Το δις εξαμαρτείν

15.12.2006
Η σκέψη «γιατί να έχω μία σύζυγο, αφού μπορώ να έχω δύο» δεν άργησε να γίνει πραγματικότητα και ο «γαμπρός της συμφοράς» παντρεύτηκε τη δεύτερη εκλεκτή της καρδιάς του, ενώ ήταν ήδη παντρεμένος και πατέρας τριών μικρών παιδιών. Με την τιμιότητά του την κατάφερε και βρέθηκε παντρεμένος με δύο γυναίκες να ζει έναν έγγαμο βίο στα μέτρα του.

Από την Κατερίνα Χριστακοπούλου

Το ήξερα από την αρχή ότι ήταν παντρεμένος, ομολόγησε τελικά η 25χρονη Β.Τ. σοκάροντας ακόμη και τους δικαστές, με τη δικαιολογία ότι το παν για εκείνη ήταν να χορέψει το χορό του Ησαϊα και να κάνει «οικογένεια» ανεξάρτητα με το αν ο γαμπρός ήταν συγχρόνως παντρεμένος με άλλη γυναίκα.

Από την άλλη, η πρώτη νόμιμη σύζυγος μετά την εξαφάνιση διαρκείας του ανεκδιήγητου συζύγου της τον δήλωσε στην αστυνομία ως «αγνοούμενο» και το επόμενο βήμα, όπως μας είπε, ήταν να τον ψάξει μέσω της Αγγελικής Νικολούλη με τις τρεις παιδικές φιγούρες δίπλα της να κλαίνε!

Όχι, δεν πρόκειται για Σαουδάραβα. Η πρωτοφανής αυτή ιστορία τύπου «Αυτός, αυτές και τα μυστήρια» παίζεται στις δικαστικές αίθουσες και ο «γαμπρός», που εγκατέλειψε τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του 4 και 2 χρόνων και 10 ημερών, είναι ο 42χρονος Χ.Σ. Τον πρωταγωνιστή της ιστορίας μας απασχολούσε διαρκώς η σκέψη ότι μπορούσε να έχει δύο συζύγους, επομένως γιατί να μείνει μόνο στη μία και αφού εισέβαλε στη ζωή της Β.Τ. τής δήλωσε ότι είναι «υπέρ του γάμου» κάνοντάς της όμως μια σοβαρή πρόταση ειδικού τύπου! Απαραίτητη προϋπόθεση ήταν να συμβιβαστεί με τους δικούς του κωδικούς, σε ένα γάμο στα δικά του μέτρα. Κι αυτό γιατί έπρεπε να βρεθεί η ιδανική ισορροπία μεταξύ της πρώτης συζύγου, από την οποία δεν είχε πάρει διαζύγιο, και της δεύτερης συζύγου, που έπρεπε να δει το πρόβλημα ρομαντικά.

Η Β.Τ. ήθελε να εξασφαλίσει το «τρόπαιο του αγώνα», οπότε συμφώνησε καθώς τον είχε ξεχωρίσει από το σωρό των αντρών, όπως είπε στην απολογία της κυνικά: «Δεν με ενδιαφέρει η λαϊκή αποδοκιμασία. Ο Χ. με κατέκτησε με την ποιότητα και την ευαισθησία του. Ήταν τίμιος και δεν μου έκρυψε ότι είναι παντρεμένος με παιδιά ούτε με παραμύθιασε ποτέ για το διαζύγιό του με υποσχέσεις του τύπου: Θα το πάρω, ίσως του χρόνου».

Κανείς δεν γνώριζε τα σχέδιά τους παρά μόνο ο παπάς και οι κουμπάροι, που ήταν κι αυτοί στο κόλπο και φυσικά με το «αζημίωτο», ενώ η δύσμοιρη πρώτη σύζυγος κοιμόταν αμέριμνη τον ύπνο του δικαίου. Παρ όλα αυτά, για τον Χ.Σ. η πρώτη του σύζυγος ήταν μέρος του παιχνιδιού και διατηρούσε ακόμη ερωτικές επαφές μαζί της χωρίς να δείχνει καμία διάθεση να προχωρήσει σε διαζύγιο. Το θράσος του μάλιστα ήταν τόσο μεγάλο, που της ζήτησε και τη συνταγή για μουστοκούλουρα, λέγοντας ψέματα ότι τη χρειαζόταν η γυναίκα του προϊσταμένου του, αλλά στην πραγματικότητα την έδωσε στη δεύτερη σύζυγό του, που δεν ήξερε να μαγειρεύει.

