Ο Κάρολος έγινε 60!

01.12.2008
Γενέθλια είχε ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος στις 14 Νοεμβρίου, που έκλεισε τα 60. Τα αφιερώματα στο βρετανικό Τύπο πάμπολλα, με αρκετά από αυτά σκωπτικά. Εμείς σκανάραμε μερικά και συγκεντρώσαμε 60 μυστικά του που έχουν ενδιαφέρον και θα τα διασκεδάσετε.

Aπό την Κατιάνα Ματζαρίδου

Γενέθλια είχε ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος στις 14 Νοεμβρίου, που έκλεισε τα 60. Τα αφιερώματα στο βρετανικό Τύπο πάμπολλα, με αρκετά από αυτά σκωπτικά. Εμείς σκανάραμε μερικά και συγκεντρώσαμε 60 μυστικά του που έχουν ενδιαφέρον και θα τα διασκεδάσετε.

1. Όταν γεννήθηκε ο Κάρολος, η μητέρα του δεν ήταν ακόμη βασίλισσα και μέχρι 3 χρόνων είχε τον τίτλο του πρίγκιπα του Εδιμβούργου.

2.Όταν γεννήθηκε, τα σιντριβάνια της πλατείας Τραφάλγκαρ ανέβλυζαν γαλάζιο νερό, επειδή ήταν αγόρι.

3. Είναι παθιασμένος με τη γεωπονική και προτιμά να ασχολείται με τα φυτά παρά με τους παπαράτσι. Τον έχουν μάλιστα ακούσει να μιλάει στις τριανταφυλλιές και στα μπρόκολα που καλλιεργεί.

4. Είναι ίσως ο μόνος 13χρονος που έχει παραγγείλει σε μπαρ μπράντι με τσέρι. Ακόμη θυμάται τη γεύση του.

5. Παντρεύτηκε την Καμίλα 35 χρόνια μετά τη γνωριμία τους.

6. Πιστεύει στην εναλλακτική ιατρική και όταν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, καταφεύγει πάντα σε ομοιοπαθητικά φάρμακα.

7. Του αρέσει ο νεοκλασικός αρχιτεκτονικός ρυθμός.

8. Έκοψε το κάπνισμα όταν ήταν 11 χρόνων.

9. Έχει μια ουλή στο αριστερό του μάγουλο σαν να έχει μονομαχήσει με ξίφος και να έχει πληγωθεί.

10. Οι σχέσεις του με τα τρία του αδέρφια δεν είναι ιδιαίτερα θερμές.

11. Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το γαλάζιο αίμα δεν προστατεύει πρίγκιπες και βασιλείς από την τριχόπτωση.

12. Το Σαββατοκύριακο που αποφάσισε να χωρίσει από την Νταϊάνα έπιασε φωτιά το κάστρο των Γουίνδσορ.

13. Ο γάμος του με την Νταϊάνα γέμισε χαρά τους αυλικούς του, γιατί συνέδεσε τον οίκο των Γουίνδσορ με τον οίκο των Στιούαρτ. Οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι είναι οι πρώτοι Βρετανοί μονάρχες απόγονοι όλων των βασιλικών οίκων από το 1066, την εποχή που κατέκτησαν οι Νορμανδοί την Αγγλία.

14. Ο Κάρολος είναι στρατευμένος οικολόγος και το σύστημα αποχέτευσης του Χάιγκροβ ακολουθεί τους κανόνες φυσικής απορρόφησης.

15. Ο πρίγκιπας λατρεύει το διάβασμα και αγαπημένοι του συγγραφείς είναι ο Γιουνγκ, ο Τουργκένιεφ και ο Κίπλινγκ, τον οποίο μνημονεύει συχνά στους λόγους και στις ομιλίες του. Αγαπημένο του έργο είναι η «Άννα Καρένινα».

16. Στο σχολείο υπέφερε από την καζούρα που του έκαναν οι συμμαθητές του, ωστόσο αντιδρούσε στωικά και όπως άρμοζε στη θέση του.

17. Στα νιάτα του είχε αφήσει μούσι, το οποίο κράτησε για μικρό χρονικό διάστημα. Τότε θύμιζε λίγο ναυτικό, αλλά και κάποιους συγγενείς του, όπως ο πρίγκιπας Μάικλ του Κεντ, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Ε και ο Εδουάρδος ο Ζ.

18. Πιστεύει ότι οι γυναίκες βρίσκουν ακαταμάχητο το βλεφάρισμά του.

19. Το αγαπημένο του στοιχειό στο Μπαλμόραλ είναι το Λοχ Μούικ, φάντασμα που συμπαθούσε και η βασίλισσα Βικτώρια.

20. Είναι αρκετά αδέξιος όταν κάνει σπορ (σκι, πόλο κ.ά.).

