Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος: Ο «Ψευτοθόδωρος» του 2010

16.12.2010
Ζητείται ψεύτης; Θα μου πείτε, καθόλου δύσκολο να βρεις στις μέρες μας. Μόνο που αυτός ο...ψεύτης είναι διαχρονικός και τον έχει σφραγίσει με την ερμηνεία του ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο «Ψευτοθόδωρος» του 2010 είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Από τη ΣΙΣΣΥ ΜΕΝΕΓΑΤΟΥ
Φωτο: ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ζητείται ψεύτης; Θα μου πείτε, καθόλου δύσκολο να βρεις στις μέρες μας. Μόνο που αυτός ο...ψεύτης είναι διαχρονικός και τον έχει σφραγίσει με την ερμηνεία του ο Ντίνος Ηλιόπουλος. Ο «Ψευτοθόδωρος» του 2010 είναι ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και το ριμέικ της ταινίας βγαίνει στους κινηματογράφους στις 23 του μήνα με βουλευτή Φερέκη, ρόλο που έπαιξε στην ταινία ο Παντελής Ζερβός, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και σύζυγό του τη Ζέτα Μακρυπούλια, την οποία τότε υποδύθηκε η Άννα Κυριακού.

Σήμερα, με όλη αυτή την κρίση, το ομώνυμο έργο του Δημήτρη Ψαθά, που αρχικά έγινε θεατρική επιτυχία "για τέσσερις φορές" από τον Ντίνο Ηλιόπουλο και μετά μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο, το 1961, από τον Γιάννη Δαλιανίδη φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ενώ η Κωνσταντίνα Γιαχαλή και ο Παναγιώτης Μαντζαφιός «φρεσκάρισαν» το σενάριο, ώστε οι ήρωες να «μεταφερθούν» στη σημερινή εποχή.

Φοβάται όμως ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος τη σύγκριση με τον Ντίνο Ηλιόπουλο;

«Αρχικά αισθάνεσαι την ευθύνη και την αγωνία, όταν αναλαμβάνεις ένα ρόλο που έχει κάνει μεγάλη επιτυχία ο Ντίνος Ηλιόπουλος ή κάποιος άλλος από τους παλιούς σπουδαίους ηθοποιούς. Αυτό όμως το ένιωθα μέχρι να αρχίσει το γύρισμα. Από κει και πέρα φτιάχνω έναν καινούργιο ρόλο, αφού και το σενάριο "χωρίς να χάσει κάτι από την ουσία του" έχει προσαρμοστεί στο 2010. Όπως και τότε το θεατρικό διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο, έτσι και τώρα. Η δική μου προσέγγιση στο ρόλο είναι τελείως διαφορετική. Συνεπώς η σύγκριση για μένα, μέσα μου, τελείωσε στο πρώτο γύρισμα. Για το θεατή δεν ξέρω. Αυτό θα το δούμε».

Σήμερα, που οι ψεύτες μάς έχουν κατακλύσει, νιώθεις ότι το έργο είναι περισσότερο επίκαιρο και θα αγγίξει το θεατή;

«Ναι, θεωρώ ότι είναι πιο επίκαιρο απ’ ό,τι ήταν τότε, στις δεκαετίες του ’50 και του ’60, γιατί σήμερα η διαπλοκή, η διαφθορά και η φιλοδοξία είναι πιο έντονες. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που έλκονται από την εξουσία και θα έκαναν τα πάντα για να την αποκτήσουν, αυτό το έργο θα εξακολουθεί να είναι διαχρονικό».

Αυτή η βαθιά κρίση σε όλους τους τομείς που υπάρχει γύρω μας και τη βιώνουμε σε φοβίζει; Τι νιώθεις;

«Αμήχανος. Δεν ξέρω τι να πιστέψω, τι να αισθανθώ. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που μας περιμένει...».

Στο ριμέικ της ταινίας «Ζητείται ψεύτης» πρωταγωνιστούν επίσης οι: Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Τάσος Κωστής, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Κλέλια Ρένεση κ.ά.