Βασίλης Καλλίδης: "Στο Πρωινό mou μαγειρεύω εγώ, όχι η Αργυρώ"

10.12.2010
Βόλτες στις γειτονιές της Αθήνας, ρετσίνα με καταπληκτικούς μεζέδες και τα ωραιότερα παγωτά, με καραμέλα και ροδόνερο... Γεύσεις, μυρωδιές και μέρη στην καρδιά της πρωτεύουσας που δεν είχαμε φανταστεί. Ο μάγειρας του «Πρωινό mou», που μας ανοίγει την όρεξη καθημερινά και τις Κυριακές μας ξεναγεί σε όλη την Αθήνα, με το «Food and the City», μας μιλάει για την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία του, αλλά και για τα φαγητά που του αρέσουν περισσότερο, που δεν είναι άλλα από τα φασολάκια και το σπανακόρυζο.

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ

Σε γνωρίσαμε πέρυσι στον «Όμορφο κόσμο το πρωί». Φέτος, εκτός από το «Πρωινό mou», έχεις και δική σου εκπομπή, το «Food and the City». Είσαι έτοιμος για την επιτυχία;

«Μια χαρά έτοιμος είμαι για την επιτυχία. Δεν θα αλλάξει τίποτα όμως. Εδώ και 5 χρόνια που έχω ανοίξει το εστιατόριό μου είμαι επιφυλακτικός. Έχω ακούσει πολλές υποσχέσεις και φλυαρίες. Στην αρχή ήμουν ευκολόπιστος».

Τι σου αρέσει να τρως;

«Σούσι, μόνο που είναι ακριβό! (Γέλια.) Δεν τρώω τίποτα από τα φαγητά που φτιάχνω εγώ. Μαγειρεύω, αλλά δεν τα τρώω. Τρώω φαγητά απέξω ή παρακαλάω φίλους να μου μαγειρέψουν. Η κολλητή μου δέχεται παραγγελίες πέντε φορές την εβδομάδα. Το ξέρουν όλοι οι γνωστοί μου. Στο μαγαζί μου εδώ και 5 χρόνια δεν έχω φάει ούτε μια μπουκιά από κάτι. Τρώνε όλοι εκτός από μένα».

Όσοι σου κάνουν το τραπέζι δεν φοβούνται την κριτική σου;

«Διστάζουν πάρα πολύ. Τους εξηγώ ότι εγώ χαίρομαι ακόμα κι αν μου σερβίρουν λασπωμένα μακαρόνια, αρκεί να είναι σπιτικό το φαγητό. Είμαι τρισευτυχισμένος με ένα σπανακόρυζο ή φασολάκια λαδερά. Αυτοί θέλουν να μου κάνουν gourmet κουζίνα. Εσείς απέξω νομίζετε ότι τρώμε κάθε μέρα χαβιάρι. Όλοι οι σεφ τρώμε απλά. Καμία σχέση. Όλοι οι σεφ στο σπίτι τους τρώνε σπανακόρυζο».

Κάνεις σχόλια για το φαγητό τους;

«Όχι πάντα. Σχολιάζω κάποιες φορές. "Χλαπακιάζω" και τελείωσε».

Στην οικογένειά σου ποιος μαγειρεύει καλύτερα;

«Ο πατέρας μου, αυτός με ώθησε στη μαγειρική. Πολύ gourmet!».

Πώς διατηρείς το βάρος σου σε καλά επίπεδα μέσα σε τόσα φαγητά και γεύσεις;

«Πιλάτες, κολυμβητήριο και τρέξιμο στο Λυκαβηττό. Ατέλειωτες βόλτες με τα πόδια, αφού δεν οδηγώ. Περπατάω πολύ, γυρίζω όλη την Αθήνα με τα πόδια. Το "Food and the City" είναι η ζωή μου η ίδια, το 24ωρο μου, η μέρα μου. Ζω 12 χρόνια στην Αθήνα και ακόμα αισθάνομαι τουρίστας».

