Vegan συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι: Ψητό seitan με λαχανικά και κους κους

15.04.2023
Vegan συνταγή για το πασχαλινό τραπέζι: Ψητό seitan με λαχανικά και κους κους
(photo: @jenisadreamer)
Η γιορτή του Πάσχα είναι συνδεδεμένη με τα οικογενειακά τραπέζια, το αρνί, τα αυγά και πολλές άλλες λιχουδιές ωστόσο υπάρχει και κόσμος που ακολουθεί vegan διατροφή. Αν έχεις λοιπόν, προμηθευτεί τα κατάλληλα προϊόντα μπορείς να φτιάξεις κάποια γευστικά vegan πιάτα που θα είναι ιδανικά για το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα.

Εμείς θα σου προτείνουμε το αγαπημένο «κρέας» της vegan κουζίνας που δεν είναι άλλο από το seitan. Τι είναι όμως αυτό; Είναι μια τροφή που παρασκευάζεται από γλουτένη, την κύρια πρωτεΐνη του σιταριού. Φτιάχνεται ξεπλένοντας τη ζύμη από το αλεύρι σίτου με νερό μέχρι να αφαιρεθούν όλοι οι κόκκοι και να αποβληθεί η κολλώδης, αδιάλυτη γλουτένη που λειτουργεί ως ελαστική μάζα, η οποία στη συνέχεια μαγειρεύεται.

Προσοχή: Το seitan δεν είναι χωρίς γλουτένη. Στην πραγματικότητα, το seitan είναι 100% γλουτένη σίτου οπότε δεν πρέπει να καταναλωθεί ποτέ από κάποιον που έχει κοιλιοκάκη.

Η γλουτένη σίτου εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον 6ο αιώνα ως συστατικό για τα κινέζικα νουντλς. Ιστορικά ήταν δημοφιλής στις κουζίνες της Κίνας, της Ιαπωνίας και άλλων χωρών της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας. Στην Ασία, βρίσκεται συνήθως στα μενού των εστιατορίων που απευθύνονται κυρίως σε βουδιστές πελάτες που δεν τρώνε κρέας. Στη Φινλανδία, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες υιοθετούν χορτοφαγικές και vegan δίαιτες σε υψηλότερα ποσοστά, με το seitan να αποτελεί μια δημοφιλής πηγή πρωτεΐνης.

Στα social media μπορεί κανείς να βρει πολλές συνταγές με seitan.

Μία από αυτές και αυτή που βρήκαμε στο instagram από την χρήστη jenisadreamer, η οποία περιγράφει μια συνταγή για ψητό seitan με ελληνικό χρώμα:

«Το μεσημεριανό γεύμα αυτής της εβδομάδας είναι δική μου δημιουργία - ένα vegan ελληνικό seitan μπολ με ψητά λαχανικά, καρότα σφενδάμου, κουσκούς και σπιτικό τζατζίκι! Το έφαγα σήμερα με χούμους, ψητή κόκκινη πιπεριά και φρυγανισμένα τρίγωνα πιτάκια.

Αυτή η ιδέα γεύματος μόλις μου ήρθε στο μυαλό μετά από μερικές εβδομάδες που εμπνεύστηκα να μαγειρέψω περισσότερο. Απαιτούσε αρκετή ποσότητα προετοιμασίας, αλλά το πραγματικό μαγείρεμα ήταν μόνο ψήσιμο, οπότε το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να συνεχίσω να ελέγχω, να ανακατεύω και να προσθέτω πράγματα κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Vegan brownies με ταχίνι και χαλβά, ιδανικά για την Καθαρά Δευτέρα

Μαρινάρισα το seitan για λίγες ώρες πριν το ψήσιμο, και έβαλα τα καρότα σε ένα ντρέσιγκ σφενδάμου. Έψησα πρώτα σιγά σιγά τις πιπεριές και τα κόκκινα κρεμμύδια πριν προσθέσω τις φέτες λεμονιού (για φρέσκια γεύση), τις ελιές Καλαμάτας και τα ντοματίνια. Σερβίρεται πάνω από κουσκούς ολικής αλέσεως που δεν συνηθίζεται στα ελληνικά πιάτα, αλλά είναι φτιαγμένο από σιμιγδάλι που είναι ένα κοινό ελληνικό συστατικό, οπότε δεν με νοιάζει πολύ για το ρύζι ή το κριθάρι.

Έφτιαξα ένα τζατζίκι χωρίς κάποια συγκεκριμένη συνταγή (απλώς χρησιμοποίησα ως βάση το απλό γιαούρτι βρώμης, αλλά άφησα τις γεύσεις να ενωθούν για λίγες ώρες και βγήκε τέλειο!).

Όλο το μπολ ήταν καταπληκτικό! Το seitan έχει μια αίσθηση αρνιού ή χοιρινού από τη μαρινάδα και το ψήσιμο και είναι απλά τέλειο όταν περιχυθεί με το τζατζίκι. Και τα ψητά λαχανικά αναμειγνύονται τέλεια με το κουσκούς!

{https://www.instagram.com/p/CpLb8RTpMIQ/}

Τελευταία τροποποίηση στις 15.04.2023 - 09:09