Το παράνομο αντρόγυνο περνούσε καλά μέχρι που η ξαφνική έλλειψη δημοσίων σχέσεων με την πρώτη σύζυγο του Χ. ένεκα εγκυμοσύνης της Β.Τ. αποκάλυψε το μεγάλο τους μυστικό και έφερε τον κρυφό γάμο στο φως. Αλλά τα χειρότερα ήρθαν στη συνέχεια, αφού η διγαμία δεν επιτρέπεται στη χώρα μας και είναι αδίκημα εκ δόλου που τιμωρείται ποινικά με φυλάκιση.

«Αίσχος! Αίσχος και του ιερωμένου, αίσχος και των κουμπάρων», ήταν η κραυγή διαμαρτυρίας που ακούστηκε μέσα στην αίθουσα του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου μετά την αποκάλυψη της αλήθειας και της συνωμοσίας. Ο ίδιος ο δίγαμος μουρμούρισε αμήχανα: «Ήταν μια εκκρεμότητα».

Μην τον είδατε
Η αλήθεια είναι μία για την εμφανίσιμη γυναίκα που είχα απέναντί μου και την έπνιγε το παράπονο. Όχι μόνο, όπως μου είπε, εξαιτίας της κακόβουλης και αναίτιας εγκατάλειψης από τον άντρα που κάποτε παντρεύτηκε, όχι μόνο γιατί δεν είχε χρήματα να αγοράσει γάλα για τα μικρά κορίτσια της, περνώντας πολύ δύσκολα χρόνια ολομόναχη και χωρίς δουλειά, αλλά κυρίως για τη στείρα ανθρωπιά του και «για την κτηνώδη αδιαφορία του για τα ίδια του τα παιδιά, όπως και για την κοροϊδία του όταν παντρεύτηκε άλλη γυναίκα, χωρίς να μου έχει ζητήσει διαζύγιο, και αποκτώντας άλλο παιδί μαζί της». «Η πιο βρόμικη συμπεριφορά όμως ήταν όταν όλη η αλήθεια βγήκε μπροστά. Δεν είχαν να πουν τίποτα για τις πράξεις τους, ούτε μια συγγνώμη. Πατούσαν πάνω σε πτώματα και αισθάνονταν υπέροχα. Αυτό πειράζει», είπε η Καίτη Σταθοπούλου προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της.

«Θέλω να τα πω όλα κάπου. Ζούσαμε στην επαρχία και μετά επτά χρόνια γάμου μια μέρα μου ανακοίνωσε πως θα φύγει για την Αθήνα να βρει μια καλύτερη δουλειά και να προικίσει τα κορίτσια μας. Τον φίλησα, του ευχήθηκα καλή τύχη, αλλά εκείνος φαίνεται ότι έψαχνε την τύχη σε μια καλή νύφη! Δεν ήθελε να μας πάρει μαζί, αλλά πέρασαν δυο χρόνια και συνέχιζε να λέει ότι δεν είναι καιρός ακόμη. Στην αρχή ερχόταν για μια μέρα κι έφευγε και, παρόλο που είχε κάνει ήδη δεσμό μ αυτή τη γυναίκα, όπως αποδείχθηκε αργότερα, κοιμόταν και μαζί μου. Ήμουν γι αυτόν part time εκτονωτήριο», αποκάλυψε η απατημένη σύζυγος εκφράζοντας συγχρόνως την ντροπή της για την κατάντια τη δική της και τη δική του.

Ωσπου χάθηκε εντελώς. «Ένα βράδυ συνάντησαν με τη φιλενάδα του τυχαία στο σινεμά μια θεία μου που έμενε στην Αθήνα. Έδωσαν μια παράσταση ότι είναι απλώς συνάδελφοι, όμως τα βλέμματά τους και μόνο ήταν τόσο έκδηλα, ώστε η θεία μου το υποψιάστηκε και παρατηρώντας την καλύτερα κατάλαβε ότι αυτή ήταν έγκυος.

Τότε ανέφερε, τάχα αθώα, ότι ο Χ. είναι παντρεμένος. Εγώ στο μικρό τόπο όπου ζούσα δεν είχα καταλάβει τίποτα! Φαντάσου ότι είχε προσληφθεί στο Δημόσιο κι εμένα μου έλεγε ότι δεν είχε βρει ακόμη καλή δουλειά. Από τότε μας εγκατέλειψε και δεν ακούσαμε τίποτα γι αυτόν για πολλά χρόνια. Όταν τον βρήκαμε, ήταν ξαναπαντρεμένος και είχε ένα κοριτσάκι 4 χρονών, στο οποίο είχε δώσει το ίδιο όνομα με τη μεγάλη κόρη μου».

