Χρ. Φερεντίνος: "Η «Λίστα» παίζεται σε λάθος ώρα και μέρα"

07.11.2008
Αποφασίζεις να εντοπίσεις τα ίχνη του και είναι σαν να παίρνεις μέρος στο παιχνίδι «Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού». Μιλάμε για τον Έλληνα ομόλογο του Ιντιάνα Τζόουνς, τον Χρήστο Φερεντίνο!

Από τη Νάνσυ Σταματίου

Αποφασίζεις να εντοπίσεις τα ίχνη του και είναι σαν να παίρνεις μέρος στο παιχνίδι «Το κυνήγι του χαμένου θησαυρού». Μιλάμε για τον Έλληνα ομόλογο του Ιντιάνα Τζόουνς, τον Χρήστο Φερεντίνο! Ο Χρήστος πραγματικά θα μπορούσε να είναι ο Χάρισον Φορντ και η ελληνική τηλεόραση ο θησαυρός του, μια ανακάλυψη που έκανε πριν από πολλά χρόνια. Μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες στις τηλεοπτικές επάλξεις ο Χρήστος εξακολουθεί και είναι από τους λίγους, αν όχι ο μοναδικός που αντιμετωπίζει την τηλεόραση σαν ένα από τα πιο αγαπημένα του παιχνίδια, το οποίο ναι μεν δεν θέλει να αποχωρίζεται, από την άλλη όμως φροντίζει να κρατάει από αυτό και κάποιες αποστάσεις ασφαλείας για λόγους υγείας, όπως λέει χαριτολογώντας και στους φίλους του. Ναι, η τηλεόραση είναι για τον Φερεντίνο ένα αστραφτερό παιχνίδι που δεν έχει καταφέρει να τον θαμπώσει. Που πότε έχει τα πάνω του, πότε τα κάτω του, κάτι που ως καλός παίκτης γνωρίζει πολύ καλά. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πανικοβάλλεται. Φροντίζει πάντα με ψυχραιμία να καταστρώνει τη στρατηγική του.

Η χρονιά ξεκίνησε και απ ό,τι φαίνεται έχει και άγριες διαθέσεις. Εσύ πώς τη βλέπεις; Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σου;

«Θα σου πω. Εμείς, η δική μου ομάδα, παίζουμε για την ώρα το παιχνίδι με κοντινές μπαλιές και αναγνωριστικό σύστημα. Δεν βιαζόμαστε να περάσουμε στην επίθεση. Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι γίνεται στον αγωνιστικό χώρο».

Τι είναι αυτό που θέλετε να αναγνωρίσετε;

«Θέλουμε να αναγνωρίσουμε το τι θέλει να μας πει ο προπονητής, οι αντίπαλοι και να περάσουμε μετά, φουλ στην επίθεση».

Ο αγώνας, πάντως, νομίζω πως είναι άνισος ανάμεσα στη «Λίστα», το «Τσαντίρι» και τον «Γλυκούλη»...

«Έχεις δίκιο. Ο ανταγωνισμός, από όποια πλευρά και αν τον δεις, ανάμεσα σε αυτά τα τρία προγράμματα είναι άνισος και δύσκολος. Δεν μπορείς με αυτό το συγκεκριμένο προϊόν που έχουμε φέτος να ανταγωνιστείς ούτε τον ένα Λάκη ούτε τον άλλο. Κακά τα ψέματα, η Τρίτη είναι η πιο δύσκολη μέρα της εβδομάδας. Εγώ προσωπικά αυτό που προσπαθώ είναι να έχω μια αξιοπρεπή παρουσία και πορεία στους πίνακες τηλεθέασης».

Άρα, η «Λίστα» παίζει και σε λάθος ώρα και σε λάθος μέρα;

«Εννοείται. Δεν θα με βρεις αντίθετο σε αυτό που λες».

- Και απ ό,τι αντιλαμβάνομαι δεν είσαι ικανοποιημένος που οι υπεύθυνοι του καναλιού επέμεναν να βγαίνεις στον αέρα Τρίτη.

