Κλιντ Ιστγουντ: "Ζω στο παρόν, όχι στο παρελθόν"

10.12.2008
Μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ φαίνεται να κερδίζει ο Κλιντ Ίστγουντ με τον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο στη νέα του ταινία «Gran Τorino». Όχι, μην ανησυχείτε, δεν θα πάψει να υπηρετεί την 7η τέχνη, απλώς θα μας στερήσει την ευχαρίστηση να τον βλέπουμε στο πανί.

Από τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ-ΡΩΜΑΝΟ ΛΙΖΑΡΔΟ

Μία ακόμη υποψηφιότητα για Όσκαρ φαίνεται να κερδίζει ο Κλιντ Ίστγουντ με τον τελευταίο του κινηματογραφικό ρόλο στη νέα του ταινία «Gran Τorino». Όχι, μην ανησυχείτε, δεν θα πάψει να υπηρετεί την 7η τέχνη, απλώς θα μας στερήσει την ευχαρίστηση να τον βλέπουμε στο πανί. Γιατί ο 78άχρονος σταρ θα συνεχίσει τη μακρά και επιτυχημένη πορεία του, αλλά μόνο ως σκηνοθέτης.

Συναντήσαμε το θρύλο της μεγάλης οθόνης στο πλαίσιο του εορτασμού της 85ης επετείου της Warner Bros. Εκεί, μεταξύ άλλων, μας μίλησε για τα στούντιο με τα οποία συνεργάζεται από το 1976, αλλά και για μερικές από τις 50 ταινίες που πρωταγωνίστησε και αγάπησε, αλλά και αυτές που σκηνοθέτησε.

Πότε ήταν η πρώτη φορά που επισκεφθήκατε τις Κάνες;

«Δεν θυμάμαι πότε ακριβώς ήταν. Νομίζω στο Pale Rider το 1985. Πρέπει να έχω έρθει εδώ 5 φορές και υπήρξα και πρόεδρος της επιτροπής. Ήταν ενδιαφέρον, καθώς έπρεπε να μένω καθ όλη τη διάρκεια τότε».

Η νέα σας ταινία «Changeling» είναι μια κλασική, αλλά πολυσύνθετη ιστορία.

«Είναι αρκετά περίπλοκη ακόμη και για σκεπτόμενους ανθρώπους. Σε αυτή τη φάση της ζωής μου κάνω ιστορίες που θέλω να πω. Υποθέτω πως πάντα έτσι ήταν, κάνω ιστορίες που θα ήθελα να δω και ο ίδιος. Έχω δουλέψει σε συγκεκριμένα είδη και το Dirty Harry και τα γουέστερν και όλα αυτά ήταν διασκεδαστικά. Το Changeling, πάλι, είναι φοβερό γιατί συνέβη στ αλήθεια, κάτι που δύσκολο γίνεται πιστευτό. Το επέλεξα όμως και για έναν ακόμη λόγο. Γιατί με απωθούν ιδιαίτερα τα εγκλήματα κατά των παιδιών».

Πότε ξεκινήσατε τη συνεργασία σας με τη Warner Βros;

«Το 1970, που μου ζήτησαν να κάνω το Dirty Harry. Το γυρίσαμε το 1971. Τότε ήμουν ακόμα στη Universal, αλλά κάθε τόσο επέστρεφα στη Warner για να κάνω συνέχειες για το Dirty Harry. Οπότε μετά την τρίτη ή την τέταρτη συνέχεια είχα ένα γουέστερν, το The Outlaw Josey Wales, και θυμάμαι πως μου άρεσε πολύ η ιστορία. Πήρα λοιπόν τηλέφωνο στη Warner και τους είπα να πάω σ' αυτούς. Με ήθελαν κι έτσι έγινε. Αυτή ήταν η πρώτη ταινία που έκανα όταν μεταφέρθηκα εκεί πλέον και έκτοτε έχω παραμείνει εκεί».

Λένε πως είστε πιο ανοιχτόμυαλος καθώς μεγαλώνετε, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γίνονται πιο συντηρητικοί όσο περνάνε τα χρόνια.

