Επιστροφή στη φύση

21.08.2007
Ένα σπίτι στην εξοχή, ανάμεσα στα δέντρα, με τα πουλιά και τα ζώα να είναι το πρωινό ξυπνητήρι! Ένα αγρόκτημα σαν κι αυτό που διαβάζαμε στα βιβλία του δημοτικού. Με κότες, λαχανόκηπο, φούρνο για ψωμί, ένα δέντρο στην μπροστινή βεράντα για να χαρίζει πλούσια σκιά και μπόλικη δροσιά...

Από τον Νίκο Ζαμπάρα

Να ξυπνάς απολαμβάνοντας το άρωμα της γης, έχοντας τη δυνατότητα να κόψεις τη ντομάτα απ το περιβόλι, να συμμετέχεις σε δουλειές του αγρού, ν ανηφορήσεις στο βουνό, ν απολαύσεις τοπικά φαγητά, να ζεις όπως οι ντόπιοι, αφήνοντας πίσω το άγχος και τους έντονους ρυθμούς της πόλης. Όνειρο ζωής, θα πει κανείς Κι όμως, η δυνατότητα για μια τέτοια ζωή, έστω και για το διάστημα των διακοπών, είναι υπαρκτή. Ο αγροτουρισμός είναι το «μέσον» με το οποίο μπορεί κανείς να βρεθεί πιο κοντά στα παιδικά όνειρα, να ικανοποιήσει αυτή τη «φαντασίωση» και συγχρόνως, να βοηθήσει ώστε να αναβαθμιστούν ποιοτικά και οικονομικά οι αγροτουριστικές περιοχές.

Ο αγροτουρισμός αποτελεί μια ήπια μορφή βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης στον αγροτικό χώρο κι επιτρέπει στον επισκέπτη να γνωρίσει τις αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές εργασίες, τα προϊόντα και την παραδοσιακή κουζίνα. Να γνωρίσει την άγνωστη Ελλάδα, την απάτητη, την άθικτη κι εν μέρει αναξιοποίητη. Δίνει τη δυνατότητα για μια έστω και πρόσκαιρη δυνατότητα επιστροφής στη φύση, στις δραστηριότητες των ντόπιων, στις οποίες μπορεί να συμμετέχει ενεργά, νιώθοντας τη χαρά της περιήγησης στο άγνωστο, στο καινούργιο.

Τα τελευταία χρόνια, αυτού του είδους οι διακοπές αρχίζουν να αποκτούν όλο και περισσότερους «θιασώτες». Ανθρώπους που δεν αναζητούν «παθητικές» διακοπές, αλλά θέλουν να αισθάνονται τη φύση, να γίνονται ένα μ αυτή και ν απολαμβάνουν μικρές χαρές που θα μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένες στο μυαλό τους. Οι αγροτουρίστες ανήκουν σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα. Σε χώρες της Ευρώπης, όπου ο αγροτουρισμός έχει παράδοση δεκαετιών, αποτελεί τρόπο ζωής ο οποίος απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και διεκδικεί το ήμισυ των ετήσιων οικογενειακών διακοπών. Τα νεότερα άτομα είναι αυτά που προτιμούν να συνδυάζουν το πακέτο αγροτουρισμού με «σπορ περιπέτειας», ενώ οι μεγαλύτεροι, με πιο ήπιες δραστηριότητες, με περιηγήσεις πολιτιστικού, θρησκευτικού, λαογραφικού περιεχομένου. Από τα σπουδαιότερα όμως χαρακτηριστικά που διακρίνουν τα άτομα που επιλέγουν τον αγροτουρισμό, είναι το υψηλά οικονομικό αλλά και μορφωτικό τους επίπεδο, έχοντας αυξημένη οικολογική συνείδηση, πολυποίκιλα ενδιαφέροντα, διάθεση για μόρφωση και πολιτιστική προσέγγιση.

Μπορεί, βέβαια, ο αγροτουρισμός να γνωρίζει άνθιση τους θερινούς μήνες, ωστόσο υπάρχουν κάποια πράγματα τα οποία απαιτείται να συνοδεύουν τους αγροτουρίστες. Άνετα ρούχα και παπούτσια, αδιάβροχο μπουφάν για τις δροσερές νύχτες, σακίδιο με ιμάντες μέσης για τις πεζοπορίες, το ανεκτίμητο κλασικό ελβετικό σουγιαδάκι, φωτογραφική μηχανή, ένας χάρτης της περιοχής, καθώς και κιάλια για τις παρατηρήσεις πουλιών και ζώων.

Η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμη τη δυναμική εκείνη που υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Ωστόσο, ο αγροτουρισμός ακολουθεί ανοδική πορεία και ήδη υπάρχουν αρκετοί ξενώνες «διάσπαρτοι» σε όλη την επικράτεια, έτοιμοι να φιλοξενήσουν όσους επιλέξουν αυτόν τον εναλλακτικό τρόπο διακοπών. Οι δυο πρώτοι ξενώνες που δημιουργήθηκαν ήταν ο «Πύργος Ξενιού» στη Δημητσάνα και το «Σπίτι της Θεώνης» στη Δήμητρα Γορτυνίας, ανοίγοντας το δρόμο για τους επόμενους. Από εκείνους του δυο πρώτους, τώρα πια οι επιλογές είναι πολύ περισσότερες και καλύπτουν τις επιθυμίες των αγροτουριστών.