Ελ. Εμάνουελ: "Η Νταϊάνα ήταν μοναδική"

07.11.2008
Η Ελίζαμπεθ Εμάνουελ είναι η γυναίκα που σχεδίασε «το νυφικό του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή media. Είχε την τύχη να την επιλέξει η Lady D για να την ντύσει στην πιο λαμπερή μέρα

Από τον Μάνο Μπανασάκη

Η Ελίζαμπεθ Εμάνουελ είναι η γυναίκα που σχεδίασε «το νυφικό του αιώνα», όπως χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή media. Είχε την τύχη να την επιλέξει η Lady D για να την ντύσει στην πιο λαμπερή μέρα της ζωής της! Βέβαια, η γνωστή σχεδιάστρια έχει ντύσει και πάρα πολλές άλλες σταρ, όπως αποκαλύπτει στο ΛΟΙΠΟΝ.

Η Ελίζαμπεθ Εμάνουελ βρέθηκε στη χώρα μας για ιερό σκοπό, προσκεκλημένη από τη γενική πρόξενο της Ακτής Ελεφαντοστού και πρόεδρο της Ελληνικής Δράσης Αφρικής Μέρω Κεσεσίογλου. Ο λόγος της επίσκεψής της; Να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση των ορφανοτροφείων που στεγάζουν παιδιά των οποίων οι γονείς απεβίωσαν από ΑΙDS και είναι και αυτά φορείς. Η σχεδιάστρια των αστέρων σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις της μας μίλησε για την προσωπική της επαφή με την πριγκίπισσα της καρδιάς μας, την Νταϊάνα.

Σχεδιάσατε το «νυφικό του αιώνα», όπως το χαρακτήρισαν τα διεθνή media. Μιλήστε μας για αυτή την εμπειρία σας. Γνωρίσατε την Νταϊάνα, σχεδιάσατε το νυφικό της, το οποίο είδαν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη και έμεινε στην ιστορία γιατί το φόρεσε μία από τις πιο αγαπημένες πριγκίπισσες παγκοσμίως.

«Σχεδίασα το νυφικό της Νταϊάνα το 1981. Πολλά χρόνια πριν, δηλαδή. Ήταν το σπουδαιότερο γεγονός της ζωής μου και μου ήταν δύσκολο να κάνω τόσο σημαντικά πράγματα μετέπειτα. Είκοσι πέντε χρόνια μετά γράψαμε κι ένα βιβλίο με τους συνεργάτες μου, όπου αναφερόμαστε σε αυτή μας την εμπειρία. Τη σημαντικότερη της ζωής μας! Αυτή που ουσιαστικά άλλαξε τη ζωή μας κιόλας. Όταν μας επισκέφθηκε η Νταϊάνα, ήταν όπως όλα τα άλλα κορίτσια που παντρεύονται. Ένα συνηθισμένο, απλό κορίτσι, που δεν μπορούσε να αποφασίσει ποιο νυφικό να διαλέξει. Γι αυτόν το λόγο είδε πολλά. Ένα όμως της άρεσε πολύ, όποτε μας είπε: Το νυφικό μου θέλω να είναι κάπως έτσι. Έτσι, λοιπόν, της φτιάξαμε το νυφικό της και το λάτρεψε. Ήταν πράγματι μια πολύ ωραία εμπειρία».

Της σχεδιάσατε όμως και μια μαύρη τουαλέτα, που επίσης απασχόλησε όλα τα μέσα και φωτογραφήθηκε από εκατοντάδες ρεπόρτερ...

«Ήταν ένα μαύρο φόρεμα. Το μαύρο φόρεμα, όπως όλοι το αποκαλούσαν, το οποίο ήταν στενό στη μέση, πολύ εφαρμοστό, αλλά με ντεκολτέ και, όπως έσκυψε για να βγει από τη λιμουζίνα, όλοι πίστεψαν πως θα δουν κάτι περισσότερο. Πως θα αποκαλυφθεί κάτι. Έγινε και αυτό διάσημο».

Τότε τα media σας πολιορκούσαν, γεγονός που σας έκανε διάσημη. Οφείλετε, λοιπόν, την ευρεία αναγνωρισιμότητα στην Νταϊάνα, έτσι δεν είναι;

«Την περίοδο που της έφτιαχνα το νυφικό και το μαύρο φόρεμα ο Τύπος ενδιαφερόταν πολύ για το τι της φτιάχναμε. Μας πολιορκούσε. Ήταν το ξεκίνημα της καριέρας μας, εμένα και των συνεργατών μου, και σίγουρα είχαμε προκαλέσει το ενδιαφέρον. Ήταν και η Νταϊάνα μοναδική».

Πώς συμπεριφερόταν στις πρόβες; Ήταν απλή;

«Ήταν τόσο φιλική με εμένα αλλά και με τα κορίτσια του ατελιέ, που πραγματικά συγκινούμαι κάθε φορά που τη φέρνω στο μυαλό μου. Μιλούσε σε όλους με ιδιαίτερη απλότητα και ζεστό χαμόγελο. Συνήθιζε, μάλιστα, να μας πηγαίνει βόλτα με το αμάξι και ο κόσμος στα φανάρια που σταματούσαμε κοιτούσε έκπληκτος. Δεν μπορούσε να πιστέψει στα μάτια του, ότι δηλαδή η Νταϊάνα οδηγούσε! Μας πήγαινε ακόμη και για καφέ στο παλάτι. Ήταν τόσο υπέροχο, γλυκό κορίτσι».

Μια ανάμνηση που έχετε πάντα από εκείνη; Ήταν μια γυναίκα-σταθμός, θα τολμούσα να πω, στην Ιστορία...

«Τη θυμάμαι την ημέρα του γάμου της, αλλά και μετά. Εγώ και ο άντρας μου γυρίσαμε στο στούντιό μας και σκεφτόμασταν πως τώρα, αφού φτιάξαμε το νυφικό, πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή με την καριέρα μας. Ξαφνικά χτύπησε το τηλέφωνο και ήταν η Νταϊάνα. Μας τηλεφωνούσε από το μέρος που περνούσε το μήνα του μέλιτος. Μπορείτε να το πιστέψετε; Μας τηλεφώνησε μόνο και μόνο να μας πει ευχαριστώ και πως λάτρεψε το νυφικό της. Πολύ γλυκιά χειρονομία από έναν πραγματικά γλυκό άνθρωπο».

Εκτός από την πριγκίπισσα Νταϊάνα, έχετε σχεδιάσει ρούχα και για πολλές ακόμη επώνυμες. Ανάμεσά τους η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Τζόαν Κόλινς, η Ντρου Μπάριμορ κ.ά.

«Ναι, και πρόσφατα επιμεληθήκαμε το ντύσιμο της Πόλα Αμπντούλ για τα Emmy Awards και το American Idol, της Σαρλίζ Θέρον, της Ντάριλ Χάνα, της Λιζ Χάρλεϊ και πολλών ακόμη».