Χάστε τα κιλά σας όπως οι stars

29.01.2007
Πώς γίνεται αλήθεια όλοι οι επώνυμοι να αδυνατίζουν; Με τον ίδιο τρόπο που η καθεμία μας μπορεί να γίνει αδύνατη: με σωστή διατροφή και άσκηση!

Πριν και μετά
Πώς γίνεται αλήθεια όλοι οι επώνυμοι να αδυνατίζουν; Με τον ίδιο τρόπο που η καθεμία μας μπορεί να γίνει αδύνατη: με σωστή διατροφή και άσκηση! Τρυπώσαμε στα άδυτα της κουζίνας των επωνύμων, είδαμε τους δείκτες της ζυγαριάς τους, ξεφυλλίσαμε τα ημερολόγια της διατροφής τους, ρωτήσαμε τους διαιτολόγους τους και σας αποκαλύπτουμε όλα τα μυστικά που υπόσχονται άψογη σιλουέτα. Κάνε ό,τι κάνουν και δες τα κιλά των γιορτών να εξαφανίζονται.

Σοφία Βoγιατζάκη
Το μενού: «Για πρωινό έχω ένα χυμό πορτοκάλι, ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης και ένα βραστό αυγό.

Επειδή έχω περίεργο πρόγραμμα, ζήτησα το κυρίως γεύμα να το τρώω μετά την παράσταση, στη μία το βράδυ. Το οποίο περιλαμβάνει ένα ψητό ή μακαρόνια ή όσπρια ή θαλασσινά ή ρύζι συνοδευμένα πάντα από ένα τεράστιο μπολ σαλάτα, μία φέτα μαύρο ψωμί και 60 γραμμ. τυρί.

Ενδιάμεσα, όταν πεινάω, τρώω πολύ αγγούρι, γιαούρτια, φρούτα ή σάντουιτς με μαύρη μπαγκέτα με τυρί και γαλοπούλα. Δεν υπάρχει τίποτα που να στερούμαι. Η διατροφή μου περιλαμβάνει τα πάντα, καλή ποιότητα τροφής και σωστά μαγειρεμένη».

Σεμίνα Διγενή
Η Σεμίνα ακολούθησε ένα διαιτολόγιο διάρκειας 31 ημερών, το οποίο επανέλαβε δύο φορές. Έκανε ακριβώς την ίδια δίαιτα δύο φορές με ένα διάλειμμα λίγων εβδομάδων, που τη βοήθησε να σταθεροποιήσει το βάρος της. Το μενού επαναλαμβανόταν κάθε τρεις μέρες και το πρωινό της περιοριζόταν όλες τις μέρες μόνο σε ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι.

Το μενού: «Τις τρεις πρώτες μέρες το μεσημεριανό και το βραδινό μου μενού περιείχαν απεριόριστη ποσότητα από ψητό ή βραστό κοτόπουλο και μία ντομάτα. Ακριβώς το ίδιο μενού επαναλαμβάνεται την 9η, 10η, 11η, 19η, 20η και 21η μέρα της δίαιτας. Την 4η, 5η και 6η η δίαιτα επιτρέπει τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ απεριόριστη ποσότητα κόκκινου κρέατος (μοσχάρι) βραστού ή ψητού και σαλάτα σπανάκι. Την 7η μέρα το μεσημεριανό μου είχε δύο αυγά βραστά και μια πράσινη σαλάτα και το βραδινό ένα άπαχο γιαούρτι και μία φρυγανιά. Σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα επαναλαμβάνεται τη 16η, 17η και 18η μέρα με τη μόνη διαφορά ότι το μεσημέρι προστίθενται 30 γραμμ. φέτα και το βράδυ η φρυγανιά αντικαθίσταται από ένα μήλο. Οι πιο σκληρές μέρες της δίαιτας είναι η 8η, η 15η και η 25η, καθώς τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ το μενού περιορίζεται μόνο στο γιαούρτι. Επιτρέπεται όμως απεριόριστη ποσότητα. Απεριόριστο ψάρι με πράσινη σαλάτα έχουν η 12η, 13η, 14η, 22η, 23η και 24η μέρα, ενώ πιο χορταστικές είναι οι έξι τελευταίες μέρες της δίαιτας. Το πρωινό, εκτός από τον καθιερωμένο χυμό πορτοκάλι, έχει μία φρυγανιά και 60 γραμμ. ανθότυρο, το μεσημέρι ένα αυγό με 40 γραμμ. φέτα, μια κονσέρβα τόνο σε νερό και μια σαλάτα με μία κουταλιά ελαιόλαδο, ενώ το βράδυ έχει μόνο ένα γιαούρτι με μία φρυγανιά και ένα μήλο».