Γνωριζόμαστε από κάπου;
«Τον βρήκα μέσω της αστυνομίας. Δεν μου ζήτησε ποτέ διαζύγιο και ο παράνομος γάμος τους έγινε στον Πειραιά ως πρώτος γάμος και για τους δυο τους. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η γυναίκα χρησιμοποιούσε το δικό μου όνομα».

Βέβαια, ο Χ.Σ. δεν έγινε «δίγαμος» από βίτσιο, αλλά από πονηρή σκέψη για να αποφύγει τη ρύθμιση των οικονομικών υποχρεώσεών του, όπως το να δίνει διατροφή στα τρία παιδιά του και αποζημίωση στην πρώτη σύζυγό του. Αντίθετα, η παράνομη σύζυγος θα απολάμβανε όλα τα προνόμια, όπως τη σύνταξή του, ιατρική περίθαλψη και επιδόματα. Αλλά και για την Καίτη Σταθοπούλου οι διαδικασίες ενός τέτοιου δικαστικού αγώνα κοστίζουν ακριβά και είναι χρονοβόρες. Όπως είπε κάποιος υπάλληλος του ΙΚΑ στον Πειραιά, υπάρχουν ακόμη και τρίγαμοι και μάλιστα οι γυναίκες του ενός μένουν στην ίδια γειτονιά!

Η αστυνομία βοήθησε την Καίτη Σταθοπούλου να βρει το σύζυγό της, όχι όμως και οι νόμοι. Για να ακυρωθεί ο δεύτερος γάμος έπρεπε να γίνουν δικαστήρια, αλλά, όπως ομολόγησε η ίδια, δεν ξεκίνησε αμέσως το δικαστικό αγώνα, γιατί τότε δεν είχε χρήματα. «Τώρα το αποφάσισα και θα το φτάσω μέχρι το τέλος, περισσότερο για ηθικούς λόγους. Πρέπει να αποδοθεί Δικαιοσύνη», δήλωσε αγανακτισμένη.

«Έφτασε στο σημείο να μας φοβερίζει. Έλεγε: Θα σας χαράξω το πρόσωπο, θα σας σκοτώσω εάν ενοχλήσετε τη δεύτερη «οικογένειά μου» και ιδιαίτερα την κόρη μου. Εμάς μας τσαλαπάτησε κι εκείνη γελούσε. Για τα άλλα τρία παιδιά του δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ, δεν ρώτησε αν έχουν να φάνε, δεν τα ήθελε μαζί του και δεν τους έκανε ούτε ένα δώρο».

Ιστορίες προς αποφυγή
Οι περιπτώσεις της διγαμίας είναι ξεχωριστές, ενώ τέτοιου είδους υποθέσεις απασχολούν σπάνια τις αρχές. Ο 46χρονος αστυνομικός Βασίλης Βεδούρης καταδικάστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Θεσσαλονίκης γιατί έγινε δίγαμος με πλαστό διαζευκτήριο. Μια 36χρονη που κατηγορείται για διγαμία ισχυρίζεται πως ξέχασε ότι ήταν ήδη παντρεμένη! Ο δε πρώτος σύζυγός της εκείνη την περίοδο έλειπε σε ταξίδι. Οδηγήθηκε ενώπιον της Δικαιοσύνης, αλλά η δικαιολογία της δεν φαίνεται ότι έπεισε τις Αρχές και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Σε μια άλλη περίπτωση μια παντρεμένη γυναίκα τρελάθηκε όταν διάβασε στις αναγγελίες γάμου μιας εφημερίδας το όνομα του συζύγου της. Η απατημένη σύζυγος, σοκαρισμένη, κάλεσε την αστυνομία, που συνέλαβε το «γαμπρό» και τον οδήγησε στο δικαστήριο με την κατηγορία της διγαμίας.

Μια άλλη σύζυγος κατέφυγε στο δικηγόρο της ζητώντας διαζύγιο, επειδή έπιασε τον άντρα της να αλληλογραφεί στο Internet με μια άλλη γυναίκα, την οποία ετοιμαζόταν να παντρευτεί.

Γνωστή η υπόθεση και του Σάββα Καλιάκου, που παντρεύτηκε τη Μαρίνα, ενώ δεν είχε πάρει διαζύγιο από την πρώην γυναίκα του, αλλά το ίδιο είχε κάνει και όταν χώρισε από την πρώτη του γυναίκα και παντρεύτηκε τη δεύτερη!