21. Είναι ο πρώτος διάδοχος της Αγγλίας τα τελευταία 300 χρόνια που παντρεύτηκε κοπέλα γεννημένη σε βρετανικό έδαφος, την Νταϊάνα.

22. Οι δύο κολλητοί του, ο Νίκολας Σόουμς και ο λόρδος Βέστι, είναι τετράπαχοι.

23. Όταν το 1997 κέρδισαν τις εκλογές οι εργατικοί, τα πήγαινε πολύ καλά με τον Πίτερ Μάντελσον, το τρομερό παιδί του κόμματος.

24. Όταν είδε την ταινία «Η επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα» το 1975, έγραψε επιστολή στον Πίτερ Σέλερς, στην οποία του έλεγε ότι γέλασε τόσο πολύ, που... έβρεξε το φόρεμα της διπλανής του κυρίας.

25. Το 1955 πήγε στο σχολείο και ήταν ο πρώτος πρίγκιπας της Ουαλίας που δεν έμαθε γράμματα με δάσκαλο στο παλάτι.

26. Μ ετην Καμίλα χρησιμοποιούσαν τα υποκοριστικά «Φρεντ» και «Γκλάντις».

27. Λατρεύει το πόλο με άλογα και έχει πει ότι χωρίς αυτό το χόμπι «θα τρελαινόταν».

28. Μέντορές του ήταν ο λόρδος Μαουντμπάτεν, που τον αποκαλούσε τιμητικά «παππού», και ο φυσιοδίφης-συγγραφέας Λόρενς Βάντερποστ, από τον οποίο γνώρισε τον Καρλ Γιουνγκ.

29. Είναι ο μοναδικός διάδοχος που έχει γράψει βιβλίο και έχει εκθέσει έργα του στη θερινή έκθεση της Βασιλικής Ακαδημίας.

30. Υπάρχουν 20 φιλανθρωπικές οργανώσεις που τελούν υπό την αιγίδα του.

31. Το φιλί που έδωσε ως νεόνυμφος στην Νταϊάνα στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ είναι το πιο πολυφωτογραφημένο και διάσημο στον κόσμο.

32. Πολλές γυναίκες με τις οποίες είχε δεσμό είναι ακόμη φίλες του, όπως η Καρολίνα του Μονακό, και μάλιστα μερικές από αυτές έχουν παραμείνει ανύπαντρες. Ανάμεσά τους και η Σαμπρίνα Γκίνες.

33. Πριν παντρευτεί την Νταϊάνα φλέρταρε με την αδερφή της, Σάρα.

34. Πέρυσι ο Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα έδωσαν το «παρών» σε 671 επίσημες εκδηλώσεις.

35. Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν, έχει χιούμορ. Για να το αποδείξει μάλιστα, η εφημερίδα «Daily Μail» έχει δημοσιεύσει την ακόλουθη δήλωσή του: «Πιστεύατε στ αλήθεια ότι θα ήμουν ο πρώτος πρίγκιπας της Ουαλίας που δεν θα είχε ερωμένη;».

36. Το ετήσιο εισόδημά του από το δουκάτο της Κορνουάλης ανέρχεται στο ποσό των 16,3 εκατομυρίων λιρών.

37. Το δουκάτο είναι μεγάλο και έχει 23 κομητείες. Αυτές οι εκτάσεις, που του ανήκουν, τον κατατάσσουν στην τρίτη θέση των ιδιοκτητών γης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

38. Όταν ήταν παντρεμένος με την Νταϊάνα, που τον περνούσε στο ύψος κατά περίπου 2,5 εκατοστά, γίνονταν ολόκληρες διευθετήσεις για να μη φαίνεται πιο κοντός στις φωτογραφήσεις.

39. Στα νιάτα του του άρεσαν οι πτώσεις με αλεξίπτωτο και το 1977 είχε πάρει βαθμό ως αξιωματικός του σώματος αλεξιπτωτιστών.

40. Σε ένα διάδρομο στο πίσω μέρος του Χάιγκροβ, κοντά στην τουαλέτα, υπάρχει ένας πίνακας που απεικονίζει το θείο του, τον Εδουάρδο, το δούκα του Γουίνδσορ που παραιτήθηκε από το θρόνο για να παντρευτεί τη Γουόλις Σίμπσον.

41. Το 1997 συμμετείχε σε μια σπάνια φωτογράφηση μαζί με τον Νέλσον Μαντέλα και τις Spice Girls.

42. Επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα, κυρίως τα καλοκαίρια, και περνάει κάποιες μέρες στο Άγιο Όρος, όπου έχει τον δικό του πνευματικό.

43. Ο Κάρολος είναι το μοναδικό μέλος της βασιλικής οικογένειας που δεν αγαπάει τα ζώα (σ.σ.: τα άλογα με τα οποία παίζει πόλο εξαιρούνται).

