Γιώργος Αυτιάς: "Eγώ άλλαξα το μισό ασφαλιστικό"

26.11.2010
Οι τηλεθεατές της πρωινής ζώνης κρέμονται απ’ τα χείλη του για το τι θα συμβεί στην τσέπη τους. Λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και εν μέσω νέων φημών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Γιώργος Αυτιάς μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για όλα.

Από τον ΑΛΕΞΗ ΜΙΧΑ

Οι τηλεθεατές της πρωινής ζώνης κρέμονται απ’ τα χείλη του για το τι θα συμβεί στην τσέπη τους. Λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων και εν μέσω νέων φημών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Γιώργος Αυτιάς μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ για όλα. Δίνει την εκτίμησή του για το πώς θα είναι τους επόμενους μήνες το πορτοφόλι μας, μιλάει για την κατάσταση στην ελληνική τηλεόραση και μας συμβουλεύει για το πώς θα βγούμε όσο το δυνατόν λιγότερο λαβωμένοι από την οικονομική κρίση... Όταν αυτή τελειώσει.

Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η κατάσταση στην τηλεόραση από τη νέα χρονιά;

«Δεν ξέρει κανείς τι θα συμβεί από το Γενάρη. Όποιος πει ότι ξέρει ή πλούσιος θα γίνει ή είναι μάγος. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στην ελληνική οικονομία σαφέστατα επηρεάζει και την τηλεόραση, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό».

Βλέπετε κόψιμο εκπομπών;

«Υπάρχει μια συρρίκνωση της διαφημιστικής πίτας. Από τα 800 εκατομμύρια ευρώ η διαφήμιση έπεσε στα 400. Έχουμε σημαντική μείωση, γιατί πολύ απλά δεν κυκλοφορεί τίποτα στην αγορά. Επόμενο είναι λοιπόν αυτό το σημαντικό έσοδο όχι μόνο για τα κανάλια, αλλά και για τις εφημερίδες, τα περιοδικά, τα ραδιόφωνα, το Διαδίκτυο να συρρικνώνεται επικίνδυνα. Θα δούμε πολλές φθηνές παραγωγές, πολλά φθηνά προγράμματα. Πλέον όλη η Ελλάδα μαγειρεύει. Και αν δεν μαγειρεύει, τραγουδάει. Όλοι η Έλληνες έγιναν μάγειροι. Και αν δεν έγιναν μάγειροι, έγιναν τραγουδιστές. Και ποιος ξέρει στο μέλλον τι άλλο θα γίνουν».

Αφού το αναφέρετε, πώς κρίνετε το φαινόμενο των τόσων ριάλιτι μαγειρικής φέτος;

«Εγώ δεν βλέπω το μέσο Έλληνα να τρώει σολομό ούτε φρέσκα ψάρια ούτε μπον φιλέ. Ο Έλληνας χορταίνει από αυτά που βλέπει στην τηλεόραση».

Το θεωρείτε προκλητικό;

«Θα έλεγα το εξής: Ο Έλληνας θέλει να μάθει, θέλει να δει? Άλλωστε, δεν θα μπορούσαν οι συγκεκριμένες εκπομπές να του φτιάχνουν φασολάδα. Θα μπορούσαν όμως να είναι πιο βατές. Παλιότερα παρακολουθούσα την εκπομπή-οδοιπορικό του Ηλία Μαλαλάκη στο Mega, όπου ανακάλυπτες τις τοπικές γεύσεις παράλληλα με την ιστορία και την παράδοση της κάθε περιοχής. Ήταν καταπληκτική εκπομπή. Όνειρο. Αυτό βέβαια κόστιζε τότε ως παραγωγή».

Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση στην πρωινή ζώνη;

«Είναι εφτά εκπομπές, οι τρεις πρώτες έχουν ξεχωρίσει. Γίνεται μάχη και ο Θεός βοηθός».

