Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στο air-fryer;

27.11.2023
Είναι υγιεινό το μαγείρεμα στο air-fryer;
Ο διαιτολόγος - διατροφολόγος Νικόλας Κριαράς απαντά σε ένα ερώτημα που όλους μας ανησυχεί καθώς η χρήση το air fryer γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

Τα φαγητά μαγειρεμένα στον αέρα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σε σχέση με το παραδοσιακό τηγάνισμα. Για αρχή, βοηθά στη μείωση του συνολικού λίπους και των θερμίδων του αγαπημένου σας «τηγανητού» φαγητού!

Ωστοσο, για τις συσκευές air- fryer, υπάρχει η φήμη για την ανάπτυξη του ακρυλαμίδιου.

Τι είναι το ακρυλαμίδιο;

Το ακρυλαμίδιο είναι μια ένωση που σχηματίζεται όταν μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία ΑΝΩ των 120 βαθμών, αμυλούχα τρόφιμα όπως οι πατάτες ή όταν ψήνονται κόκκοι καφέ.

Παρά τα όσα μπορεί να έχετε ακούσει, το ακρυλαμίδιο δεν προέρχεται από τη συσκευασία ή το περιβάλλον, αλλά από φυσικά σάκχαρα και το αμινοξύ γνωστό ως ασπαραγίνη που βρίσκεται σε μια ποικιλία τροφίμων, όπως οι πατάτες.

Οι ποσότητες ακρυλαμιδίου μπορούν να μειωθούν εάν ακολουθήσετε αυτές τις εύκολες συμβουλές κουζίνας.

Φριτέζες αέρος: Πώς λειτουργούν και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη τους

Πώς να μειώσετε το ακρυλαμίδιο όταν τηγανίζετε στον αέρα τρόφιμα;



Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που τηγανίζονται στον αέρα μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση κατά 75 έως 90 τοις εκατό στην παραγωγή ενώσεων ακρυλαμιδίου σε σύγκριση με το τηγάνισμα με βαθιά λιπαρά.



Ενώ αυτή η μελέτη χρησιμοποίησε μια ποικιλία «διαλυμάτων προ-εμποτισμού», συμπεριλαμβανομένων πραγμάτων όπως το κιτρικό οξύ και το χλωριούχο νάτριο, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα αντικείμενα στη φριτέζα αέρα δεν χρειάζονταν απαραίτητα ένα ειδικό διάλυμα προεπεξεργασίας.

Οι ερευνητές δηλώνουν ότι οι φριτέζες αέρα χρησιμοποιούν θερμαινόμενο αέρα για να αφαιρέσουν την υγρασία από τα τρόφιμα.

Το αποτέλεσμα είναι ένα προϊόν που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τα τηγανητά, αν και με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα λιπαρών.

Όπως πολλές άλλες μέθοδοι μαγειρέματος, το τηγάνισμα στον αέρα προκαλεί μια χημική αντίδραση – το φαινόμενο Maillard – που βελτιώνει το χρώμα και τη γεύση των τηγανισμένων στον αέρα.



Οφέλη από τις συσκευές air fryer



Όταν χρησιμοποιούνται σωστά, οι φριτέζες προσφέρουν πολλά οφέλη:

Η χρήση air fryer μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Η υψηλότερη πρόσληψη τηγανητών τροφών έχει άμεση σχέση με υψηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τηγανητά φαγητά τείνουν να είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Οι συσκευές air fryer μειώνουν τον κίνδυνο σχηματισμού τοξικού ακρυλαμιδίου

Το τηγάνισμα τροφίμων σε λάδι μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη επικίνδυνων ενώσεων, όπως το ακρυλαμίδιο. Αυτή η ένωση σχηματίζεται σε ορισμένα τρόφιμα κατά τη διάρκεια μεθόδων μαγειρέματος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως το βαθύ τηγάνισμα.

Φριτέζες αέρος: Πώς λειτουργούν και ποια είναι τα πραγματικά οφέλη τους

Το ακρυλαμίδιο μπορεί να συνδέεται με την ανάπτυξη ορισμένων καρκίνων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του ενδομητρίου, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του μαστού και του οισοφάγου. Μια μελέτη του 2014 πρότεινε επίσης μια σύνδεση μεταξύ του διατροφικού ακρυλαμιδίου και του καρκίνου των νεφρών, του ενδομητρίου ή των ωοθηκών, αν και τα αποτελέσματα είναι αβέβαια.

(η έρευνα, ΕΔΩ)

Με τη μετάβαση στο μαγείρεμα στον αέρα, οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να έχουν ακρυλαμίδια και πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH) στα τρόφιμά τους.

( η έρευνα, ΕΔΩ )

Συνοπτικά, λοιπόν, για καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, σημειώστε τα εξής:

  • Μουλιάστε τα φαγητά, 15 λεπτά πριν τα βάλετε στο air-fryer.
  • Προσπαθήστε να ψήνετε έως 120 βαθμούς.
  • Μην αφήνετε τα φαγητά να ροδίσουν- μαυρίσουν.
  • Μην βάζετε λάδι στα φαγητά στο air-fryer.

Κριαράς Νικόλαος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος.
www.NewsDiet.gr



Τελευταία τροποποίηση στις 27.11.2023 - 09:53