Ελισάβετ Μουτάφη
Η Έλσα της «Βέρας», πιο όμορφη από ποτέ, μπαίνει στο πιο στενό μαύρο φόρεμά της και αναδεικνύει την καλλίγραμμη σιλουέτα της. Τι έκανε; Έχασε 10 κιλά σε δύο μήνες περίπου, ξαναβρήκε τη φόρμα της και η διάθεσή της χτυπάει κόκκινο!

Το μενού: «Για πρωινό έτρωγα ένα μπολ δημητριακά με γάλα ή γιαούρτι (άπαχο) ή ένα χυμό με μία φρυγανιά και άπαχο τυρί.

Το σνακ μου ήταν ένα φρούτο εποχής και για κυρίως γεύμα μπορούσα να φάω κοτόπουλο ή ψάρι (ψητό) με σαλάτα ή ρύζι με λαχανικά ή λαδερό με λίγο τυρί και μία φέτα ψωμί ή μακαρονάδα.

Το απόγευμα δεν είχα σνακ, αλλά πήγαινα γυμναστήριο!

Βραδινό έπρεπε να φάω μέχρι τις 8 το αργότερο. Είτε το ίδιο φαγητό με το μεσημεριανό, αλλά σχεδόν τη μισή μερίδα, ή κάποια σαλάτα ή γιαούρτι με φρούτα».

Μάκης Τσέλιος
Ο μετρ υψηλής ραπτικής αποφάσισε να συναγωνιστεί τις σωματικές προδιαγραφές των μοντέλων του. Και τα κατάφερε.

Το μενού: «Το πρωινό μου περιλάμβανε καφέ (χωρίς ζάχαρη ή με ζαχαρίνη), ένα χυμό πορτοκάλι, δύο φέτες ψωμί σικάλεως με τυρί διαίτης και γαλοπούλα ή ένα μεγάλο μπολ με γάλα χαμηλών λιπαρών και δημητριακά.

Όσο για το κυρίως γεύμα: Ψάρι (ψητό και ποτέ τηγανητό) με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή βραστά λαχανικά στον ατμό με λίγο λάδι και λεμόνι και μία ή δύο φέτες ψωμί σικάλεως.

Δύο εβδομάδες αργότερα το ψάρι μπορεί να αντικατασταθεί με άλλα θαλασσινά, όπως καραβίδες, καλαμάρια Πρέπει όλα να είναι ψητά και όχι τηγανητά. Μία φορά την εβδομάδα μπορείτε να φάτε μια καλή μερίδα λαδερού (φασολάκια, μπάμιες, αρακά) με σαλάτα και λίγο τυρί χαμηλών λιπαρών ή μια μακαρονάδα με κόκκινη σάλτσα. Για τη σάλτσα προτιμήστε φρέσκια ντομάτα και ρίξτε μέσα πιπεριές, μανιτάρια, λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι. Όταν πεινάτε, κόψτε την πείνα σας μόνο με φρούτα ή μια σαλάτα».

Γρηγόρης Αρναούτογλου
Ο Γρηγόρης έκοψε «μαχαίρι» το ψωμί, τη ζάχαρη, τα γλυκά, τα αναψυκτικά, τις σάλτσες και απέφευγε το αλκοόλ. Το διαιτολόγιό του περιλάμβανε αποκλειστικά και μόνο ψητά κρέατα και ψάρια, φρούτα και λαχανικά, πολλές σαλάτες, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και ένα σχετικά πολύ καλό πρωινό. Επιπλέον, είχε ελαττώσει τα γεύματά του σε ένα κυρίως και το βράδυ περιοριζόταν σε κάτι πιο ελαφρύ, όπως μια σαλάτα, λίγα φρούτα και γιαούρτι.

