Vegan brownies με ταχίνι και χαλβά, ιδανικά για την Καθαρά Δευτέρα

Vegan brownies με ταχίνι και χαλβά, ιδανικά για την Καθαρά Δευτέρα
Σε αυτήν τη συνταγή, το ταχίνι προσθέτει ένα υγρό στοιχείο, ενώ ο χαλβάς προσφέρει κάτι οικείο αλλά και απροσδόκητο

Αυτή η συνταγή για brownies, από το βιβλίο μαγειρικής της Amy Chaplin «At Home in the Whole Food Kitchen», χρησιμοποιεί καθημερινά συστατικά: ελαιόλαδο (που ενισχύει την πολυπλοκότητα της σοκολάτας) και χουρμάδες (που συμπληρώνουν την πικράδα της σκόνης κακάο). Όμως το ταχίνι και ο χαλβάς είναι οι δύο παίκτες-έκπληξη, που κάνουν τη συνταγή ακόμη πιο πλούσια. Το ταχίνι προσθέτει ένα υγρό στοιχείο, ενώ ο χαλβάς προσφέρει κάτι οικείο αλλά και απροσδόκητο.

Πώς να φτιάξεις μπάρες brownie με αλατισμένη καραμέλα

Συστατικά (για 24 brownies)

115 γραμμάρια χουρμάδες χωρίς κουκούτσι
2 φλιτζάνια βραστό νερό
¾ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, + λίγο περισσότερο για το άλειμμα του ταψιού
1½ φλιτζάνι/270 γραμμάρια αλεύρι ντίνκελ
¾ φλιτζάνι/90 γραμμάρια σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
1½ κουταλάκι του γλυκού baking powder
¾ φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ή γάλα βρώμης
¾ φλιτζάνι σιρόπι σφενδάμου
¾ φλιτζάνι/120 γραμμάρια ζάχαρη καρύδας
½ φλιτζάνι ταχίνι
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
½ κουταλάκι του γλυκού ψιλό θαλασσινό αλάτι
115 γραμμάρια vegan γλυκόπικρη σοκολάτα, χοντροκομμένη
90 γραμμάρια vegan χαλβάς, θρυμματισμένος
4 κουταλιές του γλυκού λευκό σουσάμι
½ φλιτζάνι/70 γραμμάρια ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα Marcona ή ψητά κάσιους
1 κουταλιά του γλυκού νιφάδες θαλασσινό αλάτι

Κέικ αμυγδάλου με κάρδαμο και φιστίκι Αιγίνης

Εκτέλεση

Τοποθέτησε τους χουρμάδες σε ένα μέτριο μπολ ανθεκτικό στη θερμότητα και ρίξε από πάνω βραστό νερό για να σκεπαστούν. Άφησε τους να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 20 λεπτά και μετά στράγγιξε καλά.

Προθέρμανε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώσε μια λαδόκολλα σε ένα γυάλινο ταψί 33 επί 23 εκατοστών. Άλειψε ελαφρά το χαρτί και τα πλαϊνά του τηγανιού με ελαιόλαδο και άφησε τα στην άκρη. Κοσκίνισε το αλεύρι, τη σκόνη κακάο και το baking powder σε ένα μεγάλο μπολ. Χτύπησε τα για να ενωθούν και άφησε τα στην άκρη.

Τοποθέτησε τους στραγγισμένους χουρμάδες, το γάλα αμυγδάλου, το σιρόπι σφενδάμου, τη ζάχαρη καρύδας, το ταχίνι, τη βανίλια, το θαλασσινό αλάτι και ¾ του φλιτζανιού ελαιόλαδο σε ένα blender τροφίμων. Ανακάτεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξε το κοσκινισμένο μείγμα με το αλεύρι και χτύπησε μέχρι να ενωθούν. Πρόσθεσε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και τον χαλβά. Μετάφερε το κουρκούτι στο έτοιμο ταψί και άπλωσε το σε ομοιόμορφο στρώμα χρησιμοποιώντας μια λαστιχένια σπάτουλα. Πασπάλισε ομοιόμορφα με σουσάμι και μετά με αμύγδαλα.

Ψήσε μέχρι να βάλεις μια οδοντογλυφίδα μέσα και να βγει καθαρή (περίπου 30 με 40 λεπτά). Βγάλε από το φούρνο, πασπάλισε με θαλασσινό αλάτι και άφησε τα να κρυώσουν εντελώς. Βάλτα στο ψυγείο μέχρι να κρυώσουν. Άφησε τα σε θερμοκρασία δωματίου πριν τα φας ή απόλαυσε τα κρύα, κατευθείαν από το ψυγείο.