Φριτέζες αέρος: Πώς λειτουργούν και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη τους

Φριτέζες αέρος: Πώς λειτουργούν και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη τους
Όλοι πια θέλουν να μαγειρεύουν με airfryer. Εσύ τι ξέρεις για τη νέα μόδα στην κουζίνα;

Σίγουρα οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν πιο ελκυστική την ιδέα να απολαύσουν τις αγαπημένες τους τραγανές τηγανιτές πατάτες, χωρίς το λίπος που τις καθιστά ανθυγιεινές. Για αυτό αρχίζουν να στρέφονται στις φριτέζες αέρος. Αυτές λοιπόν οι επαναστατικές συσκευές έχουν γίνει διάσημες για το ότι μαγειρεύουν το φαγητό με πιο υγιεινό τρόπο σε σχέση με τις παραδοσιακές φριτέζες. Είναι όμως έτσι; Είναι τόσα πολλά τα οφέλη για την υγεία από τις φριτέζες αέρος;

Πώς λειτουργεί μια φριτέζα αέρος;

Οι φριτέζες αέρος φαίνονται αρκετά θαυματουργές: γεμίζεις ένα καλάθι με φαγητό, το ρίχνεις στη συσκευή και αφού πατήσεις μερικά κουμπιά, έχεις μπουκίτσες που είναι τραγανές εξωτερικά, αλλά ακόμα τρυφερές εσωτερικά, με ελάχιστο έως καθόλου λάδι.

Με άλλα λόγια, η ροή αέρα, σε συνδυασμό με θερμοκρασίες περίπου 170 έως 200 βαθμών, κάνει πιο τραγανό το εξωτερικό στρώμα χωρίς να στεγνώνει το κέντρο. Έτσι, σε αντίθεση με τις παραδοσιακές φριτέζες, οι οποίες βασίζονται κυρίως στο λάδι, οι φριτέζες αέρος λειτουργούν με γρήγορη και ομοιόμορφη κυκλοφορία ζεστού αέρα γύρω από τις νόστιμες μπουκιές σου.

Τα οφέλη για την υγεία των φριτέζων αέρος

Γενικά, οι φριτέζες αέρος μπορούν να είναι μια υγιεινή μέθοδος μαγειρέματος σε σύγκριση με τις παραδοσιακές φριτέζες, με οφέλη για την υγεία όπως τα παρακάτω:

Βοήθεια στη διαχείριση βάρους

Όταν χρησιμοποιείς φριτέζα αέρος, το φαγητό είναι συνήθως χαμηλότερο σε λιπαρά: Οι συντάκτες ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε το 2019, σημείωσαν ότι «η διαδικασία τηγανίσματος στον αέρα επιτρέπει την κατασκευή ενός προϊόντος που περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά». Με άλλα λόγια, τα τρόφιμα που μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρος μπορεί να περιλαμβάνουν μειωμένα επίπεδα λίπους.

Οι φριτέζες αέρος μπορούν επίσης να μειώσουν τις θερμίδες, καθώς απαιτούν σημαντικά λιγότερο λάδι. Για παράδειγμα, τα τηγανητά στον αέρα τρόφιμα μπορεί να χρειάζονται μόνο ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι, προσθέτοντας μόλις 40 θερμίδες. Αντίθετα, μόνο μια κουταλιά της σούπας λάδι που απορροφάται στα τρόφιμα κατά το τηγάνισμα, προσθέτει περίπου 120 θερμίδες.

Μειώνουν την ποσότητα ακρυλαμιδίου στα τρόφιμα

Τα τηγανητά τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου -μια ουσία που σχηματίζεται όταν οι υδατάνθρακες θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες- το οποίο συνδέεται με καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη του 2021.

Το ακρυλαμίδιο ταξινομείται ως «εύλογα αναμενόμενο ότι είναι καρκινογόνο για τον άνθρωπο» με βάση μελέτες σε ζώα που έχουν βρει ότι μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από μελέτες σε ανθρώπους χρειάζονται περισσότερη έρευνα.

Δεν παράγουν ορισμένες τοξικές ενώσεις που βρίσκονται στα τηγανητά τρόφιμα

Η μείωση του λαδιού μέσω του τηγανίσματος στον αέρα έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Όταν το λάδι επαναχρησιμοποιείται για τηγάνισμα (όπως συμβαίνει συχνά στα εστιατόρια), παράγει επανειλημμένα επιβλαβείς χημικές ουσίες που ονομάζονται δραστικές μορφές οξυγόνου.

Επιπρόσθετα, όταν τα βρώσιμα έλαια θερμαίνονται ξανά και ξανά, η ποιότητα υποβαθμίζεται, εξαντλώντας το λάδι - και τα τρόφιμα - από αντιοξειδωτικά.

Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση ή στην πρόληψη ορισμένων περιπτώσεων κυτταρικής βλάβης. Η κατανάλωση τροφών με λιγότερα αντιοξειδωτικά και περισσότερα επιβλαβή υποπροϊόντα θέτει σε κίνδυνο το αντιοξειδωτικό αμυντικό σύστημα του σώματος, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο ασθενειών. Μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων (η οποία μειώνει τη ροή του αίματος) και υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η χρήση μιας φριτέζας αέρος για να μαγειρέψεις το φαγητό σου είναι σίγουρα υγιεινή. Η συσκευή μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς το βάρος σου και να μειώσεις τις χημικές ουσίες ή τις ενώσεις που μπορεί να προκύψουν από το τηγάνισμα τροφίμων. Απλώς θα πρέπει να διαβάσεις τις οδηγίες χρήσης για να μπορείς να μαγειρέψεις το φαγητό σου με ασφάλεια και να αποκομίσεις όλα τα οφέλη του τηγανίσματος στον αέρα.

Τελευταία τροποποίηση στις 26.05.2023 - 08:14