«Δοκιμάζω περισσότερα πράγματα, πειραματίζομαι. Αλλά και παλιότερα έκανα πράγματα που ήταν ενδιαφέροντα, όπως το Renegade Cops ή το Every Which Way But Loose κ.λπ. Ήταν όλα πολύ ευχάριστα και κομμάτι της προσωπικής μου ιστορίας».

Για ένα διάστημα δείχνατε να ζείτε κατ εικόνα και καθ ομοίωση των ρόλων που υποδυόσασταν;

«Ναι, έτσι νομίζω κι εγώ. Αλλά ήταν λάθος μου. Πίστευα ότι ήταν κάτι που ήθελε ο κόσμος. Όπως όταν πρωτοβγήκε το Dirty Harry, τα πιτσιρίκια που το είχαν δει και τους άρεσε απογοητεύονταν που δεν έβγαζα ένα 44άρι Μάγκνουμ. Υπήρχαν κι άλλοι που δεν τους άρεσε ό,τι έκανα και έθεταν πολιτικά υπονοούμενα και μάλλον απογοητεύονταν όταν διαπίστωναν πως δεν είμαι ο αποστάτης χαρακτήρας που ενσάρκωνα».

Τι σας αρέσει να κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας;

«Όταν δεν δουλεύω, είμαι στο Monterey ή το Carmel, και είναι τελείως διαφορετικά. Παίζω γκολφ ή διαβάζω υλικό για να δω τι θα κάνω μετά. Είναι πολύ διαφορετικά, η ζωή απλώς συνεχίζεται και μου αρέσει να είμαι με την οικογένειά μου, γιατί έτσι υπάρχει ισορροπία».

Η επόμενη ταινία θα είναι αυτή για τον Νέλσον Μαντέλα, το «Ηuman Factor»;

«Μάλλον ναι».

Δηλώσατε πως στο «Gran Τorino» θα σας δούμε για τελευταία φορά στην οθόνη;

«Ναι. Είχα σκεφτεί πως το Million Dollar Baby ήταν μια καλή στιγμή για να σταματήσω να είμαι μπροστά από την κάμερα και απλώς να παρέμενα πίσω. Ήταν πετυχημένη ταινία και συνήθως θέλεις να αποσυρθείς όταν είσαι στο απόγειο, για να μην καταντήσεις σαν τον παλαιστή, που μένει πολλή ώρα στο ρινγκ και παύει να αποδίδει πλέον».

Αλλά για το «Gran Τorino» πιστεύετε ότι έχει κάτι αξιόλογο να πει;

«Ναι, έχει σημαντικό μήνυμα να περάσει. Όπως ακριβώς και το Million Dollar Baby είχε να μιλήσει για τη μοναξιά δύο διαφορετικών ανθρώπων του πατέρα που ποτέ δεν είχε σχέση με την κόρη του και έτσι δημιούργησε αυτή τη σχέση με μια κοπέλα της οποίας ο πατέρας είχε πεθάνει».

Η Αντζελίνα Τζολί, την οποία σκηνοθετήσατε στο «Changeling», δήλωσε έκπληκτη για το πόσο γρήγορα δουλεύετε στα γυρίσματα.

«Η μόνη αρετή που ίσως έχω, είτε για καλό είτε για κακό, είναι ότι είμαι αποφασιστικός. Όταν βλέπω κάτι που μ αρέσει, θέλω να το προχωράω. Και από τεχνικής πλευράς ξέρω τι χρειάζομαι. Μ αρέσει να σκηνοθετώ έναν επαγγελματία ηθοποιό που δουλεύει αυθόρμητα όπως η Αντζελίνα».

Φαίνεται πως πάντα γνωρίζατε πότε ήταν η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσετε στην καριέρα σας, είτε μετά τα γουέστερν ή μετά τις ταινίες «Dirty Ηarry».

«Ναι, ήταν κάτι ενστικτώδες. Τώρα πια, έχοντας παίξει και περισσότερα πράγματα, νομίζω πως γνωρίζω καλύτερα».

