Με μια σαπουνόπερα ξεχνιέσαι

21.11.2008
Σαπουνόπερα είναι όταν ένα ζευγάρι θέλει να φιληθεί και ένας σεναριογράφος δεν τους αφήνει για 500 επεισόδια. Στις αρχές της δεκαετίας του 50 προβλήθηκε στη Βραζιλία η πρώτη τηλενουβέλα, η σαπουνόπερα των φτωχών.
Σαπουνόπερα είναι όταν ένα ζευγάρι θέλει να φιληθεί και ένας σεναριογράφος δεν τους αφήνει για 500 επεισόδια. Στις αρχές της δεκαετίας του 50 προβλήθηκε στη Βραζιλία η πρώτη τηλενουβέλα, η σαπουνόπερα των φτωχών.

Ηταν το «Sua vida me pertence» (Η ζωή μου σου ανήκει), που μεταδιδόταν δύο φορές την εβδομάδα, ενώ το 1957 προβλήθηκε στο Μεξικό για πρώτη φορά καθημερινή τηλενουβέλα με τον τίτλο «Απαγορευμένα μονοπάτια». Φτωχότερη σε διάρκεια (δεν ξεπερνάει συνήθως τα 150 επεισόδια), αλλά πλούσια σε συγκινήσεις, η λατινοαμερικάνικη τηλενουβέλα έχει τη θέση της ακόμη και σήμερα ανάμεσα στα τηλεοπτικά προγράμματα.

Το στόρι πάντα το ίδιο: φτωχή, ορφανή, βασανισμένη καλλονή ερωτεύεται πάμπλουτο γόη με δεσποτική μητέρα και στρίγγλα αρραβωνιαστικιά. Στο τέλος παντρεύονται. Έτσι και η Μιλάγκρος, η Εσμεράλντα, η Πακίτα, η Μαριμάρ έως και η Χουάνα η παρθένα πέρασαν από τη χώρα μας για να πουν την πονεμένη τους ιστορία. Μόνο που το δράμα τους άφησε ασυγκίνητους τους περισσότερους από εμάς. Όχι όμως όλους

Ο πρωτότυπος τίτλος της σειράς σπάνια παραμένει. Έτσι, μέχρι τώρα έχουμε παρακολουθήσει ανάμεσα σε άλλα σειρές με τίτλους, όπως «Λουίζα η κόρη του κηπουρού», «Μελίτα το φλογερό κορίτσι», «Μαριάννα της νύχτας», «Χουάνα η παρθένα», «Κορίνα η αγριόγατα» και «Βαλεντίνα, ένας έρωτας έξτρα λαρτζ» (σ.σ.: εκεί στον Ταύρο είχαν φαντασία). Στον Alpha έχουν παιχτεί διάφορα hit, όπως η «Πακίτα» η «Μιλάγκρος», η «Εσμεράλντα» και η «Μαριμάρ». Όμως, μία ήταν η σειρά που συγκλόνισε τη χώρα αρκετά χρόνια πριν. Η αμερικανική σειρά «Τόλμη και γοητεία», η οποία έχει συμπληρώσει 22 χρόνια συνεχούς μετάδοσης. Η σειρά, που βγήκε στον αέρα για πρώτη φορά στο αμερικανικό δίκτυο CBS στις 23 Μαρτίου του 1987, έχει ήδη βραβευτεί με εννιά ΕΜΜΥ και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον 300 εκατομμυρίων τηλεθεατών σε όλο τον κόσμο.

Προβλήθηκε στη χώρα μας για πρώτη φορά το 1988 από την ΕΤ1, ενώ σήμερα συνεχίζει την πορεία της στην ΕΤ3. Στις αρχές της δεκαετίας του 90 μικροί και μεγάλοι Έλληνες τηλεθεατές ανυπομονούσαν να ακούσουν το σαξόφωνο που σηματοδοτούσε την έναρξη της σειράς, φαγητά άρπαζαν φωτιά και η φωτογραφία του Ριτζ (Ρον Μος) στόλιζε πολλά κοριτσίστικα δωμάτια. Είκοσι χρόνια μετά και για περίπου 5.000 επεισόδια η αυτοκρατορία των Φόρεστερ συνεχίζει την προσπάθειά της να επιβληθεί σε αυτή της Σπέκτρα, ο Ριτζ προσπαθεί να ξεχάσει την Μπρουκ, ενώ νέες παράλληλες ιστορίες κρατάνε ακόμη ζωντανό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών σε περισσότερες από 140 χώρες. Ναρκωτικά, ανίατες ασθένειες, εξάρτηση από αλκοόλ, βιασμοί, κακοποιήσεις παιδιών, ακόμα και βουντού κράτησαν μακριά τους πρωταγωνιστές από την ευτυχία και τη σειρά από το φινάλε. Έτσι, όταν πριν από δύο δεκαετίες ο Γουίλιαμ Μπελ και η γυναίκα του Λι έγραψαν τις πρώτες αράδες του σεναρίου, δεν πίστευαν πως ο γιος τους Μπράντλεϊ, που είναι σήμερα ο παραγωγός της σειράς, θα γράψει ίσως κάποτε τον επίλογο. Μέχρι να γίνει όμως αυτό η ήδη βραβευμένη σαπουνόπερα και οι βετεράνοι πρωταγωνιστές της Κάθριν Κέλι Λανγκ, Ρον Μος και Τζον ΜακΚουκ (Έρικ) έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν στο κοινό τους πως μπορούν να μπουν δυναμικά ακόμη και στην τέταρτη δεκαετία!

Πάντως, να ξέρετε ότι όταν κατηγορήθηκαν οι δημιουργοί του «Ντάλας» και της «Δυναστείας» για τα όσα συνέβαιναν στους ήρωές τους, απάντησαν με ύφος ότι τίποτα χειρότερο απ όσα διαδραματίζονταν σε μια αρχαία ελληνική τραγωδία δεν πάθαιναν οι δικοί τους χαρακτήρες. Με λίγα λόγια, υπέδειξαν ότι πρόδρομοι της σύγχρονης σαπουνόπερας ήταν η «Μήδεια» και ο «Οιδίποδας».

ΝΑΤΑΣΣΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