Αέρας αλλαγής στο Λευκό Οίκο

18.11.2008
Η νίκη του και η ανάδειξή του στη θέση του 44ου προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο και τους οπαδούς του «αλλαγή». Αλλαγή όχι μόνο πολιτικής φιλοσοφίας, αλλά και lifestyle, καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Η νίκη του και η ανάδειξή του στη θέση του 44ου προέδρου των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκε από τον ίδιο και τους οπαδούς του «αλλαγή». Αλλαγή όχι μόνο πολιτικής φιλοσοφίας, αλλά και lifestyle, καθώς ο Μπάρακ Ομπάμα αποτελεί αγαπημένο παιδί ίσως και κατασκεύασμα των αμερικανικών media. Θα καταφέρει τελικά να επιβεβαιώσει τον τίτλο που του απέδωσαν τα tabloids «ο μαύρος JFΚ»;

Οταν ο 46άχρονος πρώην γερουσιαστής του Ιλινόις αποφάσισε να διεκδικήσει το χρίσμα των δημοκρατικών απέναντι στη «σιδηρά κυρία» Χίλαρι Κλίντον, κάποιοι χαμογέλασαν πικρά. Τελικά, αν και είναι μόλις ο τρίτος μαύρος γερουσιαστής από το 1881, αποδείχθηκε «πολύ σκληρός για να... πεθάνει» απέναντι στη Χίλαρι και στον Μπιλ, αλλά και απέναντι στο συντηρητικό Μακέιν και στο «γουρούνι με κραγιόν» Σάρα Πέιλιν, όπως ο ίδιος την αποκάλεσε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ιδιαίτερα επικοινωνιακός και έχοντας στο πλευρό του μεγάλους χρηματοδότες (με μεγαλύτερο τον Τζορτζ Σόρος), την αγαπημένη στα media οικογένειά του αλλά και τους περισσότερους αστέρες του Χόλιγουντ, θα είναι αυτός που θα διαδεχθεί τον αποτυχημένο Τζορτζ Μπους στο Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου.

Αλήθειες και ψέματα

Πολλοί τον παρομοίωσαν με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Τεράστιο λάθος τους. Ο κεντρώος Ομπάμα πάντα «φλέρταρε» και με τη συντηρητική Αμερική, μεγάλο μέρος της οποίας τον εξέλεξε. Τεράστιο ψέμα είναι επίσης πως είναι απόγονος σκλάβων, καθώς ο Κενιάτης πατέρας του πήγε στην Αμερική για να σπουδάσει οικονομολόγος. Μη φανταστείτε βέβαια πως ήταν και κανένα σπουδαίο παράδειγμα για το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Για τελευταία φορά ο Μπάρακ είδε τον πατέρα του όταν ήταν μόλις 10 ετών, καθώς όντας αλκοολικός σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1982.

Ο Ομπάμα, λόγω των πολλών... καταγωγών του, έχει πολλά αδέρφια και διάφορες επιρροές. Από μουσουλμάνο Αφρικανό πατέρα και λευκή Αμερικανίδα μητέρα, με καταγωγή από το Κάνσας και προγόνους ινδιάνους, έχει καταγεγραμμένο στο DNA του ένα μοναδικό συνδυασμό. Μετά το χωρισμό των γονιών του απέκτησε Ινδονήσιο πατριό, αλλά και δύο ακόμη αδέρφια, από τον τρίτο γάμο του πατέρα του. Έχει άλλα δύο από τον πρώτο γάμο του Ομπάμα του πρεσβύτερου, τον Ρόι και την Αούμα, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, τους οποίους και υπεραγαπά. Πάντως, οι κατηγορίες περί κρυφομουσουλμανισμού από το επιτελείο του Μακέιν δεν είναι εντελώς ανυπόστατες. Μέχρι κάποια ηλικία ο Αφροαμερικανός πολιτικός ακροβατούσε μεταξύ μουσουλμανισμού και χριστιανισμού και, τελικά, επέλεξε τον προτεσταντισμό. Βέβαια, σέβεται τη διαφορετική θρησκεία των παππούδων και του πατέρα του.