44. Φτιάχνει τα δικά του μπισκότα και μαρμελάδες από φρούτα βιολογικής καλλιέργειας και τα εμπορεύεται μέσω εταιρειών που του ανήκουν.

45. Το 1988 κινδύνευσε να πεθάνει, όταν μια χιονοστιβάδα πλάκωσε τον ίδιο και τους φίλους του στο αγαπημένο του χειμερινό θέρετρο, το Κλόστερς.

46. Φοράει συνήθως σταυρωτά σακάκια από τους Turnbull & Asser της οδού Jermyn και τους Anderson & Sheppard της περίφημης Saville Row.

47. Κάποτε που είχε τραυματίσει το χέρι του στο πόλο είχε παραγγείλει πουκάμισα με έναν ώμο για τις επίσημες εμφανίσεις του.

48. Έχει οργανώσει 12ήμερο φεστιβάλ για τον Σαίξπηρ, αλλά και θεατρικές βραδιές στο Μπάκιγχαμ με σπουδαίους ηθοποιούς.

49. Το 1986, όταν εγκαινίασε το Inner City Aid, ευχήθηκε: «Θα ήθελα να είμαι ο Μπομπ Γκέλντορφ», αναφερόμενος στο στρατευμένο κοινωνικά ρόκερ.

50. Όταν θα ανέβει στο θρόνο, θα είναι πολύ μεγάλος σε ηλικία. Θα είναι ο δεύτερος μονάρχης στην ιστορία της Βρετανίας που θα είναι τόσο ηλικιωμένος. Μάλιστα, αν η μητέρα του παραμείνει στο θρόνο άλλα πέντε χρόνια, θα είναι αυτός με τα περισσότερα χρόνια σε διαδοχή (μέχρι σήμερα 56) και ο μακροβιότερος πρίγκιπας της Ουαλίας.

51. Ο προπάππος του Κάρολου και η προγιαγιά της Καμίλα ήταν εραστές και οι ίδιοι όταν γνωρίστηκαν θεώρησαν ότι ήταν μοιραίο να ερωτευτούν.

52. Όταν τον είχαν ρωτήσει αν είναι ερωτευμένος με την Νταϊάνα, πριν ακόμη παντρευτούν, είχε απαντήσει σιβυλλικά: «Ναι, αν αυτό που νιώθω είναι έρωτας».

53. Σύμφωνα με τον Άντονι Χόλντεν, που έχει γράψει τρεις βιογραφίες του, όταν ήταν 30, 40 και 50, ο Κάρολος έχει περάσει τρεις διαφορετικές φάσεις στη ζωή του. Του μοναχικού και μπερδεμένου εργένη, που ζει σπίτι με τους γονείς του. Του κλειστοφοβικού και προβληματισμένου συζύγου, που έχει εγκλωβιστεί σε ένα δυστυχισμένο γάμο. Του χήρου που έχει γεράσει πριν της ώρας του και ζει σαν συνταξιούχος.

54. Έχει πολύ καλή σχέση με τους γιους του. Τους αφιερώνει χρόνο και είναι στοργικός μαζί τους.

55. Το αγαπημένο του φαγητό είναι αβγά ομελέτα με καπνιστό σολομό.

56. Λάτρευε τη γιαγιά του και είχε άψογη σχέση μαζί της. Ωστόσο, φρόντισε να μη γράψει τη βιογραφία της ο Χιούγκο Βίκερς, που είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας και τη γνώριζε προσωπικά, παρακολουθώντας τη ζωή της τα τελευταία 40 χρόνια. Προτίμησε να στηρίξει τον Γουίλιαμ Σόουκρος, που δεν ήταν κατά πολλούς κατάλληλος. Λένε πως η γνώμη του Βίκερς για το γάμο του με την Νταϊάνα δεν τον έβρισκε σύμφωνο.

57. Κάνει μεγάλους περιπάτους στα δάση και μαζεύει άγρια μανιτάρια, που είναι το αγαπημένο του έδεσμα.

58. Για να γιορτάσει τα 43α γενέθλιά του πήγε με την τότε σύζυγό του Νταϊάνα να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ «Μια γυναίκα χωρίς σημασία». Αυτή την κίνησή του κάποιοι την ερμηνεύουν ως πανέξυπνο μύνημα στη σύντροφό του, άλλοι πάλι ως κακόβουλο.

59. Λίγες μέρες πριν από το γάμο του με την Νταϊάνα σκόπευε να χαρίσει ένα βραχιόλι στην Καμίλα με τα αρχικά «Φ» και «Γ».

60. Στις ομιλίες του προσπαθεί να δώσει πάντα μια χιουμοριστική διάθεση. Κάτι που όταν γίνει συνταγματικός μονάρχης, θα πρέπει να το περιορίσει ή να το αποβάλει.