Διάσημοι στο ντιβάνι του ψυχολόγου

12.11.2010
Ψυχανάλυση. Μια λέξη ταμπού μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Στην «απενοχοποίησή» της βοήθησαν και επώνυμοι, που με τις δηλώσεις τους έδειξαν ότι το ντιβάνι του ψυχολόγου μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, ο ένας μετά τον άλλο μιλούν με ειλικρίνεια και θάρρος για την ψυχοθεραπεία, αναφέροντας την προσωπική τους εμπειρία.

Αντώνης Κανάκης

Ακομπλεξάριστος, με αστείρευτο χιούμορ και πάντα θετική διάθεση, κι όμως και ο Αντώνης Κανάκης έχει επισκεφθεί ψυχολόγο. Όσο για το λόγο; Τον εξήγησε ο ίδιος σε συνέντευξή του: «Είχα σπαστική κολίτιδα του εντέρου για πολλά χρόνια και σε όσους παθολόγους πήγαινα μου έλεγαν να μην ασχολούμαι και ότι είναι καθαρά θέμα ψυχολογικό».

Ναταλία Γερμανού

Η γνωστή παρουσιάστρια και μουσική παραγωγός έκανε στο παρελθόν ψυχανάλυση προκειμένου να συμφιλιωθεί με την απώλεια του πατέρα της Φρέντυ Γερμανού. «Έχω κάνει ψυχανάλυση γύρω στα δυόμισι χρόνια, το 1999, που πέθανε ο πατέρας μου. Ήμουν σε δύσκολη φάση και είχα πολύ θυμό. Ήταν άρρωστα τα πράγματα στο μυαλό μου. Έλεγα: ?Γιατί ζει αυτός και ο μπαμπάς μου πέθανε;.... Ήθελα να μιλήσω σε έναν τρίτο. Απευθύνθηκα σε μια ψυχολόγο, η οποία στη συνέχεια έγινε φίλη μου.

Κατερίνα Λέχου

H γνωστή ηθοποιός απολαμβάνει για άλλη μια φορά την επιτυχία ως πρωταγωνίστρια του «Νησιού» και δεν διστάζει να μιλήσει για την ψυχανάλυση που κάνει τα τελευταία 6 χρόνια. «Με την ψυχανάλυση μπαίνουν τα πράγματα στα σωστά τους μεγέθη. Το ότι μας άφησε ο γκόμενος σημαίνει το τέλος του κόσμου. Δεν είναι! Η χυλόπιτα δεν είναι το τέλος του κόσμου».

Ναταλία Δραγούμη

Δυναμική γυναίκα και ισχυρή προσωπικότητα, η γνωστή ηθοποιός δήλωσε σε συνέντευξή της υπέρ της ψυχανάλυσης. Η Ναταλία Δραγούμη είναι απόλυτα θετική στο να ξαπλώσει κάποιος στο ντιβάνι του ψυχολόγου, αφού «δεν χρειάζεται να είσαι τρελός για να κάνεις ψυχανάλυση». «Νομίζω βοηθάει, αλλά φυσικά δεν μπορεί να λύσει όλα σου τα προβλήματα. Τα προβλήματά σου τα λύνεις εσύ», είπε χαρακτηριστικά.

Ζέτα Μακρυπούλια

Η Ζέτα σε πρόσφατη συνέντευξή της δεν δίστασε να παραδεχθεί πως έχει κάνει ψυχοθεραπεία, προκειμένου να λύσει κάποια σοβαρά θέματα που την... έπνιγαν. «Στην πρώτη συνεδρία είχα πάρα πολύ άγχος, αλλά θυμάμαι ότι είχα αποφασίσει να μιλήσω για κάποια θέματα που τότε με "έπνιγαν" και που μόνο εγώ ήξερα ότι αυτά με οδήγησαν στην κρίση πανικού. Και τα εμπιστεύτηκα από το πρώτο ραντεβού».

Πέγκυ Ζήνα

H δολοφονία του μικρού Αλέξη Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008 και όσα επακολούθησαν δημιούργησαν ένα τεταμένο κλίμα που επηρέασε και την Πέγκυ Ζήνα. Όπως είπε σε συνέντευξή της, έκανε ψυχοθεραπεία καθώς υπήρχαν μέρες που δεν ήθελε να βγει να τραγουδήσει. «Μέχρι και 5 λεπτά πριν εμφανιστώ στην πίστα μού φαινόταν αδιανόητο να έχει χαθεί η ζωή ενός παιδιού, να έχουν καταστραφεί τόσες περιουσίες κι εγώ να τραγουδάω. Ο Θεός μου έδωσε τη δύναμη να το κάνω αυτό! Γιατί ντρεπόμουν να πω πως όλα θα είναι μια χαρά το νέο έτος. Ντρεπόμουν να πω ότι πάμε καλά -δόξα τω Θεώ- στο μαγαζί, γιατί μου φαινόταν ακόμα και έπαρση».