Το μενού: «Το πρωινό μου περιλάμβανε καφέ (χωρίς ζάχαρη), ένα μπολ δημητριακά ή μία φρυγανιά με ντομάτα και τυρί χαμηλών λιπαρών. Για σνακ έτρωγα φρέσκα φρούτα ή έπινα ένα φυσικό χυμό.

Για κυρίως γεύμα είχα μία μερίδα εστιατορίου κρέας (κυρίως λευκό) ή ψάρι ψητό με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα ή ένα λαδερό με λίγο τυρί ή μακαρονάδα με μια ελαφριά κόκκινη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας με λαχανικά. Το βράδυ έτρωγα μια μεγάλη σαλάτα με φρέσκα λαχανικά ή φρέσκα φρούτα.

Ενδιάμεσα έπινα πολύ νερό και στις εξόδους μεταλλικό νερό ή μέχρι τρεις φορές την εβδομάδα αναψυκτικό διαίτης».

Τάνια Ιακωβίδου
«Πριν από ενάμιση χρόνο είχα πάρει σχεδόν 13 κιλά χωρίς να το καταλάβω. Τώρα είμαι στα 62 και τότε ήμουν σχεδόν 75», μας λέει η Τάνια. «Ευτυχώς είμαι ψηλή, 1,72 μ., και δεν φαίνονταν τόσο πολύ τα περιττά κιλά μου. Το πρόβλημά μου όμως ήταν το τοπικό πάχος και γενικά ήμουν στρουμπουλούλα. Όμως, με επιμονή και υπομονή κατάφερα μέσα σε 9 μήνες αργά αλλά σταθερά να τα χάσω».

Το μενού: «Το πρωί είχα δημητριακά με γάλα ή 2-3 φρυγανιές με τυράκια χαμηλών λιπαρών και για δεκατιανό ένα φρούτο ή ένα γιαούρτι ή λίγο μέλι και 1-2 παξιμάδια.

Για το μεσημέρι είχα έξι επιλογές: ψάρι ή κοτόπουλο ή μπιφτέκια ή μοσχαρίσια μπριζόλα ή τόνο (όλα ψητά ή βραστά) με σαλάτα ή λαδερό με ελάχιστο λάδι και λίγο τυράκι.

Το απόγευμα έτρωγα ένα φρούτο, ενώ και για το βραδινό μπορούσα να επιλέξω από έξι διαφορετικά γεύματα: ντάκο με ελάχιστο λάδι και τυρί κότατζ ή τονοσαλάτα ή αραβική πίτα με μοτσαρέλα, ντομάτα και άπαχη γαλοπούλα ή κοτοσαλάτα ή γιαούρτι με παξιμάδια.

Χρειάζεται προσοχή και στα εξής: Το Σαββατοκύριακο είναι ελεύθερο ώστε να ενεργοποιείται ο μεταβολισμός. Έτρωγα το βραδινό μου μέχρι τις 8 το αργότερο, γιατί ό,τι και να φας μετά τις 9 δεν μπορείς να το κάψεις και έπινα πολύ νερό».

ΠΩΣ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΡΜΑ;

Ελένη Πετρουλάκη
Δεν στερείται τίποτα απολύτως,ούτε τις τηγανητές πατάτες, αλλά τα τρώει σπάνια και σε μικρές ποσότητες. Αν φάει λίγο παραπάνω, την επόμενη μέρα θα προσέξει περισσότερο. Τρώει πέντε μικρά γεύματα την ημέρα από το πρωί έως το βράδυ επιλέγοντας πιο πλούσιο μεσημεριανό κι ελαφρύ βραδινό.

Ρίκα Διαλυνά
«Το μυστικό μου είναι ότι κρατάω πάντα ένα με δύο ρούχα από τα παλιά, τα οποία κατά καιρούς τα βάζω και βλέπω πόσο πρέπει να αδυνατίσω για να τα φορέσω. Δηλαδή, όταν πάρω λίγο βάρος, δεν αλλάζω νούμερο, αλλά κάνω δίαιτα για να επανέλθω. Μόλις πάρω 2-3 κιλά, αμέσως μπαίνω στη διαδικασία να τα χάσω. Ακολουθώ μεσογειακή διατροφή και αποφεύγω εντελώς τα λίπη, τις σάλτσες, τα τηγανητά».