Είστε ευχαριστημένος από τη μέχρι στιγμής πορεία του «Καλημέρα»;

«Από τον ΑΝΤ1 μετακινήθηκα στον Alpha και από εκεί στο Alter και η πρωινή ζώνη πάει καλά. Αυτό το διαπιστώνουμε όχι μόνο από την τηλεθέαση, αλλά και από τις διαφημίσεις και τον κόσμο. Τον κόσμο που επικοινωνεί τηλεφωνικά ή μέσω e-mail. To βλέπουμε από παντού».

Πολύς λόγος γίνεται για τα περιβόητα νεανικά κοινά. Πιστεύετε σε αυτά;

«Τα νεανικά κοινά είναι ένας μύθος. Για νεανικά κοινά θα πρέπει καταρχήν να μιλάμε για το πρόγραμμα που προβάλλουν οι σταθμοί από το απόγευμα μέχρι το βράδυ. Αυτός που ψάχνει νεανικά κοινά το πρωί είναι σαν να ψάχνει τρίχες στο κεφάλι του κασίδη. Το πρωί βέβαια θα απευθυνθείς και σε αυτά τα κοινά, αλλά είναι πολύ μικρή κατηγορία και άνθρωποι από 20 και πάνω. Θα μιλήσεις στο νέο για την ανεργία και για την ακρίβεια που τον απασχολεί. Όλοι βιώνουν τις δυσκολίες της ζωής».

Είχατε πει σε παλιότερη συνέντευξή σας πως το Alter θα είναι ο τελευταίος σας σταθμός επαγγελματικά. Ισχύει αυτή η δήλωση;

«Σαφώς. Το Alter θα είναι ο τελευταίος σταθμός επαγγελματικά, τουλάχιστον όσον αφορά την παρουσία μου στην τηλεόραση».

Λένε πως η δημοσιογραφία σε οδηγεί παντού αρκεί να την εγκαταλείψεις σύντομα. Εσείς από πολύ νωρίς είχατε προτάσεις για να ασχοληθείτε με την πολιτική. Το σκέφτεστε για τις επόμενες βουλευτικές εκλογές;

«Όπως την έκαναν την πολιτική, να τη φάνε. Γιατί πολύ απλά κάποιοι την έκαναν μέσο πλουτισμού, μέσο προσωπικής εξέλιξης, μέσο ανάδειξης. Η πολιτική πρέπει να αλλάξει και να επανέλθει στον παλιό καλό καιρό. Όπως λοιπόν έχει γίνει, δεν μου ταιριάζει, δεν μου πάει. Άλλωστε, η τηλεόραση σου δίνει τη δυνατότητα να παρέμβεις στην κοινωνία δρώντας πολύ πιο ουσιαστικά. Ως δημοσιογράφος έχω αλλάξει δεκαπέντε νόμους. Άλλαξα το μισό ασφαλιστικό. Αγορά ενσήμων, επιδόματα ανεργίας, βοήθεια στο σπίτι, τα βιβλία που προμηθεύονται νωρίτερα οι φοιτητές. Προχθές διορίστηκαν 150 καθηγητές ιταλικής γλώσσας, επειδή βγήκαν στην εκπομπή και τους είδε η υπουργός. Την επομένη διορίστηκαν. Εδώ έχω το ευχαριστήριο γράμμα τους. Τι θέλω να πω: Πολλές φορές ένας δημοσιογράφος πετυχαίνει περισσότερα απ’ όσα ένας βουλευτής. Και μάλιστα χωρίς κόστος».

Δεχτήκατε μείωση στις απολαβές σας λόγω της οικονομικής κρίσης;

«Ένας άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του και τους συναδέλφους του όταν συμφωνεί σε μείωση αποδοχών, όχι μόνο δεν το ανακοινώνει, αλλά δεν το λέει πουθενά! Το κρατάει για τον εαυτό του και για κάποιους συναδέλφους του. Είμαι ο τελευταίος που θα έβγαινα και θα το έλεγα».

