Πλούσια σε κάλιο, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, αυτή η ταπεινή αλλά δυνατή τροφή τσεκάρει όλα τα κουτάκια για ένα σωστό σνακ. Αλλά η ώρα και ο τρόπος που την καταναλώνεις παίζουν ρόλο. Η διατροφολόγος Anaïs Soize μοιράζεται τις συμβουλές της για να την αξιοποιήσεις στο έπακρο.
Δεν μπορείς να σταματήσεις το τσιμπολόγημα; Διάλεξε μια μπανάνα αντί για μπισκότα ή πατατάκια.
Έχεις τύχει ποτέ να σε πιάνει μια ξαφνική λιγούρα και να καταλήγεις να τρως κάτι που μετά μετανιώνεις; Ναι, συμβαίνει στους περισσότερους. Τα μπισκότα, τα γλυκά και τα αλμυρά σνακ είναι δελεαστικά, αλλά οι διατροφικές τους ετικέτες συνήθως αποκαλύπτουν μια όχι και τόσο καλή εικόνα.
Αντί να μπαίνεις σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, δοκίμασε να πιάσεις μια μπανάνα. Είναι γλυκιά, χορταστική και, ναι, κάνει καλό στην καρδιά σου.
Η μπανάνα: ο ήρωας των σνακ που δεν φωνάζει
Γιατί μπανάνα; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Anaïs Soize, είναι ιδανικό σνακ για όποιον θέλει να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και να ρυθμίσει την πίεση και τη χοληστερίνη. «Η μπανάνα είναι εξαιρετική επιλογή, ειδικά για όσους έχουν υψηλή πίεση ή χοληστερίνη», λέει.
Με περίπου 100 θερμίδες και 2 γραμμάρια φυτικών ινών ανά φρούτο, σε χορταίνει χωρίς να σε "βαραίνει".
Επιπλέον, περιέχει πεκτίνη – μια διαλυτή ίνα που βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε πως η μπανάνα είναι απολύτως απαλλαγμένη από κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. Σε αντίθεση με τα τυποποιημένα σνακ που φτάνουν τις 300 θερμίδες γεμάτες σάκχαρα και λιπαρά, η μπανάνα προσφέρει καθαρή, φυσική διατροφή.
Δύναμη Καλίου: Το κρυφό χαρτί της μπανάνας για την καρδιά
Η μπανάνα δεν είναι μόνο πηγή φυτικών ινών. Το δυνατό της χαρτί είναι το κάλιο. Ένα μέσο φρούτο περιέχει περίπου 320 mg καλίου ανά 100 γρ., δηλαδή σχεδόν το 10% των ημερήσιων αναγκών σου. Και μπορεί να μη σου φαίνεται εντυπωσιακό στην αρχή, αλλά κράτα αυτό: το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και προστατεύει την καρδιά.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής πρόσληψη καλίου συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά. Αν λοιπόν θέλεις ένα σνακ φιλικό για την καρδιά, η μπανάνα είναι ιδανική. Όχι, δεν χρειάζεται να φας τρεις μαζεμένες, απλώς βάλε την στην καθημερινότητά σου με μέτρο και απόλαυση.
Η τέχνη του να τρως μπανάνα τη σωστή στιγμή
Θα ακούσεις πως το ιδανικό είναι γύρω στις 11 το πρωί. Η Anaïs Soize όμως προτείνει να ακούς το σώμα σου. Το ζητάει το δεκατιανό σου; Το απόγευμα σε χτυπάει η γνωστή «πτώση»; Μόλις τελείωσες γυμναστική; Είναι πάντα καλή ώρα για μια μπανάνα.
Το μυστικό είναι να τρως όταν πραγματικά πεινάς, όχι από βαρεμάρα ή συνήθεια. Έτσι, αποφεύγεις το αχρείαστο τσιμπολόγημα και γεμίζεις ενέργεια με ουσία. Και όχι, δεν είναι όλες οι μπανάνες ίδιες. Αν προτιμάς πιο λίγη ζάχαρη και περισσότεο άμυλο, διάλεξε μία ελαφρώς άγουρη, πρασινωπή. Όσο ωριμάζει η μπανάνα, το άμυλο μετατρέπεται σε σάκχαρο. Οι πιο ώριμες, με καφετί στίγματα, είναι πιο γλυκές, τέλειες για κάτι σαν «υγιεινό γλυκάκι».
Less is more
Πριν ξεκινήσεις να ψάχνεις συνταγές για μπανάνα-τηγανίτες ή σπιτικά τσιπς μπανάνας, κράτα το εξής: η μαγεία της μπανάνας είναι στην απλότητά της. «Μια απλή μπανάνα είναι υπεραρκετή», τονίζει η Soize.
Το σπιτικό είναι καλό, αλλά μην το παρακάνεις με ζάχαρες, λάδια ή υπερβολικές παρασκευές. Όσο πιο πολύ τη “πειράζεις”, τόσο χάνεται αυτό που την κάνει ξεχωριστή.
Το συμπέρασμα;
Η μπανάνα είναι το απόλυτο φυσικό σνακ. Δεν έχει περιτύλιγμα, το έφτιαξε η φύση για σένα. Βάλε μία στην τσάντα σου, φά’ την όταν τη χρειάζεσαι και πες «όχι» στα επεξεργασμένα σνακ με κακή διατροφική αξία.
Η καρδιά σου (και το στομάχι σου) θα σε ευχαριστήσουν.