«Όχι βέβαια! Πώς είναι δυνατόν να είμαι ικανοποιημένος; Το πρώτο πράγμα που τους είπα το φθινόπωρο ήταν πως η Λίστα είναι ένα παιχνίδι που για τα εγχώρια δεδομένα μπορεί να σκίσει ή απόγευμα ή, ας πούμε, στο πράιμ τάιμ Κυριακής. Σαφέστατα και διαφωνούσα να βγούμε Τρίτη στον αέρα, δεν σ' το κρύβω. Από την άλλη, ο σταθμός έχει κινηθεί πάνω στη φιλοσοφία του να προσεγγίσει νεανικά κοινά και να έχουμε μια αξιοπρεπή παρουσία την Τρίτη το βράδυ, που είναι μια μέρα η οποία, μας αρέσει, δεν μας αρέσει, ανήκει στον Alpha και στο Μega».

Αλήθεια, ποια ήταν η πρώτη σου αντίδραση όταν σου είπαν πως η «Λίστα» θα παίζεται Τρίτη βράδυ, απέναντι από τον Λάκη Λαζόπουλο και τον Πέτρο Φιλιππίδη;

«Έβαλα τα γέλια! Νόμιζα πως μου έκαναν φάρσα. Αυτό το παιχνίδι ναι μεν είναι πολύ γλυκό, πολύ οικογενειακό και παρεϊστικο εννοείται πως το πιστεύω και μ αρέσει πολύ, γι αυτό και δέχτηκα να το παρουσιάσω, αλλά δεν είναι ανταγωνιστικό προϊόν για Τρίτη βράδυ. Δεν μπορείς να περιμένεις τρελά ποσοστά τηλεθέασης, αλλά απλώς να καταφέρεις να βάλεις ένα... φρένο, για να μην υπάρχει μεγάλη απώλεια θεατών».

Αυτή την τηλεοπτική φιλοσοφία του απλού... φρεναρίσματος και της απλά... συμπαθητικής πορείας που θέλουν οι άνθρωποι του ΑΝΤ1 να πετύχουν με τη «Λίστα» εσύ, πρέπει να σου πω, πως τη χρεώνεσαι... Υπάρχει επαγγελματικό κόστος για σένα με όλο αυτό, έτσι δεν είναι;

«Για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, έτσι είναι. Το έχω σκεφτεί κι εγώ, το γνωρίζω και δεν με ενθουσιάζει. Δεν με χαροποιεί καθόλου».

Αλήθεια, γιατί επέλεξες φέτος να παρουσιάσεις τη «Λίστα»; Απ ό,τι ξέρω καλά, είχες και άλλες προτάσεις, για άλλα παιχνίδια.

«Γιατί η Λίστα είναι ένα καθαρόαιμο παιχνίδι, που στόχο έχει τη διασκέδαση και απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Γιατί, με άλλα λόγια, είναι ένα παιχνίδι για μικρούς και μεγάλους, από αυτά που θαρρώ πως συνήθως λείπουν από την τηλεόραση».

Ναι, αλλά δεν ανήκει στην κατηγορία των τόσο δυνατών φορμά που κουβαλάνε τα νούμερα τηλεθέασης στο τσεπάκι τους.

«Σίγουρα, αλλά δεν έχουν νόημα μόνο τα νούμερα στην TV. Τουλάχιστον όσον αφορά εμένα».

Τι άλλο έχει σημασία στην τηλεόραση για σένα;

«Πολλά πράγματα, με πρώτο και κυριότερο το να παρουσιάζω ένα πρόγραμμα χωρίς να ντρέπομαι. Ένα πρόγραμμα που να μην προσβάλλει τη νοημοσύνη των τηλεθεατών».

Γι αυτό δεν είπες το «ναι» στη «Στιγμή της αλήθειας»;

«Ακριβώς. Γιατί έχω κάποια όρια, κάποιες αρχές και θέλω αυτά τα όρια και τις αρχές να μην τα ξεπερνάω. Θέλω να παραμένω συνεπής στα πιστεύω μου και να έχω μια τηλεοπτική και ευρύτερα επαγγελματική αξιοπρέπεια».

