Γιάννης Αϊβάζης: «Δεν με ενδιαφέρει το star system»

14.08.2007
Είναι ένα από τα πιο όμορφα αγόρια της μικρής οθόνης... Ο Γιάννης Αϊβάζης έκανε την εμφάνισή του κάπως ξαφνικά τα τελευταία δύο χρόνια και κατάφερε να «κλέψει» τις εντυπώσεις. Ο ηθοποιός μιλάει στο ΛΟΙΠΟΝ και δηλώνει: «Ήρθα για να μείνω»!

Από τη ΡΕΝΕ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ
φωτό: ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΑΚΗ

Τι λες όταν κοιτάζεις τον εαυτό σου στον καθρέφτη;

«Δεν κοιτάζω τον εαυτό μου στον καθρέφτη. Μόνο το πρωί, για να δω αν έχει μείνει οδοντόκρεμα και φεύγω».

Δεν σε ενδιαφέρει η εξωτερική σου εμφάνιση;

«Με ενδιαφέρει πάρα πολύ, αλλά δεν ξοδεύω χρόνο σ' αυτό. Σηκώνομαι από το κρεβάτι, κάνω ντους, πλένω τα δόντια μου και φεύγω.

Δεν κοιτάζω αν έχω ρυτίδες, αν είμαι όμορφος, άσχημος. Δεν έχω τέτοια κόμπλεξ».

Μήπως μιλάς εκ του ασφαλούς;

«Θα σου πω κάτι που δεν το έχω πει έως τώρα. Μέχρι τα 23 μου ήμουν ένας συνηθισμένος νέος. Από κει και μετά για τέσσερα ολόκληρα χρόνια είχα περιττά κιλά. Έφτασα τα 110 κιλά! Είχα παραμελήσει πολύ τον εαυτό μου, για πολλούς και διάφορους προσωπικούς λόγους, οπότε δεν το λέω εκ του ασφαλούς, γιατί έχω δει και τη χειρότερη εικόνα μου. Πηγαίνω στο γυμναστήριο για να συντηρήσω αυτό που έχω φτιάξει. Πηγαίνω για να εκτονωθώ, πηγαίνω για μένα. Δεν είμαι μανιακός με την εικόνα μου. Το άσχημο είναι να αλλάξει η εξωτερική σου εμφάνιση».

Ποιο είναι το ελάττωμά σου;

«Δεν είμαι αψεγάδιαστος. Πάντως, η ομορφιά μου βάζει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας στη ζωή μου».

Θεωρείς ότι σε αυτή την περίπτωση η ομορφιά λειτουργεί όχι σαν ευχή, αλλά σαν κατάρα;

«Όταν προσπαθώ να πείσω τους άλλους ότι δεν είμαι ένας ωραίος άντρας που παίζω με την ομορφιά μου και προσπαθώ να δείξω ότι κι εγώ κάτι έχω, υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία. Δεν αποδεικνύω σε κάποιον κάτι, ό,τι είναι να γίνει θα γίνει».

Μήπως σε έχει επηρεάσει το star system; Ένας ωραίος ηθοποιός δεν είναι απαραίτητο να είναι και ατάλαντος.

«Δεν με ενδιαφέρει το star system. Μπορεί να ανήκω σε αυτό, αλλά ποτέ δεν κάνω κάτι μόνο και μόνο γιατί το επιβάλλει το star system. Δεν με ενδιαφέρει να πηγαίνω όπου υπάρχουν κάμερες και φωτογράφοι».

Πώς βαθμολογείς τον εαυτό σου; Θεωρείς ότι έχεις ταλέντο;

«Είμαι από τους νέους ηθοποιούς και ζω από το επάγγελμά μου μια χαρά. Δεν μπορώ να βαθμολογήσω το ταλέντο μου, γι αυτό θα μιλήσουν οι σκηνοθέτες μου, οι σεναριογράφοι, ο κόσμος. Εγώ προσπαθώ να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό».

Αισθάνεσαι ότι έχουν πέσει όλοι πάνω σου;

«Είμαι δύο σεζόν στο χώρο. Πιστεύω πολύ στις επιλογές μου και στο ένστικτο. Προσπαθώ να επιλέγω δουλειές και να κάνω το καλύτερο για μένα, όχι μια αρπαχτή. Ήρθα για να μείνω».

Από πού ήρθες;

«Ήρθα από τα όνειρά μου και από την αγάπη μου στην τέχνη. Δεν ξεκίνησα ούτε 18 ούτε 20 χρόνων. Θα μπορούσα κάλλιστα να το κάνω, αλλά είχα άλλες προτεραιότητες. Ήθελα να είμαι απόλυτα συνειδητοποιημένος αν κάνω γι αυτή την τέχνη. Είμαι πολύ μικρός για να πω ότι μου κάνει αυτός ο χώρος».

