Το Game of Thrones τελείωσε: Τα στατιστικά, οι αντιδράσεις και μερικές σκέψεις [photos]

21.05.2019
Το Game of Thrones τελείωσε: Τα στατιστικά, οι αντιδράσεις και μερικές σκέψεις [photos]
The end of an era, θα μπορούσε να πει κανείς, αν και ο τρόπος με τον οποίο έριξε αυλαία η συγκλονιστική -από κάθε άποψη- σειρά άφησε αρκετά περιθώρια για... συνέχεια. Θα δείξει!

Οι αρνητικές αντιδράσεις των απανταχού φανς που ξεκίνησαν με την προβολή του πρώτου κιόλας επεισοδίου του όγδοου αυτού κύκλου έφτασαν στο ζενίθ με αποκορύφωμα τις 1.500.000 υπογραφές (μέχρι τώρα) που έχουν ήδη συγκεντρωθεί με ζητούμενο να γραφεί ξανά ο κύκλος αυτός "από άλλους σεναριογράφους, φυσικά". Οι βαθμολογίες και των έξι επεισοδίων της σεζόν κατέγραψαν απίστευτα αρνητικά ρεκόρ, ενώ τα αρνητικά σχόλια και η απογοήτευση, κινδυνεύουν να εξαφανίσουν ολοκληρωτικά καθετί το ξεχωριστό που δημιούργησε αυτό τον μύθο, χρόνο με τον χρόνο.

Γεγονός είναι ένα. Μια σειρά που έχει δημιουργήσει τέτοιο "γκελ" -πραγματικά άνευ προηγουμένου- δεν θα μπορούσε να είχε τελείωσει με έναν τρόπο αποδεκτό από όλους. Ίσως, όντως, το τέλος γράφτηκε με έναν πιο... τζούφιο -να πούμε- τρόπο από ότι περιμέναμε όμως, snap out of it people! Εκείνοι είχαν το καρπούζι εκείνοι και το μαχαίρι...Και έτσι το χρησιμοποίησαν.

Μαζί με το έκτο επεισόδιο του όγδοου κύκλου της σειράς αυτής, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αποχαιρέτησαν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής τους. Βίαια, παρότι η ημερομηνία λήξης ήταν γνωστή. Βίαια γιατί, από ό,τι φάνηκε κανείς δεν ήταν έτοιμος να πει το "αντίο", ακόμη κι αν κανείς δεν το παραδέχτηκε.

Τι ακριβώς, είδαμε στο τελευταίο επεισόδιο όμως; Η συνέχεια -και τα spoilers για όσους δεν το έχουν δει ακόμη- ακριβώς παρακάτω.

1. Ένα από τα πιο όμορφα "καρέ" του επεισοδίου. Η Daenerys προχωρά για να απευθυνθεί στον στρατό της και ο Drogon, από την πλάτη του οποίου μόλις έχει κατέβει, ανοίγει τα φτερά του "δανείζοντάς" της τα σε ένα απίθανο πλάνο.

2. Στάχτες ανάμικτες με χιόνι... Το σκηνικό που συνθέτει την επόμενη μέρα της βασιλείας της Daenerys Targaryen. Μια βασιλεία που έμελλε να κρατήσει μόλις μία μέρα! Πολλές συζητήσεις έγιναν και για τους αμέτρητους Άσπιλους που δεν είχαμε υπολογίσει σωστά... Νομίζαμε ότι ήταν λιγότεροι. Όπως και οι Ντοθράκι... Δεν είχαν πεθάνει όλοι τελικά στη μάχη του Winterfell....

3. Με βλέμμα που τα λέει όλα, η Dany κοιτάζει τον Tyrion που παραιτείται από "Χέρι" της, λίγο πριν τον πετάξει στο μπουντρούμι για προδοσία (αυτή τη φορά δεν τη γλίτωσε). Τελικά, άλλος ήταν να πεθάνει και άλλος πέθανε από αυτούς τους δύο.