Γωγώ Μαστροκώστα
Ένα γερό πρωινό είναι ό,τι καλύτερο για τη Γωγώ. Μπορεί να μη γυμνάζεται, αλλά, όταν παίρνει την απόφαση, προτιμάει το κολύμπι. Τα γλυκά, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ είναι ξένα γι αυτήν, αφού θεωρεί ιδανικά το νερό και τους φυσικούς χυμούς. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι προσπαθεί να μην τρώει μετά τις 9 το βράδυ.

Ελεονώρα Μελέτη
Πρώτο ρόλο στη διατροφή της έχουν τα πολλά φρέσκα φρούτα, οι χυμοί και οι σαλάτες. Επίσης, συνηθίζει να πίνει πολύ νερό και να τρώει στεγνά φαγητά. Αλλά επειδή υγιεινή διατροφή χωρίς γυμναστική δεν γίνεται, γι αυτό κάνει pilates και σκι.

Μάρω Λύτρα
Αν και της αρέσουν πολύ οι τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες και τα τηγανητά, τα έχει αντικαταστήσει με σαλάτες και πολύ νερό. Ιδιαίτερη βαρύτητα όμως δίνει στη γιόγκα και το χορό, που είναι στην ημερήσια διάταξη, ενώ προσπαθεί να αποφεύγει το αλκοόλ.

Καίτη Γαρμπή
Το μυστικό της, που τη βοηθάει να διατηρεί την εντυπωσιακή σιλουέτα της, είναι το ανθρακούχο νερό και το πράσινο τσάι. Επίσης, αποφεύγει τα λιπαρά στη διατροφή της, γι αυτό αγαπημένο της είναι το σούσι, ενώ τα ζυμαρικά περιλαμβάνονται τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα στο διατροφικό της πρόγραμμα.

Μαρία Σολωμού
Το διατροφικό πρόγραμμα που συνηθίζει να ακολουθεί περιλαμβάνει πρωτεϊνούχες τροφές, ενώ αποφεύγει τους υδατάνθρακες. Σαλάτες και σούπες έχουν τον πρώτο λόγο, χωρίς βέβαια ψωμί. Κάνοντας pilates, διατηρείται σε άψογη φόρμα.

ΞΕΡΩ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΣΟΥ

Ελένη Μενεγάκη: Στρατιωτική πειθαρχία στο πρόγραμμα του διατροφολόγου της.

Έλλη Στάη: Καθόλου λίπη. Πολύ ψάρι και λαχανικά.

Γιώργος Παπαδάκης: Κόβει το βραδινό όταν χρειάζεται.

Μαρία Σταματέρη: Υπερβολικά μικρές ποσότητες.

Mαριάντα Πιερίδη: Μία φορά την εβδομάδα αποτοξίνωση με πολύ νερό, φρούτα και λαχανικά και γυμναστική με προσωπικό γυμναστή.

Άκης Παυλόπουλος: Ψητά κρέατα με φρέσκες σαλάτες και πολύ τένις.

Ρούλα Κορομηλά: Μέρες αποτοξίνωσης με φρούτα.

Γιώργος Μαζωνάκης: Γυμναστική και μέτρηση θερμίδων.

Ράνια Θρασκιά: Σπιτικές σπεσιαλιτέ με συνταγές light.

Τζίνα Αλοιμόνου-Βαρδινογιάννη: Μικρά συχνά διαιτητικά γεύματα και λεμφικό μασάζ.

Νίκος Χατζηνικολάου: Ορκίζεται στο άπαχο φιλέτο.

Τατιάνα Στεφανίδου: Μετράει τις θερμίδες.

Άννα Βίσση: Έχει να βάλει άμυλο στο στόμα της 2 χρόνια.

Έλλη Κοκκίνου: Πρόγραμμα διατροφής και γιόγκα.

Σάκης Ρουβάς: Άπαχο ψάρι και σούσι.

Δωροθέα Μερκούρη: Όχι στο αλκοόλ, το κρέας και τη ζάχαρη, Ναι στη γυμναστική και ειδικά το pilates.