Λες την ηλικία σου;

«Γιατί να μην την πω; Είμαι 30 χρόνων! Είναι ωραίο να περνάνε τα χρόνια δημιουργικά. Πρέπει να έχεις τύχη και αστέρι. Είμαι από τους τυχερούς. Μέσω ενός κοινού γνωστού γνώρισα τον Αλέξανδρο Ρήγα. Είδε ότι του έκανα, πίστεψε σ' εμένα και μου έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Κόκκινο δωμάτιο. Άρπαξα την ευκαιρία μου παρόλο που δεν ήξερα πού είναι η κάμερα! Δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάτι σημαντικό μέχρι σήμερα».

Η συνεργασία με τον Θανάση Βέγγο...

«Από τα πιο σημαντικά πράγματα που έχω κάνει σε αυτήν τη ζωή. Δεν νομίζω ότι θα είχαν πολλοί την ευκαιρία να το κάνουν αυτό! Πέρασα σχολεία και όταν περνάς σχολεία, γίνεσαι καλύτερος.

Το τι αισθάνομαι για τον Θανάση Βέγγο δεν θέλω να το μοιραστώ, είναι κάτι προσωπικό».

Τι χαρακτήρας είσαι;

«Κυκλοθυμικός και δύσκολος. Είμαι και ανασφαλής».

Έγινες γνωστός από την εμφάνισή σου πριν προλάβει ο κόσμος να μάθει το όνομά σου Από το ένα σίριαλ πήγαινες στο άλλο την ίδια τηλεοπτική σεζόν. Η πολλή κίνηση δεν οδηγεί στην ακινησία;

«Ήταν σωστές επιλογές. Έκανα εξαιρετικές δουλειές. Με κατέκριναν. Ποια είναι η δουλειά του ηθοποιού; Δεν φοβάμαι μήπως καώ. Βγαίνω μέσα από τη δουλειά μου και όχι για να παρουσιάσω ένα καινούργιο κοστούμι ή μια καινούργια γκόμενα».

Πόσο κοστολογείς το ταλέντο σου;

«Το ταλέντο και η τέχνη είναι πράγματα ανεκτίμητα. Δεν στερήθηκα τα λεφτά για τις σπουδές μου για να μην πληρώνομαι σήμερα. Είναι μέρος της δουλειάς. Όταν χρειάζεται, χτυπάω το χέρι στο τραπέζι».

Καριέρα στο εξωτερικό ονειρεύεσαι;

«Τα όνειρά μου είναι προσωπικά και δεν μιλάω ποτέ γι αυτά πριν τα υλοποιήσω. Ακόμα και οι γονείς μου έμαθαν ότι θα γίνω ηθοποιός αφού είχα περάσει στις εξετάσεις και μπήκα στη σχολή».

Τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

«Ένας καλός ηθοποιός και σεβαστός».

Πότε νομίζεις ότι θα μεγαλώσεις;

«Όταν θα κλείσω τα μάτια μου».

Τι θέλεις να διατηρήσεις μέσα σου;

«Την αγάπη μου γι αυτό που κάνω και την ηρεμία. Ό,τι με πονάει το διώχνω, είμαι απόλυτος και σκληρός με τον εαυτό μου».

Ρόλους που θα τσαλάκωναν τον εαυτό σου θα έκανες;

«Και βέβαια. Αν άξιζε τον κόπο, θα μπορούσα

να πάρω και 20 κιλά για ένα ρόλο. Θα γινόμουν και Κουασιμόδος».

Το ότι έχεις καβαλήσει το καλάμι το έχεις ακούσει;

«Τι σημαίνει να καβαλήσεις το καλάμι; Το ότι κάποιοι συνάδελφοι λένε τα όνειρά τους φωναχτά σημαίνει ότι έχουν καβαλήσει το καλάμι; Πρέπει να λέω πράγματα που να χαϊδεύουν τα αφτιά ορισμένων ανθρώπων; Όχι, δεν είναι έτσι».

Πώς θα περάσει ο φετινός χειμώνας;

«Παρέα με τον Μέμο Μπεγνή, αφού συμπρωταγωνιστούμε στο Φάρο, που σκηνοθετεί ο Μανούσος Μανουσάκης και υπογράφει το σενάριο η Κάκια Ιγερινού».

Στη ζωή σου πότε παίζεις ρόλο;

«Δεν μπλέκω ποτέ τα προσωπικά με τα επαγγελματικά».

Έχεις ερωτευτεί;

«Ναι, δυο φορές και αιματηρές. Υπάρχει ωστόσο χώρος και για δέκατη φορά! Ενθουσιασμός, έρωτας, αγάπη, χωρισμός... Πάντα καταλήγω στο χωρισμό».

Δεν σκέφτεσαι να σταματήσεις κάπου;

«Θέλω να κάνω και οικογένεια και να γίνω χαζομπαμπάς. Είναι όμως νωρίς γι αυτά. Πρωτεύει το Μπαμπά μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα».