Ένα ειδικό αφιέρωμα στα 25 ελληνικά πιάτα που πρέπει να δοκιμάσει ο επισκέπτης στη χώρα μας έκανε ο γνωστός ιστότοπος Taste Atlas που ανανεώνει τακτικά τις λίστες του σε ό,τι αφορά τη γαστρονομία ανά τον κόσμο
Η χώρα μας για φέτος είναι στη #1 θέση στον κόσμο για το φαγητό της με βάση τις βαθμολογίες των επισκεπτών και όπως αναφέρει το σχετικό άρθρο ο λόγος είναι ότι το φαγητό είναι σίγουρα μέσα στις αναμνήσεις των τουριστών που έρχονται στη χώρα μας, όχι μόνο από άποψη γεύσης αλλά και λόγω της συνολικής εμπειρίας στους χώρους εστίασης.
«Φανταστείτε να κάθεστε σε μια ρουστίκ παραθαλάσια ταβέρνα και το άρωμα των θαλασσινών στα κάρβουνα να μπλέκεται με το θαλασσινό αεράκι καθώς το κύμα σκάει στο πλάι σας και όλα μοιάζουν να ηρεμούν. Ή κάνετε εικόνα ένα ήρεμο ορεινό χωριό όπου το φαγητό μαγειρεύεται αργά σε ξυλόφουρνο δίνοντας μια βαθιά αίσθηση παράδοσης και ανακούφισης» αναφέρει το άρθρο.
Η ελληνική κουζίνα όπως τονίζεται είναι άμεσα συνδεδεμένη και με τα τοπικά έθιμα αλλά και με τις εποχές, που σημαίνει ψητά και σαλάτες το καλοκαίρι, κοκκινιστά και του φούρνου τον χειμώνα. Γίνεται δε ειδική αναφορά στο Πάσχα όπου την τιμητική του ε΄χει το τσουρέκι.
«Αυτό που κάνει την ελληνική κουζίνα μοναδική είναι η αυθεντικότητα και η απλότητα. Τα πιάτα περιέχουν λίγα, υψηλής ποιότητας και φρέσκα υλικά που παρασκευάζονται απλά. «Ελαιόλαδο, θαλασσινά, φρέσκα λαχανικά, τοπικά τυριά εμπλουτίζουν τις γεύσεις και αντικατοπτρίζουν την ποικιλότητα του ελληνικού τοπίου και κλίματος, αναφέρει πολύ εύστοχα το άρθρο που προτείνει ανεπιφύλακτα 25 πιάτα στον επισκέπτη.
Από μπριάμ, φασολάκια, ντολμαδάκια και γεμιστά μέχρι κουλούρι Θεσσαλονίκης, σπανακόπιτα, σουβλάκι και μουσακά, υψηλή βαθμολογία έχει πα΄ρει το σαγανάκι, η φάβα, οι κεφτέδες και ο ντάκος ενώ στα γλυκά προτείνονται κουραμπιέδες και μελομακάρονα, δίπλες, λουκουμάδες και τσουρέκι.