιατόριο;

Αποτελούν πρόκληση όλα αυτά. Και λυπάμαι που δεν το καταλαβαίνουν οι αρμόδιοι των καναλιών. Δεν υπάρχει ο κίνδυνος να βαρυστομαχιάσουμε. Υπάρχει και ο άλλος, να πάρουν τα κανάλια με τις ντομάτες! Αυτό θα είναι το χειρότερο...