Η ελληνική ραπ κέρδισε την παράδοση

09.11.2007
Πέρυσι ψάχναμε να βρούμε την πηγή που ανάβλυζε της «Άρνης το νερό». Φέτος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης η νεολαία μίλησε, έκανε την ανατροπή και έδειξε τη δική της προτίμηση σε ένα καθαρόαιμο ελληνικό ραπ κομμάτι, με τίτλο «Αγάπη είναι» και στίχους που αγγίζουν τους πάντες.

Από τον Δημήτρη Μαυρίδη

Πέρυσι ψάχναμε να βρούμε την πηγή που ανάβλυζε της «Άρνης το νερό». Φέτος στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης η νεολαία μίλησε, έκανε την ανατροπή και έδειξε τη δική της προτίμηση σε ένα καθαρόαιμο ελληνικό ραπ κομμάτι, με τίτλο «Αγάπη είναι» και στίχους που αγγίζουν τους πάντες. Ευχόμαστε, βέβαια, να το ακούσουμε κάπου και να μη χαθεί στην αφάνεια όπως το προηγούμενο.

Σίγουρα πρόκειται για μια γιορτή του ελληνικού τραγουδιού, με όνομα βαρύ και ιστορία, που διοργάνωσαν και φέτος για τρίτη χρονιά μετά την επαναφορά της η ΕΡΤ και η ΔΕΘ. Το κοινό στήριξε και φέτος το μουσικό αυτό θεσμό-στολίδι για τη συμπρωτεύουσα, αν και λίγοι και καλοί έδωσαν το «παρών» στο Κλειστό Γήπεδο του ΠΑΟΚ της Πυλαίας την Πέμπτη 1 και το Σάββατο 3 Νοεμβρίου. Η προσέλευση του κοινού, άλλωστε, αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» και στα βραβεία «Αρίων» την περασμένη εβδομάδα το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισαν οι διοργανωτές, αφού όλα δείχνουν ότι ο κόσμος δεν συμμετέχει ενεργά και εν μέρει γύρισε την πλάτη του στη διοργάνωση.

Τα βραβεία
Το τραγούδι «Αγάπη είναι» των Diveno και Κόμη Χ, με ερμηνευτές των Κόμη Χ και τη Βασιλική Αλεξίου, κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Τραγουδιού 2007, με το κοινό να τους αποθεώνει. Το βραβείο απένειμε στους νικητές ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζήμας. Ο κ. Τζήμας, όμως, ανακοίνωσε και την «είδηση της βραδιάς», ότι δηλαδή το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης από την επόμενη χρονιά θα είναι ο τρίτος συνδιοργανωτής του φεστιβάλ μαζί με την ΕΡΤ και τη ΔΕΘ, στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το θεσμό. Τα επόμενα βραβεία μοιράστηκαν σε πιο παραδοσιακά και «έντεχνα» ακούσματα. Το δεύτερο πήρε το τραγούδι «Ελεγεία» με ερμηνεύτρια την Ειρήνη Τουμπάκη και το τρίτο η «Αρετούσα», που ερμήνευσε η Δήμητρα Λιγοψυχάκη.

Τι μας είπε ο νικητής
Λίγη ώρα μετά τη βράβευσή του ο Κόμης Χ, μεγάλος νικητής του φεστιβάλ, μίλησε στο ΛΟΙΠΟΝ, που βρέθηκε στη μεγάλη βραδιά.

Γιατί πιστεύεις ότι το τραγούδι σας βγήκε τελικά πρώτο;

«Γιατί θεωρώ ότι ήταν τελείως διαφορετικό απ όλα τα υπόλοιπα. Είχε τελείως διαφορετικό στίχο, μουσική και η παρουσία μας στη σκηνή ξεσήκωσε τον κόσμο».