Για να «εξαγνιστεί» απέναντι στους ψηφοφόρους του, στο τελευταίο του βιβλίο είχε ξεχωριστό κεφάλαιο για την προσωπική του σχέση με τον Ιησού Χριστό, ενώ κατά την προεκλογική του εκστρατεία έκανε διάφορες επισκέψεις σε εκκλησίες και δημόσιες εμφανίσεις με αιδεσιμότατους, όπως με τον ευαγγελιστή Ρικ Γουόρεν, ο οποίος ασκεί ιδιαίτερη επιρροή στην Καλιφόρνια, την οποία τελικά ο Ομπάμα κέρδισε με ποσοστό περίπου 60%.

Είναι αυτοδημιούργητος

Μεγάλο ρόλο στην εκλογή του έπαιξε εκτός από το νεαρό της ηλικίας του και το γεγονός ότι είναι αυτοδημιούργητος, αναβιώνοντας έτσι τη λογική του «αμερικανικού ονείρου» σε μια περίοδο που φαίνεται να τρεμοσβήνει υπό το βάρος των απλήρωτων δανείων και πλειστηριασμών.

Σε ηλικία 10 ετών ο μικρός Ομπάμα μετακόμισε στη Χαβάη μαζί με τη μητέρα του και τον πατριό του. Στο σχολείο, όπου είχε μόνο τρεις μαύρους συμμαθητές, γνώρισε τη σκληρή πραγματικότητα της έννοιας «ρατσισμός». Στη νεανική περίοδο της ζωής του παραδέχτηκε ότι είχε δοκιμάσει μαριχουάνα και κοκαϊνη, στα χνάρια του Μπιλ Κλίντον, ο οποίος είχε πει το αμίμητο «τράβηξα μια τζούρα, αλλά δεν την κατάπια». Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ στη συνέχεια σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και νομικά στο Χάρβαρντ. Εργάστηκε ως λέκτορας και άσκησε δικηγορία με αντικείμενο κυρίως τα πολιτικά δικαιώματα.

Η παρουσία του στη Γερουσία δεν πέρασε απαρατήρητη. Επικεντρώνοντας το έργο του στο πάντα επίκαιρο τρίπτυχο παιδεία-υγεία-φτώχεια, απέκτησε μεγάλες συμπάθειες στους ψηφοφόρους, με αποτέλεσμα το «Τime» να τον κατατάξει δύο φορές στη λίστα των 100 αντρών με τη μεγαλύτερη επιρροή στον πλανήτη.

Στη γενέτειρά του, το Κογκέλο της Κένιας, με το οποίο τα μεγάλα δίκτυα είχαν διαρκή σύνδεση τη βραδιά των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο 47χρονος Αφροαμερικανός έχει βρεθεί δύο φορές. Με την πολυαγαπημένη του γιαγιά, την οποία έχασε την παραμονή των εκλογών, μιλούσαν μέσω διερμηνέα και ήταν αυτή, η μάμα Σάρα, που υπερασπίστηκε τον εγγονό της στο CNN και το Al Jazeera, όταν κυκλοφόρησαν τα ανώνυμα e-mail που υποστήριζαν πως είναι κρυφομουσουλμάνος και απειλείται η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα έχασε τη μητέρα του το 1995 από καρκίνο, τρία χρόνια μετά το γάμο του με τη Μισέλ, με την οποία απέκτησαν δύο κόρες, τη Μάλια και τη Σάσα. Μέχρι πρόσφατα έμεναν στο Χάιντ Παρκ του Σικάγο.

Η Μισέλ fashion icon

Σε αντίθεση με τον υπερεπικοινωνιακό και ενθουσιώδη Μπάρακ Ομπάμα, η νέα πρώτη κυρία των ΗΠΑ φαίνεται να πατάει γερά στο έδαφος. Επίσης, εκείνη κατάγεται από μια τυπική αφροαμερικανική οικογένεια με έδρα το Σικάγο. Φοιτώντας στο Πρίνστον, η Μισέλ ένιωσε και αυτή έντονα τα φαινόμενα του ρατσισμού. Στην πτυχιακή της εργασία αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η φοίτησή μου στο Πρίνστον με έκανε να νιώσω περισσότερο από ποτέ το πόσο μαύρη είμαι». Φοίτησε και αυτή στη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ, χωρίς ωστόσο να την απασχολήσει ιδιαίτερα η πολιτική. Με το σύζυγό της γνωρίστηκαν σε μεγάλη νομική εταιρεία του Σικάγο.

