Μ. Βιντιάδης: "Στην κορυφή... περιμένει και ο ψυχίατρος"

01.12.2010
Έπειτα από 42 χρόνια στην τηλεόραση και αμέτρητες επιτυχίες αποφάσισε να αποχωρήσει και να ασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο Μεγακλής Βιντιάδης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Έπειτα από 42 χρόνια στην τηλεόραση και αμέτρητες επιτυχίες αποφάσισε να αποχωρήσει και να ασχοληθεί με κάτι εντελώς διαφορετικό. Ο Μεγακλής Βιντιάδης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ενώ σχολιάζει τη σημερινή εικόνα της τηλεόρασης και τα πρόσωπά της. Γιατί πέρασε τρίτη η Ελένη Μενεγάκη; Πώς του φαίνεται η Ευγενία Μανωλίδου στο «Master Chef»; Τι πρέπει να διορθώσει η Βίκυ Καγιά και τι συμβουλεύει το δίδυμο Καραμέρος - Χαριτάτος;

Mάθαμε ότι ετοιμάζετε κάτι στο εξωτερικό, το οποίο δεν έχει να κάνει με την τηλεόραση. Ισχύει αυτό;

«Ναι, πρόκειται για μια δουλειά που έχει να κάνει με τη θάλασσα, με πολυτελή σκάφη, παραθαλάσσια εστιατόρια, γενικότερα με τον τουρισμό».

Γιατί αποφασίσατε να ασχοληθείτε με κάτι εντελώς διαφορετικό;

«Κάνω τηλεόραση 42 ολόκληρα χρόνια και την αγαπώ πολύ ως μέσο. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια τα πράγματα στο χώρο αυτό είναι επιπόλαια και δεν σέβονται το θεατή. Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί έχουν εκμεταλλευτεί ως πρόσχημα την κρίση για να κάνουν μειώσεις αποδοχών. Δεν είμαι αντίθετος σε αυτό... Βεβαίως να βοηθήσουν όλοι, αλλά υπάρχει μια δυσαναλογία. Κάποιοι παίρνουν τα πολλά και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι στην πραγματικότητα εργάζονται πολύ περισσότερο, παίρνουν τα λίγα».

Ποια είναι η γνώμη σας για τη σημερινή εικόνα της τηλεόρασης;

«Αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα, το μέλλον της δεν θα είναι καλό. Το μόνο κανάλι που έχει μια σοβαρότητα είναι το Mega, το οποίο κρατάει την ταυτότητα που είχε από την πρώτη στιγμή. Έχει μια σωστή εικόνα και τα προγράμματά του είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι των άλλων. Ο ΑΝΤ1 έχει 2-3 πράγματα, στην τηλεόραση όμως μιλάμε για 24ωρο πρόγραμμα, οπότε δεν βρίσκω αξιόπιστο το πρόγραμμά του».

Συνήθως λέμε πως, αν κάποιος κάνει επιτυχία, τον αντιγράφουν. Αλήθεια, γιατί πιστεύετε ότι τα υπόλοιπα κανάλια δεν αντιγράφουν το Mega, που επιμένει στη μυθοπλασία;

«Τα κανάλια για να φτιάξουν ένα πρόγραμμα πρέπει να έχουν και ανθρώπους με αισθητική, όπως και την πρόθεση και τη διάθεση να απορρίψουν μια σειρά πραγμάτων που χρησιμοποιούνται με τη δικαιολογία ότι πουλάνε. H τηλεόραση δεν πουλάει τίποτα, προβάλλει. Έχουν βρει λοιπόν μια φτηνιάρικη φόρμουλα, με προγράμματα που δεν έχουν κόστος, εξασφαλίζοντας το εύκολο κέρδος».

Λείπουν οι καλοί επαγγελματίες από την ελληνική τηλεόραση;

«Οι καλοί επαγγελματίες σχεδόν έχουν αποχωρήσει, γιατί υπάρχει κι ένα όριο. Μπορεί να ανέχεσαι πράγματα κατ’ ανάγκη, αλλά κάποια στιγμή λες ?δεν πάει άλλο?».