Βλέπεις τη νίκη σας και λίγο σαν απάντηση της ελληνικής ραπ σκηνής στα δύο προηγούμενα χρόνια, που προκρίθηκαν παραδοσιακού ύφους τραγούδια;

«Ναι, ήταν μια ανατροπή αυτό το τραγούδι. Και μακάρι να βοήθησα και άλλα παιδιά που ασχολούνται με τη ραπ και τη χιπ χοπ να πάρουν την απόφαση να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό αυτό. Θα πρέπει να δείχνουμε ότι σε αυτό το φεστιβάλ έχουν δικαίωμα στη συμμετοχή και είδη μουσικής που από πολλούς θεωρούνται παρεξηγημένα».

Παραλειπόμενα από τα backstage

1. Οι παρουσιάστριες αδερφές Μαγγίρα άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στο δύσκολο έργο τους. Άλλαξαν τρεις με τέσσερις φορές και στις δύο βραδιές, του ημιτελικού και του τελικού. Πάντως, όλοι συζητούσαν τις δημιουργίες του τελικού, με τις χρυσές παγέτες και τα κρύσταλλα swarovski, των οποίων η αξία άγγιζε τα 10.000 ευρώ. Η Μπέτυ και η Ματθίλδη, αχώριστες καθ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας του φεστιβάλ, έμεναν στο ίδιο κεντρικό ξενοδοχείο στην παραλία της Θεσσαλονίκης και τις λίγες ελεύθερες ώρες τους όργωναν την Τσιμισκή για το απαραίτητο shopping therapy.

2. Το ΛΟΙΠΟΝ τρύπωσε στα παρασκήνια του κλειστού γηπέδου της Πυλαίας, όπου φιλοξενήθηκε το φεστιβάλ, και είδε την Μπέτυ Μαγγίρα να οπλίζεται με πολυβιταμίνες, προκειμένου να μη δείχνει την κούραση των ημερών. Η ίδια έφτασε στα όρια υπερκόπωσης, αφού την Πέμπτη έγινε ο ημιτελικός, τα ξημερώματα της Παρασκευής έφυγε σφαίρα για τις τελευταίες πρόβες και το πρώτο live του «ΤV Stars, παρουσιάστε» και ξημερώματα Σαββάτου έφτασε ξανά στη Θεσσαλονίκη για τις ανάγκες του τελικού.

3. Όλο το στάδιο «σείστηκε» σε δύο χαρακτηριστικές στιγμές. Όταν στο υπέροχο αφιέρωμα που επιμελήθηκαν η Λίνα Νικολακοπούλου και η Μαργαρίτα Μυτιληναίου για τον αξέχαστο Γιώργο Ζαμπέτα εμφανίστηκε αναπάντεχα στη σκηνή ο γιος του για να πει δυο κουβέντες, αλλά και όταν τραγούδησε α καπέλα με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, τον Γιάννη Ζουγανέλη, τον Δημήτρη Μπάση, τη Δήμητρα Παπίου και τη Μελίνα Ασλανίδου τον «Πιο καλό μαθητή».

4. Εκείνοι που μάλλον φάνηκαν να «στεναχωριούνται» από την τελική κατάταξη των τραγουδιών και την πρώτη βράβευση της χιπ χοπ «Αγάπης είναι» είναι μάλλον οι λαϊκοί τραγουδιστές του ημιτελικού, που μας εξομολογήθηκαν ότι «θα θέλαμε να δούμε να βγαίνει πρώτο ένα καθαρά λαϊκό κομμάτι», όπως το «Κοίτα με» ή «Θα πρέπει να ταν αγάπη» του Άρη Σαμολαδά, το οποίο έκανε γκελ σε αρκετές επώνυμες κυρίες που παρακολουθούσαν από την πρώτη σειρά των καθισμάτων των επισήμων.

5. Το τελικό αποτέλεσμα ίσως και να μη βρήκε απολύτως σύμφωνη την κριτική επιτροπή, που μοίρασε τα τρία ειδικά βραβεία στο δεύτερο και το τρίτο τραγούδι, ενώ στο πρώτο με δυνατή κερκίδα και γκελ στη νεολαία κανένα!