Δέχθηκε με σκεπτικισμό την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για το Λευκό Οίκο, ενώ αργότερα κατακρίθηκε έντονα από τους ρεπουμπλικάνους, όταν δήλωσε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του συζύγου της: «Είναι η πρώτη φορά στην ενήλικη ζωή μου που αισθάνομαι περήφανη για τη χώρα μου». Πάντως, στο πρόσωπό της οι σχεδιαστές ανακαλύπτουν τη νέα Τζάκι Κένεντι. Η Μισέλ συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των πιο καλοντυμένων γυναικών του «Vanity Fair», ενώ ήδη παρασκηνιακά οι σχεδιαστές δίνουν μάχη για το ποιος θα την ντύσει τη βραδιά της ορκωμοσίας. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό της επιρροής του στυλ της στη μέση Αμερικανίδα είναι το εξής: Όταν το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε με ένα ασπρόμαυρο φόρεμα της Ντόνα Ρίκο στην εκπομπή «Τhe view», που κόστιζε μόλις 148 δολάρια, μέσα στο επόμενο 24ωρο είχαν πουληθεί 2.000 ίδια κομμάτια.

Είναι τέτοια η δύναμη του στυλ της πρώτης κυρίας, που εκτόξευσε τις «μετοχές» της σχεδιάστριας Μαρία Πίντο φορώντας τις δημιουργίες της. Ενώ είχε φαλιρίσει η εταιρεία της, όχι μόνο ανέκαμψε, αλλά πρόσφατα άνοιξε στο Σικάγο ένα καινούργιο τεράστιο κατάστημα. Σε αντίθεση με την προκάτοχό της Λόρα Μπους, η Μισέλ αναμένεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με το στυλ της. Είναι γνωστή άλλωστε η γκάφα της απερχόμενης πρώτης κυρίας, όταν σε φιλανθρωπική εκδήλωση το 2006 φόρεσε μια κόκκινη σατέν τουαλέτα Όσκαρ ντε λα Ρέντα αξίας 8.500 δολαρίων. Το ίδιο φόρεμα είχαν επιλέξει τρεις ακόμη κυρίες που παραβρέθηκαν στο κοσμικό γκαλά.

Τrivia
Λατρεύει την τζαζ μουσική, το ποδόσφαιρο και το πόκερ.

Έχει να φάει παγωτό από την εφηβεία του, όταν δούλευε στα Baskin - Robins. Έκοψε το κάπνισμα μετά τη δυναμική παρέμβαση της συζύγου του Μισέλ. Στην αρχή της προεκλογικής του εκστρατείας όλοι μπερδεύονταν και τον φώναζαν «Οσάμα», «Αλαμπάμα» και «Υο mama». Έχει γράψει τρία βιβλία, εκ των οποίων δύο έγιναν μπεστ σέλερ. Έγινε ο πρώτος έγχρωμος διευθυντής της νομικής επιθεώρησης του

Χάρβαρντ. Έχει φοιτήσει και σε μουσουλμανικό σχολείο στην Ινδονησία, όπου έμεινε για τέσσερα χρόνια. Το Χόλιγουντ ψήφισε φανατικά υπέρ του με πρωτοστάτες τους Όπρα Γουίνφρεϊ, Τζορτζ Κλούνεϊ, Χάλι Μπέρι και Στίβεν Σπίλμπεργκ. Ωστόσο, η φωτογραφία του από τη Χαβάη με μαγιό που δημοσιεύτηκε στο «Ρeople» προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. Αντίθετα, θετικά σχολιάστηκε το εξώφυλλο μέσα στο αεροπλάνο της ανδρικής αμερικανικής «Vogue».