Επιτέλους, Χριστούγεννα!

18.12.2006
Μυστικά και οδηγός... επιβίωσης για να κάνετε την καλύτερη εποχή του χρόνου ακόμα καλύτερη!

Από την Αλεξία Καλογεροπούλου

Προετοιμασίες, δώρα, οικογενειακές συγκεντρώσεις, φαγητό, ψώνια Οι γιορτές απαιτούν πολλή ενέργεια, φροντίδα και πάνω απ όλα καλή διάθεση. Διαβάστε δοκιμασμένες συμβουλές που θα κάνουν τα φετινά Χριστούγεννα πιο λαμπερά και πιο ξεκούραστα από ποτέ!

Πολλοί συγγενείς, λίγος χρόνος
Έχετε πολλούς συγγενείς ή θέλετε τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας να περάσετε τις γιορτές με την πατρική σας οικογένεια; Επειδή το να βρίσκεστε ταυτόχρονα σε δύο μέρη δεν... παίζει σαν σενάριο, πρέπει να αποφασίσετε ποιους θα δείτε και πότε. Αυτή η διαδικασία συνεπάγεται πολύ άγχος και γκρίνια. Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε.

1. Χωρίστε τους συγγενείς σε... ομάδες. Μια καλή λύση είναι να περάσετε τα Χριστούγεννα με τη μια οικογένεια και την Πρωτοχρονιά με την άλλη. Έτσι, θα είναι όλοι ευχαριστημένοι.

2. Γιορτάστε σπίτι σας. Διοργανώστε τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σπίτι σας και καλέστε τους όλους να γιορτάσετε μαζί. Αυτό μπορεί να βοηθήσει συγγενείς που δεν γνωρίζονται καλά μεταξύ τους να χτίσουν νέους δεσμούς.

Δύσκολοι άνθρωποι
Όλοι έχουμε στην οικογένειά μας κάποιους ανθρώπους που φαίνεται να μην ξεχωρίζουν πότε σταματά το αστείο και αρχίζει η προσβολή ή που έχουν πάντα κάτι αρνητικό να πουν για όλους, συμπεριλαμβανομένων ημών. Να τι μπορείτε να κάνετε φέτος για να τους αντιμετωπίσετε.

1. Προετοιμαστείτε γι αυτό που θα ακούσετε. Αν η μητέρα σας κρίνει πάντα την εμφάνισή σας ή ο αδελφός σας κάνει «χοντρά» αστεία, μην περιμένετε να αλλάξουν τις συνήθειές τους στις γιορτές. Αντί να τσακωθείτε μαζί τους, διατηρήστε το χιούμορ σας και θυμίστε στον εαυτό σας τους λόγους για τους οποίους τους αγαπάτε.

2. Πείτε απλώς «όχι». Αντί να περνάτε καλά στις οικογενειακές συγκεντρώσεις, καταπιέζεστε και γεμίζετε στρες και αρνητισμό;

Ίσως είναι καλύτερο αυτά τα Χριστούγεννα απλώς να αρνηθείτε την πρόσκληση. Το να γιορτάσετε μόνο με το σύντροφο και τα παιδιά σας ή με τους φίλους σας είναι μια καταπληκτική εναλλακτική λύση για να απολαύσετε το πνεύμα της εποχής, χωρίς να δείτε ανθρώπους που αγαπάτε μεν, σας κάνουν να νιώθετε άσχημα δε!

Shopping χωρίς στρες
Οι αγορές των Χριστουγέννων για τους περισσότερους είναι πραγματική απόλαυση, αλλά μπορεί να προκαλέσουν και πολύ στρες. Για σκεφτείτε το: ανάμεσα σε χριστουγεννιάτικα πάρτι, ψήσιμο κουλουριών και προετοιμασίες πρέπει να βρείτε το τέλειο δώρο για τον καθένα, χωρίς να τινάξετε τον προϋπολογισμό σας στον αέρα. Αυτή τη χρονιά απλουστεύσετε τη ζωή σας, ακολουθώντας απλές συμβουλές:

1. Καθορίστε τον προϋπολογισμό σας. Πολύ από το στρες που προκαλούν οι χριστουγεννιάτικες αγορές προέρχεται από την πίεση που νιώθουμε να αγοράσουμε καλύτερα και ακριβότερα δώρα σε αυτούς που αγαπάμε, ακόμα και αν κάτι τέτοιο μας φέρει στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Τα φετινά Χριστούγεννα αποφασίστε μέχρι ποιο ποσό μπορείτε να ξοδέψετε με άνεση, χωρίς να βγείτε εκτός προϋπολογισμού. Έτσι, θα κάνετε τις αγορές σας χαλαρά, χωρίς να μετράτε συνεχώς πόσα ξοδέψατε. Άλλωστε, αυτό που μετράει είναι η σκέψη και όχι το κόστος του δώρου.

2. Κάντε μια λίστα. Φτιάξτε μια λίστα με όλους τους ανθρώπους στους οποίους θέλετε να προσφέρετε ένα δώρο. Δίπλα στα ονόματα γράψτε τι θέλετε να αγοράσετε στον καθέναν και πόσο υπολογίζετε ότι θα κοστίσει. Κάθε φορά που αγοράζετε κάποιο απ αυτά σημειώστε το στη λίστα. Έτσι, θα ξέρετε σε ποιον πήρατε τι και θα είναι λιγότερο πιθανό να ξεπεράσετε τον προϋπολογισμό σας ή να αγοράσετε διπλά δώρα. Συμβαίνουν και αυτά!

3. Να είστε αποτελεσματικοί. Δεν χρειάζεται να επισκεφθείτε όλα τα μαγαζιά της περιοχής σας για να κάνετε τα ψώνια σας. Θα γλιτώσετε πολλή ταλαιπωρία, αν ομαδοποιήσετε τα δώρα σας κατά είδος και προσπαθήστε να κάνετε όλες τις αγορές σας σε ένα μόνο πολυκατάστημα. Έτσι, θα τελειώσετε γρηγορότερα και θα σας μείνει περισσότερος χρόνος για να απολαύσετε την εορταστική ατμόσφαιρα χωρίς άγχος.

4. Όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Μην αφήνετε την αγορά των δώρων για την τελευταία στιγμή. Αν ψωνίσετε νωρίτερα, είναι πιο πιθανό να βρείτε μεγαλύτερη ποικιλία, να μην κολλήσετε σε ατελείωτες ουρές μπροστά από τις ταμιακές μηχανές και να κερδίσετε χρόνο. Να θυμάστε ότι η καλύτερη ώρα για ψώνια είναι το πρωί, γιατί τότε θα αποφύγετε την πολυκοσμία.

5. Αγοράστε δωροεπιταγές. Αν θέλετε πραγματικά να απλοποιήσετε τη διαδικασία των χριστουγεννιάτικων δώρων, οι δωροεπιταγές είναι η ιδανική λύση. Μπορείτε να βρείτε δωροεπιταγές για εστιατόρια, κινηματογράφο, βιβλία, μασάζ, ρούχα και ό,τι άλλο θέλετε! Αγοράζονται εύκολα, δείχνουν στους αγαπημένους σας τι νιώθετε γι αυτούς και κάνουν τα ψώνια πιο εύκολη υπόθεση.