Όταν η γενναιοδωρία γίνει στόχος ζωής, θαυματουργεί

17.11.2010
Δεν είναι τυχαίο που η λέξη ΘεσσαλοΝΙΚΗ τελειώνει σε ΝΙΚΗ. Και πραγματικά όλη η Θεσσαλονίκη, αλλά και όλη η Ελλάδα χειροκρότησε τη μεγάλη Ελληνίδα Αλίκη Περρωτή, στις 7 Οκτωβρίου, όταν εγκαινίασε με χορηγία δική της πολλών εκατομμυρίων ευρώ ένα υπερσύγχρονο οικοδομικό συγκρότημα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή.

Πρόκειται για ένα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής κτίριο, μια νέα σπουδαστική εστία που πήρε το όνομά της «Aliki Perroti Student Residence», για να στεγάσει 96 σπουδαστές του κολεγίου «Δημήτρης Περρωτής», που και αυτό δημιουργήθηκε με δωρεά της Αλίκης Περρωτή για τη μνήμη του συζύγου της. Το εμβαδόν των κύριων χώρων του είναι 4.000 τ.μ., ενώ υπάρχει και αίθουσα διαλέξεων και προβολών για 230 άτομα, που πήρε το όνομα «Seth Frank Assembly Hall», προς τιμήν του μεγάλου φιλέλληνα νομικού και ποιητή, που βοήθησε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του τεράστιου αυτού έργου.

Σε μια εποχή που το εκπαιδευτικό μας σύστημα και τα κτίρια των σχολών αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή αποτελεί πρότυπο και παράδειγμα προς μίμηση. Είναι το μοναδικό εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα, ένας πραγματικός παράδεισος, που προσφέρει όχι μόνο ιδανική εκπαίδευση με εξαίρετους καθηγητές και στελέχη, αλλά και οικονομική βοήθεια στους αξιόλογους Έλληνες και ξένους σπουδαστές της, μέσω του Προγράμματος Υποτροφιών, ενώ παράλληλα συνδυάζει τις σπουδές με τη διαμονή των σπουδαστών σε κτίρια της σχολής, όπως τώρα και στο Οικοτροφείο «Aliki Perroti Student Residence».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Κανελλόπουλος, η γενική πρόξενος των ΗΠΑ Catherine Kay, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Χρήστος Φώλιας και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, επιχειρηματίες από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, φίλοι και θαυμαστές του έργου της κυρίας Περρωτή και φίλοι και δωρητές της σχολής.

Η κυρία Περρωτή στην ομιλία της ανέφερε τα εξής: «Τώρα σαν ένα παιδί που φεύγει από το σπίτι του για να σπουδάσει ή να παντρευτεί, έτσι και η Σπουδαστική Εστία "Αλίκη Περρωτή" περνάει από τα χέρια του αρχιτέκτονα Π. Μακρίδη και του κατασκευαστή Δ. Τσούφη στα άξια χέρια των σπουδαστών του Κολεγίου "Περρωτής", οι οποίοι θα είναι οι ιδανικοί κάτοικοι του οικοτροφείου κατά τη διάρκεια των σπουδαστικών τους χρόνων. Σήμερα το Κολέγιο "Περρωτής" έχει την ευχαρίστηση και την ικανότητα να προσελκύσει νέους και νέες οι οποίοι επιδιώκουν να λάβουν το πολυτιμότερο δώρο που μπορεί να τους προσφερθεί, μια ποιοτική εκπαίδευση, από την οποία θα εμπλουτίσουν τις ζωές τους και τη μελλοντική τους καριέρα».

Η εμπνευσμένη και τόσο γενναιόδωρη Ελληνίδα, που με τις διεθνείς της χορηγίες σε ιδρύματα και υποτροφίες σε παιδιά πραγματοποιεί θαύματα, κατέληξε στην ομιλία της:

«Εγώ με όλη μου την καρδιά έχω κάνει κάτι για την Ελλάδα. Καιρός είναι και η Ελλάδα να κάνει κάτι για τον εαυτό της. Σήμερα σας ζητώ να μεταφέρετε αυτό το μήνυμα στους διαδρόμους των δυνατών, για να σας ακούσουν και να προχωρήσουν σε λύσεις σωτήριες για τη χώρα μας και για τους Έλληνες».

Κώστας Π. Παναγιωτόπουλος