Ελένη Τσαγκά

Ευτυχισμένη μανούλα πλέον η παρουσιάστρια των ειδήσεων του Star Ελένη Τσαγκά, έχει δηλώσει πως επισκέφτηκε ψυχολόγο. Ήταν την περίοδο που απογοητευμένη από τις μέχρι τότε προσπάθειές της να αποκτήσει παιδί ήθελε να συμφιλιωθεί με την ίδεα πως ίσως και να μην τα καταφέρει. «Ο άντρας μου όμως με έπεισε να κάνω άλλη μία εξωσωματική».

Ελεονώρα Μελέτη

Για 9 χρόνια η οικοδέσποινα της «Πρωινής Μελέτης» καθόταν στο ντιβάνι του ψυχαναλυτή και, όπως έχει πει, έλυσε πολλά θέματα... «Δεν μιλούσα σε κανέναν για όλα αυτά που ζούσα. Γκόμενο δεν είχα, δεν ήθελα να βγαίνω με τις φίλες μου και να τις φορτίζω συνεχώς με όλα αυτά. Ήθελα να περνάμε πιο ευχάριστα το χρόνο μας, διασκεδάζοντας. Τελικά, το έλυσα μόνη μου: στο ντιβάνι. Έλυσα πολλά μέσα από αυτό και, ειδικά εκείνη την περίοδο, κατάλαβα πολλά για τους ανθρώπους, αλλά κυρίως για μένα. Συνεχίζω να πηγαίνω σε ψυχολόγο, σε συνεδρίες αυτογνωσίας, μία φορά την εβδομάδα», είχε δηλώσει πριν από δύο χρόνια.

Πέτρος Λαγούτης

Ο νεαρός ηθοποιός πρόσφατα αποκάλυψε πως τα τελευταία 3 χρόνια κάνει ψυχανάλυση. «Ως αδυναμία θεωρώ τον παρορμητισμό και την κυκλοθυμία μου. Κάνω ψυχανάλυση περίπου 3 χρόνια τώρα. Δεν πήγα για να λύσω ένα συγκεκριμένο πρόβλημα, αλλά για να έχω βοήθεια σε αυτή την εσωτερική αναζήτηση. Το σε ποιον βαθμό πρέπει να προβληματιστεί ένας άνθρωπος για να ζητήσει βοήθεια είναι υποκειμενικό. Εγώ μπορεί να το κάνω επειδή δεν μου αρέσει να βλέπω στοιχεία του χαρακτήρα μου να επανεμφανίζονται. Άλλος μπορεί να το κάνει μόνο όταν φτάσει στο σημείο να θέλει να σκοτώσει ή να αυτοκτονήσει».

Άννα Αδριανού

Η γνωστή σεναριογράφος και συγγραφέας έχει ψαχτεί πολύ με το συγκεκριμένο θέμα. «Πιστεύω πως πρέπει να είσαι υγιής για να το κάνεις αυτό. Δεν έκανα όμως ψυχανάλυση. Υπήρξαν περίοδοι που δεν αγαπούσα τον εαυτό μου. Ζούμε σε μια αρκετά ενοχική κοινωνία. Γενικά όμως ήμουν πολύ κλειστό παιδί στα 20 και τα 25 μου. Ντρεπόμουν να επικοινωνήσω με τους άλλους και φοβόμουν ότι θα με απορρίψουν».

Λίνα Σακκά

«Κούκλα» στη μικρή μας οθόνη φέτος η γνωστή ηθοποιός Λίνα Σακκά, έχει μιλήσει στο παρελθόν χωρίς ενδοιασμό για τη βοήθεια που της προσέφερε η ψυχανάλυση. «Η ψυχανάλυση είναι το μεγαλύτερο δώρο που έχει προσφέρει η επιστήμη στον άνθρωπο, γιατί γνωρίζει κανείς καλύτερα τον εαυτό του, μαθαίνει να σέβεται τις ανάγκες του και μέσα από τη γνώση αυτή συνυπάρχει πιο αρμονικά με τους άλλους».