Σκέφτεστε από δω και πέρα να κάνετε μόνο επιλεκτικά κάποιες δουλειές;

«Ναι, αν ασχοληθώ με την τηλεόραση, θα κάνω μόνο κάτι έκτακτο, το οποίο θα μου αρέσει».

Σκηνοθετήσατε το πρώτο «Big Brother». Πώς σας φαίνεται η version του Alpha που βλέπουμε φέτος;

«Δεν υπάρχει καμία σύγκριση. Θα ήταν πιο ενδιαφέρον αν έβγαζαν τους παίκτες από το σπίτι του "Μεγάλου Αδελφού" και έβαζαν μέσα αυτούς που τους επέλεξαν».

Πιστεύετε ότι ταιριάζει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη Ρούλα Κορομηλά;

«Στη Ρούλα ταιριάζει ένα πολύ ωραίο σόου, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν. Κάποιες φορές, όμως, τα πράγματα πάνε λίγο στραβά και αναγκάζεσαι να αποδεχτείς πράγματα που στο παρελθόν είχες απορρίψει».

Και για το «Master Chef» είχατε προβλέψει ότι θα κάνει επιτυχία και πέσατε επίσης μέσα..

«Ναι, διότι οι τρεις κριτές είναι εξαίσιοι και η Ευγενία Μανωλίδου, την οποία κορόιδευαν, τα πάει μια χαρά. Αποδεικνύεται λοιπόν εκ των υστέρων ότι μιλούσαν αρνητικά για εκείνη διότι διαφαινόταν ότι θα κάνει επιτυχία».

Τελικά, το κανάλι είναι που φτιάχνει την εικόνα ενός παρουσιαστή;

«Το κανάλι παίζει σημαντικό ρόλο. Τον πιο σημαντικό, όμως, τον παίζει ο ίδιος ο άνθρωπος, ο οποίος πρέπει να γνωρίζει τα όρια. Όταν βγαίνουν συνέχεια σε περιοδικά και τηλεοράσεις, πρέπει να ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα κουράσει όλο αυτό».

Η Ελεονώρα Μελέτη είχε πει κάποτε ότι από τον ΑΝΤ1 έπαιρνε λίστα με τις εκδηλώσεις στις οποίες έπρεπε να παραστεί...

«Σε σχέση με την Ελεονώρα ενδεχομένως να υπήρχε και κάποιος άλλος παράγοντας, εσωτερικός. Μπορεί κάποια ομάδα να επιδίωξε να μην πετύχει στο πρωινό. Ας μην το ξεχνάμε κι αυτό. Όταν μέσα σε ένα κανάλι κάποιοι δεν επιθυμούν να κάνεις επιτυχία, σημαίνει ότι είσαι μόνος σου».

Πιστεύετε πως ήταν μόνη της;

«Όταν την έβλεπα στο πρωινό, ήταν πολύ καλή. Πιθανόν αυτό να ενόχλησε».

Ποια η γνώμη σας για το δίδυμο Καραμέρος - Χαριτάτος;

«Αυτή τη στιγμή ψιλοέχουν μια έπαρση, την οποία πρέπει να κόψουν».

Είχατε πει σε συνέντευξή σας ότι κανείς δεν λείπει από την τηλεόραση?

«Ναι, το πιστεύω αυτό».

Δεν είναι σκληρό τη μια μέρα να είσαι στην κορυφή και την άλλη να μην ασχολείται κανείς μαζί σου;

«Αυτό είναι δεδομένο. Οι άνθρωποι που ανεβαίνουν στο βάθρο πρέπει να ξέρουν ότι θα κατέβουν και ίσως κάποια στιγμή αργότερα να βρεθούν πάλι εκεί. Αν το συνειδητοποιήσεις αυτό, είσαι υγιής. Αν πιστέψεις ότι είσαι κάτι, τότε τη στιγμή που θα κατέβεις από το βάθρο μπορεί να έχεις και ψυχολογικά προβλήματα».