Η συνεργασία με το πρωινό του Mega πώς προέκυψε;

«Μια μέρα μου είπαν: "Είσαι στον αέρα σε 10 λεπτά, μαγείρευε". Κάπως έτσι έγιναν όλα. Με τα παιδιά από πέρυσι είμαστε ακόμα φίλοι. Δεν είμαι της τηλεόρασης, πολλοί αυτό νομίζουν. Δεν έβλεπα ποτέ τηλεόραση. Μου έβαλαν την κεραία στο σπίτι πριν από λίγες μέρες. Βλέπω μόνο DVD. Φέτος βλέπω ?Master Chef?. Περιμένω πώς και πώς. Με έχει κερδίσει».

Ο κύκλος των μαγείρων δεν έχει ίντριγκες;

«Όλοι είναι αθώοι. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Υπάρχει αλληλεγγύη».

Όλοι οι άλλοι σεφ είναι ομάδα, εσύ λειτουργείς ως μονάδα σε ό,τι κάνεις τηλεοπτικά...

«Εγώ κάνω μια ταξιδιωτική εκπομπή, δεν τίθεται θέμα σύγκρισης».

Σ’ ευχαριστεί που φέτος είναι η χρονιά των μαγείρων;

«Βέβαια! Από το να βλέπουμε μπουζούκια και ντιριντάχτα. Ήρθε η ώρα μας! (Γέλια.)».

Ποιο φαγητό θα μαγείρευες για αγαπημένο σου πρόσωπο;

«Ανάλογα με τα γούστα. Σούσι, γόπα τηγανητή... Δεν έχει σημασία. Δεν πιστεύω ότι ο έρωτας περνάει από το στομάχι».

Τι σου λένε οι γονείς σου;

«Είναι πολύ χαρούμενοι και περήφανοι για μένα. Η μαμά μου αγοράζει όλα τα περιοδικά, βλέπει, παρακολουθεί τα πάντα. Είδε το τρέιλερ της εκπομπής, με πήρε τηλέφωνο και έκλαψε. Πέρασα όμορφα παιδικά χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Αξιαγάπητοι γονείς, αξιαγάπητη αδερφή, παραδοσιακή ελληνική οικογένεια».

Πώς διασκεδάζεις;

«Δεν βγαίνω καθόλου. Κάνω ράφτινγκ, καγιάκ, κανό, ορειβασία, καταδύσεις και ταξίδια στο εξωτερικό».

Σκέφτεσαι το μέλλον;

«Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Θα ήθελα δύο ωραία σπίτια, ένα στην πόλη και ένα στο βουνό. Θα ήθελα να είχα την πολυτέλεια του χρόνου».

Ο κόσμος έχει γίνει πιο απαιτητικός στο φαγητό του;

«Βέβαια. Πολλοί εστιάτορες νομίζουμε ότι μπορεί να εξαπατήσουμε τον κόσμο και να τον κοροϊδέψουμε με κακή ποιότητα. Ο κόσμος ξέρει να φάει. Τηρουμένων των αναλογιών, ο Έλληνας ξοδεύει για το φαγητό του».

Πέρασες μια περιπέτεια με την υγεία σου. Ακούστηκαν πολλά... Τι άκριβώς έγινε;

«Τίποτα από όσα ακούστηκαν δεν ισχύει. Ούτε πέθανα ούτε εγκεφαλικό έπαθα! (Γέλια.) Μια σοβαρή ψύξη είχα. Ήταν μια περιπέτεια, η οποία πέρασε και σύντομα επιστρέφω στα καθήκοντά μου».

Και όλα αυτά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το «Πρωινό mou»;

«Απ’ ό,τι ξέρω, δεν υφίσταται θέμα Μπαρμπαρίγου για το "Πρωινό mou". Μάγειρας εκεί είμαι εγώ. Απ’ όσο ξέρω βέβαια! (Γέλια.)».

Εσύ σκέφτεσαι να δημιουργήσεις οικογένεια;

«Όχι ακόμα, δεν έχει έρθει η ώρα μου. Θέλω να κάνω ένα παιδί. Θέλω ένα γιο, να γίνει κι αυτός σεφ. Η ανιψιά μου είναι 4,5 χρόνων και είναι το νέο αστέρι της μαγειρικής. Ασχολείται από τώρα με τα κατσαρόλια».