Χωράει η αξιοπρέπεια στην τηλεόραση;

«Χωράει, σαφέστατα χωράει. Αν είναι να κάνω πράγματα στην τηλεόραση για τα οποία να ντρέπομαι, καλύτερα να μείνω εκτός. Αυτό δηλαδή δεν σ' το λέω μόνο και μόνο επειδή αυτή τη στιγμή έχω και την πολυτέλεια της επιλογής».

Έχουν κόστος όμως αυτές οι επιλογές. Στοιχίζουν κατιτίς παραπάνω.

«Όχι, δεν έχουν κόστος. Δεν πιστεύω σε αυτή την ταμειακή λογική. Απλώς θέλω να μένω συνεπής σε αυτά που λέω, πιστεύω και ακολουθώ τόσα χρόνια. Θέλω να είμαι συνεπής στην εικόνα που έχει διαμορφώσει για μένα ο κόσμος. Γιατί αυτή η εικόνα είναι αληθινή, αυθεντική, πραγματική».

Τι εικόνα έχει ο κόσμος για τον Χρήστο;

«Δεν ξέρω, πάντως εισπράττω πολλή αγάπη. Κυκλοφορώ και εισπράττω μια απίστευτα θετική ενέργεια και αυτό μου αρέσει. Το απολαμβάνω. Νομίζω πως έχουμε αναπτύξει μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Σου λείπει η τεράστια επιτυχία του «Super Deal»;

«Ειλικρινά όχι, γιατί το έχω όλο αυτό πολύ κοντά μου. Είναι μέσα μου ακόμα νωπό. Να σου πω, όμως, και το άλλο; Χρειαζόμουν στη ζωή μου να έρθει και μια πιο χαλαρή περίοδος. Γιατί ήθελα περισσότερο χρόνο για τα παιδιά μου, τη γυναίκα μου, τους φίλους μου. Για να κάνω και κάποια άλλα πράγματα από το να βρίσκομαι όλη μέρα στο πλατό, σε συνεντεύξεις, φωτογραφήσεις. Η επιτυχία αναμφισβήτητα είναι μαγική, μπορεί όμως ταυτόχρονα να σε τρελάνει. Πρέπει να είσαι απίστευτα συνειδητοποιημένος για να το αντέξεις όλο αυτό».

Μιας και ήρθε η συζήτηση στην οικογένεια, τα πιτσιρίκια σου τι κάνουν;

«Μεγαλώνουν... (Γέλια.)».

Και...

«Και αναρωτιούνται γιατί σταμάτησε το Deal, που το έβλεπαν φανατικά».

Τώρα τι ψηφίζουν;

«Fort Boyard, που έχει περιπέτεια, θεαματικές σκηνές και αν θες, και μια μαγεία, μια αθωότητα Βέβαια, ψήνονται και με τη Λίστα, γιατί, σου είπα, η Λίστα είναι πάρα πολύ ωραίο παιχνίδι και αν μπεις στο τριπάκι, σε παρασύρει, και σε παρασύρει για τα καλά. Στο εξωτερικό σημειώνει μεγάλη επιτυχία και πιστεύω πως θα πάει καλά κι εδώ, μόλις ολοκληρωθούν οι συστάσεις (Γέλια.)».

Η οικογένειά σου με τη Σοφία Παυλίδου και τους μπόμπιρές σας μοιάζει στον κόσμο ιδανική. Έτσι είναι;

«Δεν υπάρχουν ιδανικές οικογένειες. Δεν υπάρχουν δηλαδή ούτε στα παραμύθια. Υπάρχουν ευτυχισμένες οικογένειες και, ναι, η οικογένειά μας με τη Σοφία θέλω να πιστεύω πως είναι ευτυχισμένη».

Δηλαδή, έχεις γίνει πια εντελώς οικογενειάρχης...

«Όχι. Μόλις το συνειδητοποιώ, σοκάρομαι και αγχώνομαι. Παθαίνω πολιτισμικό σοκ. Προτιμώ να μην το σκέφτομαι, να είμαι με όλη αυτή την κατάσταση ανυποψίαστος και απλώς να την απολαμβάνω».