Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς σε ηλικία 86 ετών

10.11.2023
Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς σε ηλικία 86 ετών
Ύστερα από ταλαιπωρία χρόνων με προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε ο αγαπημένος ηθοποιός, Σπύρος Φωκάς, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου.

Την είδηση που κάνει τον γύρο του διαδικτύου έκανε γνωστή η σύζυγος του θρυλικού πρωταγωνιστή, Λίλιαν Φωκά, μέσα από τον λογαριασμό της στο Facebook. Με το τραγούδι «Τα Δειλινά» της Βίκυς Μοσχολιού αποχαιρέτησε τον άνθρωπο της ζωής της η Λίλιαν Φωκά και ένα «Καλή αντάμωση Σπύρο μου» στη λεζάντα.

Η ανάρτηση έχει ήδη συγκεντρώσει θερμά συλληπητήρια και αγάπη τόσο για τον άνθρωπο που έφυγε όσο και για εκείνον που έμεινε πίσω, έχοντας προσφέρει επί χρόνια φροντίδα και στήριξη.

{https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0Jvc2z9JhD3QjNZk3Zv8R9ZSxbAyWfoZw2psLyvxYmKRAAZPZzpZo7fwFpfHQJtxal&id=100036640276403}

Λίγη ώρα αργότερα η Λίλιαν Φωκά αφιέρωσε ακόμη μία ανάρτηση στον αγαπημένο της Σπύρο που έφυγε από τη ζωή. «Αετε μου τώρα πετά ψηλα», διαβάζουμε στη λεζάντα.

{https://www.facebook.com/photo/?fbid=1032959581268708&set=a.105746593990016}

Ποιος ήταν ο Σπύρος Φωκάς

Το «Φωκάς» δεν ήταν το πραγματικό του όνομα. Ο ηθοποιός γεννήθηκε στην Πάτρα ως Σπύρος Ανδρουτσόπουλος στις 17 Αυγούστου 1937 και έκανε τις πρώτες του εμφανίσεις το 1959, ξεχωρίζοντας με την παρουσία του.

Ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του Σπύρου Φωκά το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του.

Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, ο Σπύρος Φωκάς δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν. Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην Κατίνα Παξινού [φωτό κάτω]

Την Πέμπτη 1/7 στην αυλή: "Ο Ρόκκο και τ'αδέλφια του" του Λουκίνο Βισκόντι - Ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου

Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του, ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε πολλές κοινωνικές και δραματικές σειρές.

Από τα πολλά έργα της καριέρας του ξεχωρίζουμε επίσης και τη συμμετοχή του στην ταινία του 1985 «Το διαμάντι του Νείλου» πλάι στους Michael Douglas και Kathleen Turner

Το Διαμάντι του Νείλου (1985) | Σχόλιο στην καθημερινότητα

«Αντίο»

Τα social media γεμίζούν από «αντίο» στον σπουδαίο πρωταγωνιστή. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουμε την ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του Σπιτιού του Ηθοποιού, μία ανάρτηση προσωπική που υπογράφει η πρόεδρός του και στενή φίλη του εκλιπόντος, Άννα Φόνσου.

«Μια λέξη τόσο μικρή, αλλά και τόσο δυνατή, που το άκουσμά της και μόνο σε κάνει να χαμογελάς. Ίσως η φιλία μοιάζει με τον κεραυνοβόλο έpωτα, που σε χτυπάει κατακέφαλα και αμέσως καταλαβαίνεις πως κάποιος σου ταιριάζει. Πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν να μιλήσουν για τη φιλία, και σήμερα πια τα λόγια τους έχουν γίνει αποφθέγματα.
1. Φιλία εστί μία ψυχή εν δυσί σώμασιν ενοικουμένη. μτφρ: Η φιλία είναι μια ψυχή που κατοικεί σε δυο σώματα. Αριστοτέλης, 384-322 π.Χ., αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΠΎΡΟ ΜΟΥ
ΑΝΝΑ ΦΟΝΣΟΥ»

{https://www.facebook.com/actors.house.92/posts/pfbid031ZaMmfTS1XnGc8fBBVgfkZxn5nygmsiJmBNbPzFBuMFuCCM9nwCiGWJxqnNDbRPZl}

Τελευταία τροποποίηση στις 10.11.2023 - 13:21