4. "Είσαι η βασίλισσά μου. Τώρα και για πάντα", λέει ο Jon Snow στην Daenerys πριν της μπήξει το μαχαίρι στην καρδιά (ή λίγο πιο κάτω, τελικά) βάζοντας τέλος αφενός στην "τρελή" της πορεία, αφετέρου στην ερωτική τους ιστορία που ουδέποτε έπεισε κανέναν. Τους αγαπάμε και τους δυο ξεχωριστά, τους έχουμε νιώσει ερωτευμένους με άλλους συντρόφους, όμως η μεταξύ τους χημεία είναι ένα από τα πιο αδύναμα -και άτυχα- σημεία της σειράς.

5. Έχοντας πειστεί από τα λόγια του Tyrion, o Jon Snow σκοτώνει τη βασίλισσα του (αν και με βλέμμα όχι τόσο σίγουρο για ακόμη μία φορά) Μας άρεσε πολύ όμως το ότι η Daenyerys, που προφανώς, έπρεπε να πεθάνει, ειδικά ύστερα από τις νέες πολεμικές ιαχές που ξεστόμισε στον τρατό της, "έφυγε" από το χέρι του Jon Snow και ουχί από της Arya, όπως περίμεναν πολλοί.

Στον φόντο αυτής της τελευταίας τους κοινής σκηνής, ο Σιδερένιος θρόνος στέκει "θεόρατος". H Daenyerys δεν πρόλαβε ποτέ να καθίσει επάνω του.

6. Μία από τις πραγματικά συγκινητικές σκηνές του επεισοδίου. O Drogon επιβεβαιώνει ότι η μητέρα του είναι νεκρή και, για μια στιγμή, δεν μπορεί να το αντέξει.

7. Ο Drogon επιβεβαιώνει ότι η μητέρα του έχει πεθάνει, εκτονώνει την οργή -και τη φωτιά του- και στο τέλος την παίρνει στα νύχια του και πετούν προς άγνωστη κατεύθυνση. Κάποιοι τον είδαν να κατευθύνεται ανατολικά, θα ακούσουμε κάποια στιγμή ενώ ο Bran (aka το Κοράκι με τα τρία μάτια) μουρμουρίζει ότι εκείνος μπορεί να τον εντοπίσει -και φυσικά το πιστεύουμε! Λίγο νωρίτερα όμως, ο Drogon θα έκανε κάτι άλλο.

8. Άρχισε να... "βράζει" στο στόμα του και εκεί που ετοιμάζει τη φλόγα στο στόμα του και εμείς περιμέναμε ότι θα την έστρεφε επάνω στον Jon Snow, τον οποίο, παρεμπιπτόντως λίγο νωρίτερα είχε "αναγνωρίσει" και του είχε επιτρέψει να πλησιάσει στη μητέρα του, τελικά ο Drogon εστιάζει στον Σιδερένιο Θρόνο. Κατέστρεψε έτσι, αυτό που ενδεχομένως να να ένιωσε ότι οδήγησε τελικά την αγαπημένη του μητέρα στον θάνατο.

Καλύτερα όμως έτσι. Το να εριχνε τις φλόγες του στον Jon Snow και εκείνος να μην καιγόταν αποδεικνύοντας σε όλους την καταγωγή του, ήταν τελείως αναμενόμενο!

9. Μέσα σε 10 λεπτά, ο Tyrion κατάφερε ό,τι δεν κατάφεραν επί 8 σεζόν τόσοι και τόσοι άνθρωποι. Φορώντας χειροπέδες όλη την ώρα, ο μοναδικός επιζών Lannister όρισε με συνοπτικές διαδικασίες ποιος θα καθίσει στον Σιδερένιο Θρόνο -που έλιωσε, βέβαια, και δεν υπάρχει πια, όμως... λεπτομέρειες.

10. Arya, Bran και Sansa Stark. Πλάκα πλάκα, ο Οίκος των Starks δέχτηκε τα λιγότερα πλήγματα σε όλη τη σειρά. Τα αδέλφια που ενηλικιώθηκαν μέσα σε αυτές τις σεζόν έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, από την αρχή ως το τέλος. O κόσμος -στη συντριπτική πλειοψηφία του- αντέδρασε άσχημα τόσο στην απόφαση της Arya να λειτουργήσει ως άλλος Χριστόφορος Κολόμβος και να εξερευνήσει "τι υπάρχει δυτικά του Westeros", όσο, φυσικά και στην ανακήρυξη -γιατί στην ουσία περί ανακήρυξης πρόκειται- του outsider Bran the Broken ως βασιλιά.