Ποια σκηνή από το «Dirty Ηarry» θα θέλατε να συμπεριλάβετε στο ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη ζωή σας;

«Αυτός που αποφασίζει είναι ο δημιουργός, ο Ρίτσαρντ Σίκλεϊ φυσικά. Οι περισσότεροι προτιμούν τη σκηνή που λέει: Έριξες 6 πυροβολισμούς ή 5; Ξέχασα μέσα στον ενθουσιασμό, αλλά αυτό είναι ένα 44άρι Μάγκνουμ, το δυνατότερο όπλο στον κόσμο που θα σου τινάξει τα μυαλά στον αέρα, γι αυτό πρέπει να ρωτήσεις τον εαυτό σου πόσο τυχερός νιώθει. (Γέλια.) Μπορεί να μπει και κάποια πιο πρωτότυπη σκηνή από αυτή».

Ξαναβλέπετε τις ταινίες σας όταν προβάλλονται στην τηλεόραση; Αν ναι, ποια σας αρέσει περισσότερο;

«Δεν το κάνω συχνά, γιατί έχω κάνει τόσο πολλές ταινίες. Αν γυρίσω πίσω και αρχίσω να παρακολουθώ τον εαυτό μου, θα είναι σαν να μεγαλώνω από την αρχή. Η τελευταία ταινία που είδα και με αφορούσε ήταν το The Outlaw Josey Wales, γιατί βγήκε σε νέα έκδοση, επεξεργασμένη ψηφιακά με 5.1 ήχο. Ήταν να δω 5 λεπτά και τελικά κατέληξα να τη δω ολόκληρη. Αλλά η σύζυγός μου δεν είχε δει ποτέ το Dirty Harry και έκανε εκπομπή για το τμήμα του NBC στην κομητεία του Monterey και οι συνάδελφοι στην αίθουσα σύνταξης τη ρωτούσαν πάντα δεν έχεις δει το «Dirty Ηarry» και βγαίνεις με τον Κλιντ Ίστγουντ; και τους απαντούσε όχι, έχω δει πολλές από τις ταινίες του, αλλά όχι αυτή. Οπότε της έλεγαν: Τότε δεν ξέρεις για τι πρόκειται. Έτσι, το είδαμε μαζί μια μέρα και το λάτρεψε. Αυτό ήταν που παρακολούθησα τελευταίο. Ήταν μια μορφή επιβεβαίωσης, γιατί είμαστε ακόμα παντρεμένοι (Γέλια.)».

Υπάρχει κάποια περίοδος στην καριέρα σου που προτιμάς;

«Ναι, είναι αυτή που ζω τώρα. Οι πρόσφατες ταινίες που έχω κάνει είναι και αυτές που θυμάμαι περισσότερο. Ίσως γιατί πλέον υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία σε αυτά που κάνω και δεν είμαι κολλημένος σε ένα συγκεκριμένο είδος, όπως ίσως 40 ή 50 χρόνια πριν. Είμαι ευτυχισμένος τώρα και πιστεύω πως ζω περισσότερο στο παρόν παρά στο παρελθόν».

Θα έπαιρνες ξανά ένα Μάγκνουμ για να ξαναπαίξεις τον «Dirty Ηarry»;

«Θα πήγαινα ευχαρίστως να κάνω σκοποβολή, αλλά δεν νομίζω πως το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο θα ήθελε έναν 78άχρονο γέρο στο Σώμα, γιατί κάτι τέτοιο δεν θα ήταν καθόλου ρεαλιστικό. Ο κόσμος με ρωτάει κατά καιρούς αν θα ήθελα να ξαναζήσω τον Dirty Harry. Τα πάντα θα ήταν πιθανά αν υπήρχε το κατάλληλο σενάριο. Όμως, η απάντηση είναι όχι. Υπάρχει ένα χρονικό σημείο που αφήνεις τα πράγματα ως έχουν. Έπαιξα σε συνέχειες του Harry και πέρασα καλά, αλλά το μυαλό μου είναι πλέον αλλού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αναπολώ τους παλιούς καλούς καιρούς».