Γ. Γεννατάς: "Δεν είμαστε συνάδελφοι με την κυρία Μακρυπούλια"

01.11.2010
Η Μακρυπούλια, η Καγιά, η Μανωλίδου, το «Next Top Model», το «Big Brother», οι... εκκολαπτόμενοι ηθοποιοί, η κοινωνική και ηθική κρίση και η άλλη του όψη! Ο Γεράσιμος Γεννατάς στην πιο ειλικρινή του συνέντευξη κρίνει και αναθεματίζει τα κακώς κείμενα!

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΒΙΤΣΑ

Στην πιο δύσκολη οικονομική περίοδο κάνεις θέατρο αλλά και τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ζήτω τα λαϊκά κορίτσια» στη μουσική σκηνή «Ντου» με τους Γιάννη Μποστατζόγλου, Παντελή Αμπαζή και Θέμη Ανδρεάδη.

«Εγώ νομίζω ότι η περίοδος είναι ίδια με πέρυσι. Ασφαλώς και αντιμετωπίζουμε περισσότερες δυσκολίες. Ο χώρος του θεάτρου έχει τρομακτική ανεργία, που ξεπερνάει το 85%. Εγώ επιμένω ότι η κρίση που βιώνει η χώρα μας είναι πρωτίστως ηθική και πολιτισμική και στη συνέχεια οικονομική».

Με ποια έννοια το λες αυτό;

«Ένα νέο κοριτσάκι που δουλεύει και πέρνει 500 ευρώ το πρώτο πράγμα που έχει στο μυαλό του είναι να πάρει το καινούργιο μοντέλο κινητού τηλεφώνου. Αυτό λέγεται "ηθική κρίση". Ασφαλώς και πιστεύω ότι υπάρχουν άνθρωποι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το έχω αντιμετωπίσει πολλές φορές κι εγώ, αλλά ο άνθρωπος σε μια οργανωμένη κοινωνία δεν πρέπει απλώς να επιβιώνει, αλλά να ζει! Στη χώρα μας δεν ζούμε. Όλη αυτή η κατάσταση οφείλεται σε αυτούς τους πολιτικούς τενεκέδες που μας κυβερνάνε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες».

Ανέφερες ότι αντιμετώπισες πρόβλημα επιβίωσης. Πέρασες μια περίοδο στη ζωή σου που να μην έχεις επί της ουσίας ούτε καν τα αναγκαία;

«Μεγάλες περιόδους. Όταν έχασα τους γονείς μου, για 10-15 χρόνια δεν είχα να φάω! Τρώγαμε με τη γιαγιά μου από το συσσίτιο της εκκλησίας. Και λοιπόν, τι έγινε; Είναι μια ανθρώπινη κατάσταση».

Αυτό δεν επηρέασε την ψυχολογία σου;

«Με έχει κάνει να μην υπολογίζω τα λεφτά. Δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Σκοπός του ανθρώπου είναι να βελτιώνει τον εαυτό του σε σχέση με τους συνανθρώπους του. Αυτό δεν έχουμε στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει κοινωνία. Δεν ενδιαφέρεται καθόλου ο ένας για τον άλλο».

Έχεις αισθανθεί να μην ενδιαφέρονται για σένα;

«Μα κανείς δεν ενδιαφέρεται για κανέναν. Κοιτάμε όλοι την πάρτη μας. Αυτό το ρουφιανολόι και τη δοσοληψία που μας έχουν εμφυσήσει όλες μας οι πολιτικές ηγεσίες».

Σε ατομικό επίπεδο έχεις νιώσει απόρριψη;

«Βεβαίως, σε όλες τις εκφάνσεις. Επαγγελματικά να δεις... Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος, το πώς θα ξοδέψουν λιγότερα και τι θα τους στοιχίσει λιγότερο».

Πολλοί θεωρούν ότι και οι άνθρωποι της σοουμπίζ καθ’ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων έπαιξαν σ’ αυτό το παιχνίδι της δημοσιότητας.

«Δεν βγάζω τον εαυτό μου απέξω και, δυστυχώς, η ηθική και κοινωνική κρίση υπάρχει στο χώρο μας. Πριν από 30 χρόνια ο καλλιτεχνικός χώρος αντιδρούσε, αμφισβητούσε. Τα τελευταία χρόνια το θέμα είναι πώς θα κάνουμε εξώφυλλο, τι ψεύτικο χαμόγελο θα βάλω, ποια τεχνητή λευκή οδοντοστοιχία θα φορέσω, με ποιους θα τα έχω καλά και πόσα λεφτά θα βγάλω. Οι περισσότεροι είναι έτσι. Είμαστε ξεφτίλες».

Δεν σε ενοχλεί αυτό;

«Όχι μόνο με ενοχλεί, αλλά και με θλίβει, με νευριάζει, με εξοργίζει. Ζούμε την εποχή της κυρίας Καγιά, της κυρίας Μακρυπούλια και της κυρίας Μανωλίδου. Και αυτό θα φάμε στη μάπα τα επόμενα χρόνια. Πλασάρεται στα νέα παιδιά το μότο: "Θέλω να περνάω καλά χωρίς να κάνω τίποτα". Δεν είναι αυτό αντιμετώπιση για τη ζωή».