Κι όμως... Αυτή ήταν η μόνη επιλογή τελικά... Η Daenerys δεν μπορούσε να ζήσει ύστερα από τη σφαγή που διέπραξε η ίδια θεωρώντας τη μάλιστα απόλυτα φυσιολογική. Ο Jon Snow, ουδέποτε ήθελε τον θρόνο και τον πιστεύουμε απόλυτα. Ασε που με το αίμα της Dany στα χέρια του, και που έζησε πολύ του ήταν. Πήρε το τρομαγμένο βλέμμα του και πήγε back home στη Νight' s Watch! Ποιος άλλος λοιπόν;

Μήπως η Sansa; Ε... Κι εκείνη, τελικά, βασίλισσα έγινε!

11. Η Sansa ήταν η μόνη από το ιδιότυπο αυτό συμβούλιο (όσων είχαν επιζήσει στην ουσία) που δεν γονάτισε μπροστά στον αδελφό της. Ζήτησε να παραμείνει ο Βορράς ανεξάρτητος, το αίτημά της έγινε δεκτό και η ίδια φόρεσε το -πραγματικά πολύ μοντέρνο, να τα λέμε κι αυτά- στέμμα που τόσο λαχταρούσε κατά βάθος!

12. Το νέο συμβούλιο του King's Landing προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα -ενώ οι απορίες σχετικά με το αν έχει μείνει κάποιος ζωντανός στην πόλη επανέρχονται ξανά και ξανά. Ο Tyrion αποδέχτηκε τη θέση του Αρχισυμβούλου (The Hand) -όχι ότι μπορούσε να κάνει και διαφορετικά δηλαδή- ως "τιμωρία" για τις λάθος αποφάσεις που πήρε. Ο Sam είναι ο νέος Grand Maester. Ο Bronn είναι ο νέος... υπουργός οικονομικών (!) -θυμόμαστε ότι ο Tyrion του είχε χαρίσει το Highgarden για να μην τους σκοτώσει με τον Jamie, όπως τον είχε προστάξει η Cersei. Η Brienne είναι η νέα αρχηγός του Στρατού αν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που απορούν γιατί δεν ακολούθησε τη Sansa στην οποία είχε δηλώσει αιώνια πίστη και έμεινε στο πλευρό του αδελφού της. Έστω... Αυτοί έμειναν ζωντανοί. Με αυτούς θα πρέπει να... πορευτούμε!

13. Η στιγμή που η Brienne of Tarth αποχαιρέτησε με τον δικό της τρόπο τον μοναδικό έρωτα της ζωής της, Jamie Lannister, ενέπνευσε ιδιαίτερα τα trolls που μέχρι και Carrie Bradshaw του Westeros την αποκάλεσαν. Κι όμως... Ήταν ένα ανοιχτό κομμάτι που έπρεπε κάπως να κλείσει. Και έκλεισε με την εξής πρόταση που έγραψε με πόνο καρδιάς η γυναίκα που έλαβε τον τίτλο του ser: "Πέθανε προστατεύοντας τη βασίλισσά του".

14. Και όντως, έτσι πέθανε ο Jamie Lannister. Όπως σίγουρα θα ήθελε. Αγκαλιασμένος με τη βασίλισσα, δίδυμη αδελφή, ερωμένη και μητέρα των παιδιών του. Τι κι αν το πρόσωπό του, όπως και αυτό της Cersei έδειχνε παράξενα "ατσαλάκωτο" (αν λάβει κανείς υπόψη ότι έπεσε επάνω τους ένα ολόκληρο κτίριο); Οι θεατές αντέδρασαν και σε αυτό...

