Αν υπάρχει μια απόφαση που παίρνουμε συνήθως από παρόρμηση, αυτή είναι το κούρεμα. Ένα ξαφνικό ξέσπασμα, ένα breakup, μια κακή μέρα ή μια φωτογραφία στο Instagram αρκούν για να μας κάνουν να πούμε: “Θα κόψω φράντζα.”
Ακούγεται απλό, λίγα εκατοστά μαλλιών πάνω από το μέτωπο. Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι; Αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο περίπλοκη. Και πίστεψέ με, μιλάω από εμπειρία.
Η φράντζα δεν είναι απλώς ένα haircut..
Για πολύ καιρό, απέφευγα τη φράντζα. Όχι επειδή δεν μου άρεσε η ιδέα, αλλά επειδή έχω φυσικά σγουρά μαλλιά, και ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Ανυπάκουα, πετάνε απο παντού, φριζάρουν με υγρασία και γενικά έχουν τον χαρακτήρα τους. Και κάπως έτσι, η φράντζα φαινόταν σαν κάτι που απλώς... δεν θα λειτουργούσε.
Κάποια στιγμή όμως, έφτασα σε εκείνη τη φάση που κοιτάς τον καθρέφτη και λες “κάτι πρέπει να αλλάξει”. Και η φράντζα φαινόταν σαν μια μικρή, διαχειρίσιμη αλλαγή. Λοιπόν... ναι μεν, αλλά και όχι.
Πριν κόψεις, σκέψου το σχήμα του προσώπου σου
Δεν ταιριάζουν όλες οι φράντζες σε όλα τα πρόσωπα. Αν έχεις στρογγυλό πρόσωπο, μια φράντζα που ανοίγει ελαφρώς στο πλάι μπορεί να δώσει πιο γωνιακή αίσθηση. Αν το πρόσωπό σου είναι πιο μακρύ, κάτι πιο απαλό, όπως μακριά curtain fringe, ίσως σου δώσει την ισορροπία που ψάχνεις. Μπορεί να μη σου φαίνεται σημαντικό τώρα, αλλά κάνει τεράστια διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.
Η υφή των μαλλιών είναι το κλειδί
Η φράντζα μπορεί να δείχνει υπέροχη σε ένα sleek, ίσιο μαλλί, αλλά στα σγουρά... εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Όχι ότι δεν γίνεται, γίνεται, και μάλιστα μπορεί να δείχνει απίστευτα cute. Αλλά χρειάζεται να ξέρεις τι πας να κάνεις. Αν κόψεις τις μπούκλες χωρίς να υπολογίσεις πώς "μαζεύουν", μπορεί να καταλήξεις με κάτι που θυμίζει μικρό παιδί με γαλλική κομψότητα...Been there.
Ο βασικός κανόνας; Ποτέ μην τραβάς τα σγουρά μαλλιά προς τα κάτω για να τα κόψεις. Άφησέ τα να κάθονται όπως φυσικά πέφτουν, δες πού "κάθονται", και μετά τόλμησε το ψαλίδι (ή καλύτερα, άφησέ το σε κάποιον που ξέρει τι κάνει).
Δεν είναι τόσο “χαμηλή συντήρηση” όσο νόμιζες
Αν νομίζεις ότι η φράντζα είναι “εύκολη” γιατί είναι ασήμαντη, ετοιμάσου για μια μικρή φρίκη. Η φράντζα έχει δική της προσωπικότητα. Μπορεί να ξυπνήσει ανάποδη, να φουσκώσει, να στρίψει προς όποια κατεύθυνση της καπνίσει ή απλώς να αποφασίσει ότι σήμερα δεν θέλει να στρώσει. Θα χρειαστείς πιστολάκι, στρογγυλή βούρτσα, λίγο serum, ίσως και ένα mini σίδερο, και λίγη ψυχραιμία, γιατί θα έχεις κακές μέρες.
Και ναι, θα πρέπει να τη φρεσκάρεις συχνά. Αν δεν θέλεις να πηγαίνεις κάθε δύο-τρεις βδομάδες στο κομμωτήριο, καλό θα ήταν να εξοικειωθείς με το να την κόβεις μόνη σου (και να αποδέχεσαι τα αποτελέσματα με γενναιότητα).
Είναι για όλες; Όχι απαραίτητα
Η φράντζα δεν είναι για όλους, κι αυτό δεν είναι κακό. Αν δεν έχεις διάθεση να ασχολείσαι κάθε μέρα με το styling, ή αν τα μαλλιά σου είναι ιδιαίτερα φριζαριστά και άγρια με την υγρασία, μπορεί τελικά να αποδειχθεί περισσότερο βάρος παρά αλλαγή που σε ανεβάζει.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να βλέπεις φράντζες στις άλλες και να λες “ουάου”, αλλά να κρατάς τα δικά σου μαλλιά όπως σε βολεύουν καλύτερα.
Αν παρ’ όλα αυτά το θες... go for it (με λίγη προετοιμασία)
Αν τα διάβασες όλα αυτά και ακόμα το σκέφτεσαι, τότε ίσως είσαι έτοιμη. Η φράντζα μπορεί να δώσει νέο αέρα, να “γλυκάνει” το πρόσωπο, να σε κάνει να νιώσεις ανανεωμένη. Αρκεί να ξέρεις τι πας να κάνεις, να έχεις ρεαλιστικές προσδοκίες και να είσαι διατεθειμένη να την φροντίσεις.
Κι αν όλα πάνε στραβά; Μην ανησυχείς. Μαλλιά είναι, ξαναμακραίνουν.