Γενικότερα τα κασέ των τηλεαστέρων έχουν υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πώς βλέπετε να εξελίσσονται κάποια μεγάλα συμβόλαια που είναι ακόμα σε ισχύ;

«Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα μεγάλα συμβόλαια. Αυτό που ξέρω είναι πως κάποιοι ήταν υπερτιμημένοι, κάποιοι έπαιρναν απίστευτα χρήματα ενώ δεν το άξιζαν, κάποιοι αποδείχθηκε πως όταν άλλαξαν μετερίζι, κατρακύλησαν στα νούμερα τηλεθέασης. Εν κατακλείδι, η ζωή απέδειξε πως κάποιοι ενώ άλλαζαν συνεχώς κανάλια κατάφεραν να κρατήσουν τον κόσμο τους. Το πιο μεγάλο κασέ για ένα δημοσιογράφο είναι η ανταπόκριση στον κόσμο».

Τι παρακολουθείτε φέτος στην ελληνική τηλεόραση;

«Πολύ ποδόσφαιρο. Επίσης, μη σας φανεί περίεργο, τα θεωρούμενα μικρά κανάλια. Όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας, που έχουν εκπομπές τοπικού ενδιαφέροντος που βγάζουν σημαντικές ειδήσεις. Μέσω ενός ειδικού προγράμματος παρακολουθώ τηλεοπτικούς σταθμούς από τα Δωδεκάνησα, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία».

Έρχομαι στα της οικονομίας. Σας παρακολουθεί πάρα πολύς κόσμος γι’ αυτό?

«Χάλια».

Σας ρωτάω ευθέως: Πιστεύετε πως τελικά θα χρεοκοπήσει η ελληνική οικονομία;

«Το θέμα της χρεοκοπίας είναι κάτι που κανένας δεν θέλει και όλοι απεύχονται. Εκτιμώ ότι περάσαμε ξυστά από τη χρεοκοπία και την τελευταία στιγμή σωθήκαμε».

Πώς βλέπετε τα πράγματα από δω και πέρα;

«Δεκαπέντε χρόνια τα κεφάλια μέσα».

Από τους ανθρώπους που επικοινωνούν καθημερινά με την εκπομπή τι κλίμα εισπράττετε;

«Γιώργο, πες μας τι θα κάνουμε - Γιώργο, πήγα το παιδί μου στο γιατρό του ΙΚΑ και δεν τον βρήκα. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Ο κόσμος έχει μεγάλη αγωνία για το αύριο. Πάρτε παράδειγμα μια μέση ελληνική οικογένεια. Η μάνα αγωνιά για την ακρίβεια, ο πατέρας για τη δουλειά του, το παιδί αν θα καταφέρει να μπει στην αγορά εργασίας, ο ηλικιωμένος για τη σύνταξη. Όλοι λένε πού θα πάει αυτή η ιστορία;. Ε λοιπόν, αυτή η ιστορία έχει πολύ δρόμο. Και αυτοί που λένε πως θα τελειώσει το 2013 κάνουν λάθος. Για πολλά χρόνια θα είμαστε με σκυμμένο κεφάλι».

Τι εύχεστε στον εαυτό σας από δω και πέρα;

«Να έχω την υγεία μου. Αυτό είναι το πολυτιμότερο αγαθό για όλους μας».

Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΥΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

1. Δεν «ανοιγόμαστε».

2. Μειώνουμε τις σπατάλες.

3. Κρίνουμε αν η εργασία μας είναι σταθερή και ανάλογα «ανοιγόμαστε».

4. Υπολογίζουμε το συνολικό εισόδημα της οικογένειας και όχι το εισόδημα του κάθε μέλους χωριστά.

5. Τα αγαθά που αγοράζουμε φροντίζουμε να έχουν διάρκεια στο χρόνο.

6. Στο σούπερ μάρκετ αγοράζουμε μόνο τα αναγκαία και όχι πράγματα που σε λίγες μέρες θα πετάξουμε.

7. Κάνουμε οικονομία σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ. Όχι όλα τα φώτα αναμμένα στο σπίτι.

8. Εξοικονόμηση και στην κινητή τηλεφωνία. Με ένα sms μπορούμε να πούμε περισσότερα απ’ όσα θα λέγαμε με τις ώρες μιλώντας.

9. Εξυπηρετούμαστε όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της οικογένειας με ένα αυτοκίνητο.

10. Και το σημαντικότερο; Υπομονή!