Ντάκος: Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη στον κόσμο

Ντάκος: Η ελληνική σαλάτα που ψηφίστηκε ως η καλύτερη στον κόσμο
Η ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της κερδίζει την αναγνώριση που της αξίζει ολοένα και πιο συχνά.

Στις μέρες μας όλο και περισσότερος κόσμος στρέφεται στην υγεινή διατροφή και οι σαλάτες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσεις μια ποικιλία θρεπτικών τροφών στη διατροφή σου, καθώς περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Μπορούν επίσης να προσαρμοστούν για να ταιριάζουν στις προσωπικές προτιμήσεις και στους διατροφικούς περιορισμούς. Παράλληλα υπάρχει μια ποικιλία από σαλάτες που παρασκευάζονται σε όλο τον κόσμο και συχνά αποτελούνται από ένα μείγμα ωμών ή μαγειρεμένων λαχανικών, φρούτων, δημητριακών και μερικές φορές πρωτεΐνης.

Mε δεδομένη, λοιπόν, τη διατροφική αξία της σαλάτας, είναι πολύ σημαντική τιμή για την ελληνική κουζίνα η συμμετοχή 6 σαλατών της χώρας μας στη λίστα με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Taste Atlas. Και μάλιστα στην πρώτη θέση βρέθηκε ο ντάκος και στην πέμπτη θέση η χωριάτικη σαλάτα. Ο Taste Atlas είναι ένας παγκοσμίως αναγνωρισμένος ταξιδιωτικός οδηγός για παραδοσιακό φαγητό, ο οποίος συγκεντρώνει αυθεντικές συνταγές, κριτικές τροφίμων και ερευνητικά άρθρα σχετικά με δημοφιλή συστατικά και πιάτα.

Επίσης στη λίστα βρέθηκαν τα χόρτα (24η θέση), η πατατοσαλάτα (33η θέση), η παντζαροσαλάτα (35η θέση) και η τονοσαλάτα (50η θέση).

{https://www.instagram.com/p/CrOLtBsIUey/}

Όπως έγραψε ο Taste Atlas «O ντάκος φτιάχνεται από κριθαρένιο παξιμάδι που από πάνω του μπαίνουν θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες σταγόνες ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας».

Πρόσθεσε ότι συνιστάται η χρήση ποικιλιών ελιάς όπως η Κορωνέικη, οι λιανές ή οι τσουνάτες. «Παραδοσιακά χρησιμοποιείται το τυρί μυζήθρα και όχι η φέτα, που συνήθως προορίζεται για τουριστικά εστιατόρια. Το παξιμάδι συχνά τρίβεται απαλά με ένα μικρό κομμάτι σκόρδο και πασπαλίζεται ελαφρά με θαλασσινό αλάτι».

dakos-salad-1.jpg

3 νόστιμες και υγιεινές ιδέες για σπιτικό μεσημεριανό στη δουλειά σου

Διάβασε παρακάτω τη συνταγή που προτείνει ο Taste Atlas για την καλύτερη σαλάτα στον κόσμο:

*1 ντάκος (κριθαρένιο παξιμάδι), (ή φρυγανισμένο ψωμί ολικής αλέσεως)

*2 ντομάτες

*1 μικρό κρεμμύδι

*Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

*Τυρί φέτα (περίπου 1/4 φλιτζάνι)

*2 ελιές, κομμένες σε φέτες και χωρίς το κουκούτσι

*Αποξηραμένη ρίγανη

*Θαλασσινό αλάτι

Εκτέλεση:

*Αν χρησιμοποιήσεις φρυγανισμένο ψωμί, μην το βρέξεις καθόλου.

*Ξεκίνα βουτώντας το παξιμάδι σε νερό. Κάνε το γρήγορα έτσι ώστε το παξιμάδι να μην μουλιάσει στο νερό. Η γεύση πρέπει να προέρχεται από τις ντομάτες και το ελαιόλαδο, όχι από το νερό.

*Σε ένα πιάτο βάλε το βρεγμένο παξιμάδι.

*Τρίψε τη μια ντομάτα στον τρίφτη και την άλλη ψιλόκοψέ την.

*Ρίξε λίγο ελαιόλαδο πάνω από το παξιμάδι.

*Από πάνω ρίξε την τριμμένη ντομάτα. Πασπάλισε με λίγο θαλασσινό αλάτι.

*Τοποθέτησε τις ψιλοκομμένες ντομάτες πάνω από την τριμμένη ντομάτα και αλατοπιπέρωσε με περισσότερο θαλασσινό αλάτι.

*Τρίψε τη φέτα από πάνω και γαρνίρισε με τις ελιές κομμένες σε φέτες.

*Κόψε σε λεπτές φέτες το κρεμμυδάκι και πρόσθεσε το στο παξιμάδι.

*Ρίξε γενναιόδωρα από πάνω ελαιόλαδο και πρόσθεσε τη ξερή ρίγανη.

Μην απορήσουμε λοιπόν αν ο ντάκος γίνει το καλοκαίρι το δημοφιλέστερο πιάτο στους ξένους τουρίστες που θα επισκεφθούν την Ελλάδα.

Τελευταία τροποποίηση στις 28.04.2023 - 08:22