Η Ζέτα Μακρυπούλια αντιμετωπίζεται ως το νέο μεγάλο αστέρι του θεάτρου και της τηλεόρασης.

«Δεν είμαστε συνάδελφοι με την κυρία Μακρυπούλια! Δεν ξέρω τι δουλειά κάνει, δεν ξέρω αν είναι ηθοποιός, αλλά συνάδελφοι δεν είμαστε».

Αν δηλαδή σου πρότειναν να συνεργαστείτε σε μια παράσταση, τι θα απαντούσες;

«Θα αρνιόμουν, και το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν για διάφορους».

Όλος ο κόσμος ασχολείται με το πώς πήρε η Ελένη Μενεγάκη διαζύγιο, αν η Φαίη Σκορδά είναι έγκυος, τι νούμερα έκαναν οι εκπομπές. Πώς σου φαίνονται όλα αυτά;

«Σε μια χρονική περίοδο στην οποία δεν έχουμε προσωπικότητα, δεν έχουμε κάτι να μας χαρακτηρίζει ,βρίσκουμε τη ζωή μας μέσα από αυτό το ψέμα. Λένε η "πριγκίπισσα" ή η "βασίλισσα" της τηλεόρασης. Τι έχει προσφέρει η κάθε "πριγκίπισσα" της τηλεόρασης στην κοινωνία; Προσφέρει ένας γιατρός ή ένας επιστήμονας. Αυτοί τι έχουν προσφέρει; Εγώ δεν μπορώ να συνθηκολογήσω».

Δεν φοβάσαι με όλα αυτά που λες ότι κάποιοι μπορούν να σε βάλουν στη μαύρη λίστα;

«Ας με βάλουν! Αυτή τη στιγμή το κάθε νεαρό κορίτσι και αγόρι ονειρεύονται να γίνουν πανελίστες για να έχουν μια ζωή άνετη. Κοίταξε... όλοι αυτοί οι άνθρωποι περνάνε μια απίθανα άνετη ζωή ευτελίζοντας την κοινωνική μας ζωή! Όχι, δεν με νοιάζει. Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και σκεφτόμαστε. Τι να με νοιάζει;».

Ότι μπορούν κάποιοι ξαφνικά να σου κλείσουν την πόρτα.

«Θα βρω να ανοίξω μια δική μου πορτούλα. Δεν γίνεται να μη μιλάμε άλλο».

Έρχομαι στο «Next Top Model», στο οποίο δήλωσαν συμμετοχή χιλιάδες κοπέλες. Οι περισσότεροι εκφράζουν την άποψη ότι είναι κακό.

«Είναι για πέταμα, για τα σκουπίδια. Οι παρουσιαστές που είναι εκεί θα έπρεπε να ντρέπονται. Αυτά τα κοριτσάκια είναι μια σειρά κοτόπουλα επί σφαγής και οι μανάδες τους τα πάνε εκεί. Πλασάρεται αυτό το μότο: "Είμαι μια ψηλή ξανθιά, δεν θα κάνω τίποτα στη ζωή μου, θα βρω έναν επιχειρηματία να παντρευτώ". Περνάμε από αυτή τη ζωή χωρίς να συμβεί τίποτα. Γελάμε αφελώς και αναισθήτως! Πολλές τέτοιες ψηλές ξανθές όμως έχουν έρθει στο θέατρο και ονειρεύονται να κάνουν καριέρα. Ναι. Έχεις ακούσει αυτό που λένε, "Με κέρδισε ο χώρος της υποκριτικής"; Πώς τους κερδίζει όλους ο χώρος της υποκριτικής δεν μπορώ να το καταλάβω! Πήγαν σε ένα πάνελ και νομίζουν ότι μετά θα γίνουν ηθοποιοί».

Πώς είναι η άλλη σου όψη; Θέλεις να παντρευτείς;

«Θέλω να κάνω οικογένεια κάποια στιγμή. Είμαι με μια γυναίκα την οποία αγαπάω πολύ».

Αλλάζω θέμα... Φέτος η τηλεόραση έχει γεμίσει ριάλιτι.

«Εκφυλίζεται η ζωή μας καθημερινά με όλες αυτές τις αηδίες. Ναι, είναι πιο φτηνά αυτά, αλλά το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι συνειδητά οι άνθρωποι μπαίνουν σε ανταγωνισμό, και αυτό αντανακλάται παντού. Υπάρχει ένας κοινωνικός ανταγωνισμός ποιος θα βγει πρώτος και ποιος δεύτερος».

Έχεις δει ποτέ το «Big Brother»;

«Το "Big Brother" είναι η απόλυτη ξεφτίλα και μακάρι ο κόσμος να του γυρίσει την πλάτη».