Το επιθανάτιο στοίχημα του Ντένις Χόπερ

31.05.2010
Ο "ατίθασος" ηθοποιός του Χόλιγουντ, έχασε τελικά τη μάχη με τον καρκίνο του προστάτη που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια το Σάββατο, σε ηλικία 74 ετών.


Ο "ατίθασος" ηθοποιός του Χόλιγουντ, έχασε τελικά τη μάχη με τον καρκίνο του προστάτη που τον ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια το Σάββατο, σε ηλικία 74 ετών.

Η κατάστασή του Ντένις Χόπερ (Dennis Hoper) είχε επιδεινωθεί πολύ τον τελευταίο καιρό και το νέο του θανάτου του ήταν κατά κάποιον τρόπο θέμα χρόνου. Όμως, αυτό που προκαλεί μεγάλη έκπληξη προσδίδοντας μάλιστα στον διάσημο ηθοποιό τον χαρακτηρισμό του "πρωταγωνιστή σαπουνόπερας εκτός οθόνης" είναι η λυσσαλέα επιμονή του να πάρει διαζύγιο από την πέμπτη σύζυγό του, Βικτόρια Ντάφι (Victoria Duffy). Ο στόχος του φυσικά ήταν να μην έχει η Ντάφι, η οποία μάλιστα έχει "ταμπουρωθεί" στο κοινό τους σπίτι και "δεν το κουνάει από εκεί", καμία αξίωση στην περιουσία του, αφού εκείνος κλείσει τα μάτια του.

Ωστόσο, ο θάνατος πρόλαβε τις νομικές διαδικασίες και το διαζύγιο δεν οριστικοποιήθηκε, πράγμα που σημαίνει ότι οι δικηγόροι και των δύο πλευρών έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους μέχρι να τακτοποιήσουν τα ζητήματα της διαθήκης.

Έτσι κι αλλιώς, πάντως, από τον Ντένις Χόπερ δεν θα περίμενε κανείς, απλά να κάνει στην άκρη... "Έφυγε" όπως ακριβώς έζησε: με θόρυβο.

Κάποια στιγμή στη ζωή του που έπινε 2,5 λίτρα ρούμι και 30 μπύρες την ημέρα είχε παραδεχτεί ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει να έρθει στα... ίσια του με όλο αυτό το αλκοόλ ήταν 3 γραμμάρια κοκαΐνη, επίσης ημερησίως, φυσικά! Κάποτε μάλιστα είχε δώσει δημόσια και συμβουλές επί του θέματος: "Αν κάποια στιγμή μπερδέψεις τα ποτά, κάνε λίγη κόκα και θα ισορροπήσεις σε χρόνο μηδέν. Κανένας δεν θα αμφιβάλει ότι είσαι τελείως νηφάλιος".

"Πάντως, ακόμη και εγώ δεν θα με είχα προσλάβει μερικές φορές" παραδέχτηκε κάποια στιγμή εκφράζοντας την έκπληξή του για μερικούς κατά καιρούς εργοδότες του.
Για τους ίδιους λόγους, εννοείται ότι ο Χόπερ δεν υπήρξε ποτέ και αυτό που λέμε "κελεπούρι" ως γαμπρός!

Το 1970 παντρεύτηκε Μισέλ Φίλιπς (Michelle Philips) του συγκροτήματος "Mamas and the Papas". Ο γάμος κράτησε μόνο οκτώ μέρες και έληξε άδοξα υπό τη σκιά ισχυρισμών περί άσκησης βίας και "αφύσικων σεξουαλικών απαιτήσεων" του συζύγου.

Μιλώντας για τις παράξενες προσωπικές του σχέσεις, ο ίδιος ο Χόπερ είχε τονίσει ότι παντρεύτηκε πέντε φορές και ότι κάθε το έκανε με σκοπό να κρατήσει για πάντα. "Έχω τέσσερα υπέροχα παιδιά, όλα από διαφορετικές μαμάδες", είχε προσθέσει τότε με συγκίνηση.

Ο Ντένις Χόπερ γεννήθηκε στη Ντότζ Σίτι του Κάνσας και η πρώτη του εμφάνιση στην οθόνη ήταν το 1955 σε μια σαπουνόπερα της εποχής. Όμως διάσημος έγινε μέσα από τους δύο ρόλους του δίπλα στον Τζέιμς Ντιν (James Dean) στις ταινίες "Επαναστάτης Χωρίς Αιτία" και "Γίγας". Στη συνέχεια σκηνοθέτησε και πρωταγωνίστησε στον μικρού προϋπολογισμού "Ξένοιαστο Καβαλάρη" με τον οποίο και ταυτίστηκε απόλυτα. Η ταινία έγινε τεράστια επιτυχία, ενώ του έδωσε ένα τεράστιο μπάτζετ για την επόμενη με τίτλο "The Last Movie", η οποία όμως απέτυχε παταγωδώς και ο Χόπερ δεν σκηνοθέτησε άλλη για δέκα χρόνια.

Αντίθετα, έγινε γνωστός για τις καμέο εμφανίσεις του σε διαταραγμένους πάντα ρόλους σε ταινίες όπως "Blue Velvet", "Αποκάλυψη Τώρα" και "Speed". Επίσης προτάθηκε δύο φορές για βραβείο Όσκαρ.

Στα μέσα του 1980, εισήχθη μετά βίας σε κλινική αποτοξίνωσης όταν συνελήφθη στο Μεξικό επειδή κυκλοφορούσε γυμνός (!) μέσα στη ζούγκλα. Αργότερα, νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες όταν τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να σκαρφαλώσει στο φτερό ενός αεροπλάνου εν κινήσει, ενώ στο τέλος, παράτησε το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αντικαθιστώντας τα με μαύρο τσάι και γκολφ!

"Στο μυαλό μου ήμουν ανέκαθεν καλλιτέχνης και συγγραφέας. Στην πραγματικότητα ήμουν απλά έναν αλκοολικός ναρκομανής", παραδέχτηκε πρόσφατα. "Όλη αυτή η κατάσταση δεν μου επέτρεπε να δημιουργήσω. Στην πραγματικότητα με πήγαινε πίσω. Μου έκοβε δουλειές. Και για να αντιμετωπίσω αυτή την απόρριψη εγώ, τι έκανα; Έπινα περισσότερο και έκανα περισσότερα ναρκωτικά", συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τον Χόπερ, ο φίλος του, δημιουργός του Playboy Χιου Χέφνερ (Hugh Hefner) το αποκάλεσε "έναν πολύ κουλ γάτο", ενώ ο συμπρωταγωνιστής του στον "Ξένοιαστο Καβαλάρη", Πίτερ Φόντα (Peter Fonda), τον τίμησε λέγοντας ότι ήταν εκείνος που άλλαξε τον τρόπο που γυρίζονται οι ταινίες στο Χόλιγουντ.

Πριν από δύο μήνες, ο Ντένις Χόπερ παρέλαβε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο του Χόλιγουντ μπροστά από το Αιγυπτικό Θέατρο, στο πλαίσιο μιας ιδιαίτερα συγκινητικής τελετής.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα