Ο Ντιόρ απέλυσε τον Γκαλιάνο

02.03.2011
Τελικά την πάτησε ο 50χρονος εκκεντρικός σχεδιαστής, ο οποίος στην αρχή της εβδομάδας δημιούργησε μέγα σκάνδαλο όταν συνελήφθη ύστερα από επίθεση που εξαπόλυσε εναντίον ζευγαριού που καθόταν δίπλα του σε καφέ του Παρισιού.


Τελικά την πάτησε ο 50χρονος εκκεντρικός σχεδιαστής, ο οποίος στην αρχή της εβδομάδας δημιούργησε μέγα σκάνδαλο όταν συνελήφθη ύστερα από επίθεση που εξαπόλυσε εναντίον ζευγαριού που καθόταν δίπλα του σε καφέ του Παρισιού.

Ο Τζον Γκαλιάνο (John Galliano) φέρεται να επιτέθηκε φραστικά σε δύο ανθρώπους που ούτε καν ήξερε χρησιμοποιώντας βαριές αντισημιτικές εκφράσεις, τελώντας –όπως εξακριβώθηκε αργότερα- υπό την επήρεια αλκοόλ.

Και καλά, αν τα πράγματα έμεναν μέχρι εκεί, ίσως να τη γλίτωνε την… καμπάνα. Έλα όμως που λίγες ώρες αργότερα διέρρευσε στο διαδίκτυο ερασιτεχνικό βιντεάκι στο οποίο φαίνεται ξεκάθαρα ο Γκαλιάνο –στουπί στο μεθύσι- να δηλώνει απερίφραστα "Αγαπώ τον Χίτλερ" και να συνεχίζει λέγοντας σε μια κοπέλα της ομήγυρης, προφανώς εβραϊκής καταγωγής, ότι "όλοι εσείς, δεν θα ζούσατε σήμερα. Οι μανάδες σας, οι πατεράδες σας, θα είχατε καεί και θα είχατε πεθάνει".

Δείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα στο βίντεο που ακολουθεί.

Το πρωτοφανές αυτό ξέσπασμα του διάσημου μόδιστρου –ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου κάθε λογής αντισημιτικά σχόλια επιδέχονται τιμωρίας μέχρι και έξι μήνες φυλάκισης- κάθε άλλο παρά ευχαρίστησε τα μεγάλα κεφάλια στον οίκο Ντιόρ του οποίου ο Γκαλιάνο είναι επικεφαλής σχεδιαστής τα τελευταία 15 χρόνια.

Η αντίδραση του ιστορικού οίκου ήταν άμεση και δραστική. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που δόθηκε χθες σε δημοσιότητα επισημαίνεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία τερματισμού της συνεργασίας με τον Τζον Γκαλιάνό ενώ επικρίνεται έντονα "ο ιδιαίτερα απεχθής χαρακτήρας της συμπεριφοράς και των λέξεων" που εκείνος χρησιμοποιεί στο επίμαχο βίντεο.

Αυτή η συγκυρία μόνο αναταραχές μπορεί να προκαλέσει στον κόσμο της μόδας ιδιαίτερα τη στιγμή που η γαλλική εβδομάδα μόδας βρίσκεται στο στάδιο των τελευταίων προετοιμασιών.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι –όσο δυσάρεστη και να είναι- η συγκεκριμένη εξέλιξη πιθανότατα και να έλυσε τα χέρια του Ντιόρ, οι υπεύθυνοι του οποίου θεωρούσαν ότι ο κύκλος του Γκαλιάνο στο "σπίτι" τους είχε κλείσει και έψαχναν έναν τρόπο για να λύσουν τη συνεργασία τους. Σημειώνεται δε, ότι ο διευθύνων σύμβουλος του διάσημου γαλλικού Οίκου, Σίντεϊ Τολεντάνο (Sidney Toledano) είναι επίσης Εβραίος.

Στον απόηχο του σκανδάλου πάντως, ήρθε και η έντονη αντίδραση της Νάταλι Πόρτμαν (Natalie Portman). H πρόσφατα βραβευμένη –και- με Όσκαρ 29χρονη ηθοποιός, η οποία είναι το νέο πρόσωπο της σειράς αρωμάτων Miss Dior Cherie, έχει γεννηθεί στην Ιερουσαλήμ και είναι φυσικά εβραϊκής καταγωγής, δήλωσε "αηδιασμένη" από τις δηλώσεις του άλλοτε φίλου της Τζον Γκαλιάνο.

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα