Oscars 2022: Οι 9 ιδιαίτερες «πρωτιές» των φετινών βραβείων του κινηματογράφου

24.03.2022
Oscars 2022: Οι 9 ιδιαίτερες «πρωτιές» των φετινών βραβείων του κινηματογράφου
Κάθε χρόνο, τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφου γράφουν ιστορία. Υπάρχουν τόσα πολλά σημαντικά γεγονότα για να ασχοληθείς, τόσα πολλά στοιχήματα να βάλεις και τόσα πολλά πράγματα να μάθεις γύρω από την ετήσια γιορτή του κινηματογράφου που είναι δύσκολο να τους αντισταθείς. Ειδικά όμως η 94η ετήσια τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 27 Μαρτίου, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις 9 «πρωτιές» της!

Τριπλή δόση κινουμένων σχεδίων

Καμία ταινία κινουμένων σχεδίων στην ιστορία των Όσκαρ δεν έχει κερδίσει ποτέ περισσότερα από δύο βραβεία. Αλλά φέτος, το «Encanto» της Disney και το δανέζικο ντοκιμαντέρ «Flee» θα έχουν από μια ευκαιρία επειδή έχουν από τρεις υποψηφιότητες το καθένα.

Και τα δύο θα κονταροχτυπηθούν στην κατηγορία των ταινιών κινουμένων σχεδίων. Το «Encanto» είναι επίσης υποψήφιο για πρωτότυπη μουσική και πρωτότυπο τραγούδι (το «Dos Oruguitas» του Lin-Manuel Miranda). Εν τω μεταξύ, το «Flee» είναι υποψήφιο στις κατηγορίες ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και διεθνείς ταινίες μεγάλου μήκους — πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό με κάποια ταινία.

Οι πιο αμφιλεγόμενες στιγμές στην ιστορία των Όσκαρ

Jane η πρωταθλήτρια

Το «The Power of the Dog» είναι η πρώτη ταινία σκηνοθετημένη από γυναίκα που έλαβε περισσότερες από 10 υποψηφιότητες. Επίσης, η σκηνοθέτις της ταινίας, Jane Campion, είναι η πρώτη γυναίκα που προτάθηκε περισσότερες από μία φορές στην κατηγορία της καλύτερης σκηνοθεσίας.

Τα σημάδια δείχνουν την επιτυχία

Η Apple Original Films βγήκε κερδισμένη με την ταινία «CODA». Είναι η πρώτη που κερδίζει μια υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας με ένα καστ κωφών σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Εν τω μεταξύ, ο πρωταγωνιστής Troy Kotsur είναι ο πρώτος κωφός άνδρας με υποψηφιότητα Β΄Ανδρικού Ρόλου και έγινε ο πρώτος κωφός ηθοποιός που κερδίζει βραβείο ερμηνείας SAG, γεγονός που τον καθιστά φαβορί για το Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Στην ιστορία των Όσκαρ είναι ο δεύτερος κωφός ηθοποιός που προτείνεται για βραβείο. Ποια ήταν η πρώτη φορά; Η συμπρωταγωνίστριά του στο «CODA» Marlee Matlin, έγραψε ιστορία ως η πρώτη κωφή ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου πριν από τρεις δεκαετίες για την ερμηνεία της στην ταινία «Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού» [φωτό κάτω]

Πρωτιά για την Ιαπωνία

Το «Drive My Car» είναι η πρώτη ιαπωνική ταινία που κέρδισε υποψηφιότητα καλύτερης ταινίας. Ο σκηνοθέτης του, Ryusuke Hamaguchi, είναι ο τρίτος Ιάπωνας σκηνοθέτης που κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας.

Δες εδώ μερικά ακόμη trivia των δημοφιλών, αυτών, βραβείων.

Είναι ήδη νικητής

Ο Kenneth Branagh κάνει ταινίες τόσο ως ηθοποιός όσο και ως σκηνοθέτης εδώ και δεκαετίες. Με το «Βelfast», έγινε το πρώτο άτομο που προτάθηκε σε επτά μεμονωμένες κατηγορίες — φέτος πρόσθεσε τις υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας και πρωτότυπου σεναρίου στον απολογισμό της ζωής του.

Όλοι με τα καλά τους ρούχα

Ο Paul Tazewell, ο οποίος δημιούργησε τα κοστούμια για το «West Side Story», είναι ο πρώτος μαύρος άνδρας σχεδιαστής κοστουμιών που προτάθηκε στην κατηγορία σχεδιασμού κοστουμιών. Το 2019, η Ruth E. Carter έγινε το πρώτο μαύρο άτομο οποιουδήποτε φύλου που κέρδισε το βραβείο καλύτερης σχεδίασης κοστουμιών, για το «Black Panther».

H σπουδαία Cate Blanchett

Με ρόλους στα «Don't Look Up» και «Nightmare Alley», η δύο φορές βραβευμένη με Όσκαρ Cate είναι η πρώτη ηθοποιός που είχε πρωταγωνιστικούς ρόλους σε εννέα υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας (πέρασε το ρεκόρ των οκτώ της Olivia de Haviland), ωστόσο δεν είναι υποψήφια για Α’ Γυναικείο Ρόλο.

Oscars 2022: Οι υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες

Mαζί και το Pride κίνημα

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δύο ηθοποιοί που έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι είναι λεσβίες, είναι υποψήφιες για Όσκαρ την ίδια χρονιά: η Kristen Stewart, η οποία μάλιστα σύντομα παντρεύεται την αγαπημένη της, για το «Spencer» και η Ariana DeBose για το «West Side Story».

Μαζί για πάντα

Αυτή είναι η πρώτη φορά που δύο ζευγάρια ηθοποιών είναι υποψήφια την ίδια χρονιά: η Penelope Cruz («Parallel Mothers») και ο Javier Bardem («Being the Ricardos») και η Kirsten Dunst και ο Jesse Plemons («The Power of the Dog»). H Cruz και ο Βardem είναι παντρεμένοι από το 2010. Ο Plemons και η Dunst είναι αρραβωνιασμένοι.