Μα για σταθείτε λίγο... Μήπως απλά επιβεβαιώνεται το "όποιος ψάχνει, κάτι βρίσκει"; Δεν χρειάζεται τόση ανάλυση... Αυτοί οι δυο γεννήθηκαν μαζί και πέθαναν μαζί. Τέλος!

R.I.P. Jamie & Cersei

15. Ο Jon Snow επιστρέφει στο Τείχος και μας χαρίζει επιτέλους τη συγκινητική σκηνή με τον Ghost που μας χρωστούσε από περασμένο επεισόδιο.

16. Στην τελευταία σκηνή -ever- παρακολουθούμε τον Jon Snow μαζί με τον Tormund και τους υπόλοιπους άγριους που είχαν μείνει στη Night's Watch να οδεύουν βόρεια. Προς τη νέα τους ζωή. Στον δρόμο ένα βλαστάρι που ανθίζει μέσα στο χιόνι αφήνει hints για τον Χειμώνα που φεύγει και την Άνοιξη που έρχεται...

17. Ο R. R. Martin είναι ο συγγραφέας των βιβλίων επάνω στα οποία βασίστηκε η σειρά και ακόμη δεν έχει γράψει τα τελευταία. Τον ρώτησαν, λοιπόν, αν το δικό του τέλος θα είναι διαφορετικό από αυτό που είδαμε.


"Λοιπόν.. ναι. Και όχι. Και ναι. Και όχι. Και ναι. Και όχι", ήταν η απάντησή του ενώ πρόσθεσε: "Τι λέτε γι'αυτό; Εγώ θα το γράψω. Εσείς θα το διαβάσετε. Μετά, όλοι θα αποκτήσουν άποψη και θα μαλώνουν δημόσια στο ίντερνετ". (βουλωμένο γράμμα διαβάζει!)

Ολοκληρώνοντας τη σκέψη του ωστόσο, ο Martin υπογράμμισε τη δυσκολία που αντιμετώπισαν οι David Benioff και D. B. Weiss, στη συγγραφή της τελευταίας σεζόν.
"Ενώ δουλεύουμε με τον ίδιο στόχο, εκείνοι είχαν μόνο 8 ώρες τηλεοπτικού χρόνου ενώ εγώ θα έχω περί τις 3.000 σελίδες χειρόγραφου (ή και περισσότερες αν χρειαστεί!)

Έστω... Εμείς θα περιμένουμε. Και στο μεταξύ, θα πρέπει να το πάρουμε απόφαση και πούμε τα "αντίο" μας όσο δύσκολο και αν φαίνεται.

Γιατί μαζί με τη "σειρά-φαινόμενο" αποχαιρετούμε κι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας ο καθένας. Και δεν είμαστε όλοι έτοιμοι να το κάνουμε.

Και δεν μας άρεσε το τέλος. Μα υπήρχε περίπτωση να μας αρέσει; Για σκεφτείτε Σε όλες τις σχέσεις -ειδικά στις μακροχρόνιες, γιατί περί τέτοιας πρόκειται εδώ- υπάρχουν παράπονα. Πολλά παράπονα. Εκτός, βέβαια, κι αν το διαζύγιο είναι "κοινή συναινέσει", which is not the case here! Η δική μας "πλευρά" ήταν κάθετη: Δεν θέλαμε να τελειώσει. Η... άλλη πλευρά δεν δεχόταν διαπραγμάτευση. Την είχαμε την ημερομηνία λήξης.
Και το έχουμε ξαναζήσει... Lost, The Sopranos, How I Met Your Mother, House of Cards... Friends! Τίποτα δεν μας άρεσε. Γιατί, πολύ απλά, θέλαμε κι άλλο!

Να όμως που πρέπει να θυμηθούμε το ρητό και να μη στεναχωριόμαστε για κάτι που χάνουμε αλλά να χαιρόμαστε για κάτι που ζήσαμε. Ήταν πολλά τα χρόνια και πολλά τα συναισθήματα. Κλισέ; Ίσως. True όμως... 100%

Και η δική μας η σκοπία έληξε λοιπόν. Μέχρι νεοτέρας!

Τελευταία τροποποίηση στις 15.04.2024 - 11:42