Έχει τύχει να δείτε πρόσωπα της τηλεόρασης να το παθαίνουν αυτό;

«Πολλά. Μάλιστα, σε δύο από αυτά "δεν θέλω να πω ονόματα" τους έκανε καλό όλο αυτό και τώρα, που είναι και πάλι μέσα στα πράγματα, είναι προσγειωμένοι. Κάποιοι άλλοι έχουν υποστεί ψυχολογικά τραύματα. Στην Αμερική λένε το εξής: Για να γίνεις γνωστός στο θέατρο, χρειάζεσαι 10 χρόνια προϋπηρεσία στο σανίδι, στον κινηματογράφο χρειάζεσαι ένα χρόνο και στην τηλεόραση 5 λεπτά! Είναι άλλο να είσαι γνωστός και άλλο σταρ. Τηλεοπτικός σταρ είναι μόνο ένας, ο Λάκης Λαζόπουλος, όλοι οι άλλοι είναι απλώς πολύ γνωστοί».

Τι πιστεύετε ότι έφταιξε με τον Ανδρέα Μικρούτσικο και δεν τον βλέπουμε πια στην τηλεόραση;

«Ο Ανδρέας είναι μορφωμένος και έχει ταλέντο. Κάποιοι άνθρωποι που είναι δίπλα του δεν τον συμβούλεψαν σωστά. Θα μπορούσε να είναι ακόμη στην τηλεόραση, γιατί έχει τις ικανότητες. Δεν είναι κάποιος άχρηστος, ο οποίος βρέθηκε τυχαία στο χώρο».

Σας αρέσει ο Γρηγόρης Αρναούτογλου στο «Money Drop»;

«Ναι, του πάει πολύ. Στο πρωινό από κάποια στιγμή και μετά δεν μου άρεσε. Αυτό το είδος προγραμμάτων είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του».

Πώς σας φάνηκε το «Just the 2 of Us»;

«Η ιδέα είναι πολύ καλή, αλλά το φοβάμαι λίγο. Δεν ξέρω γιατί, αλλά κάτι μου λείπει, κάτι μου φαίνεται να μην κάθεται σωστά».

Τι άλλο έχετε ξεχωρίσει από το πρόγραμμα της φετινής σεζόν;

«Το "Νησί". Είναι εξαιρετική σειρά. Συγχαρητήρια στο Mega και σε όλους τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτή τη σημαντική παραγωγή».

Είχατε προβλέψει στην αρχή της σεζόν πως όταν ξεκινήσει το δίδυμο Λιάγκας - Σκορδά, η Μενεγάκη θα βρεθεί τρίτη. Βγήκατε τελικά αληθινός...

«Φαινόταν το πράγμα. Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η Ελένη. Το τονίζω αυτό γιατί έχω παρεξηγηθεί και πιστεύουν ότι έχω κάτι με την Ελένη. Δεν έχω τίποτα με κανέναν, ούτε έχω τσακωθεί μαζί της. Τα πράγματα είναι απλά, ο Γιώργος και η Φαίη είναι ένα καινούργιο ζευγάρι στο πρωινό, που έχει ένα νέο τρόπο παρουσίασης. Το δίδυμο του ΑΝΤ1 ήταν ήδη γνωστό. Η Ελένη, γνωρίζοντας τα δεδομένα, δεν ανανεώθηκε και πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Έπρεπε να είχε προβλέψει την κατάσταση και να κάνει κάποιες ουσιαστικές αλλαγές. Και όταν λέμε αλλαγές, δεν εννοούμε βγάζω από το πάνελ δύο πρόσωπα και βάζω δύο άλλα».

Η Τατιάνα Στεφανίδου στο Star;

«Είναι πολύ φυσικό φεύγοντας από ένα μεγάλο κανάλι, όπως ο ΑΝΤ1 και με τον τρόπο που έφυγε μάλιστα, και πηγαίνοντας σε ένα άλλο να προσπαθεί να βρει τους ρυθμούς της. Υποθέτω ότι ψάχνεται, και χρειάζεται μια πίστωση χρόνου. Εγώ την εμπιστεύομαι, είναι έξυπνη και θα βρει τον τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, τα νούμερα δεν είναι άσχημα».