Ριζότο με καλαμάρια, τζίντζερ και ξύσμα λεμονιού

05.10.2011

Yλικά

  • 500 γρ. καλαμαράκια
  • 500 γρ. ρύζι για ριζότο
  • ½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • ½ λίτρο ζωμό ψαριού
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 λεμόνια (το ξύσμα τους)
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 150 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • ½ λίτρο κρασί λευκό αρωματικό
  • 1 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 1/3 κουτ. γλυκού τζίντζερ
  • 1/3 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 καυτερή πιπερίτσα

Eκτέλεση

Πλένουμε σχολαστικά τα καλαμαράκια και τα μαρινάρουμε για 5 λεπτά στο ελαιόλαδο και το τζίντζερ. Σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι τα καλαμαράκια με τη μαρινάδα τους σε μέτρια φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό. Τα βγάζουμε από το τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι ώσπου να γίνει διάφανο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς. Μόλις γίνει διάφανο, ρίχνουμε σταδιακά τους ζωμούς (ανακατεύοντας πάντα), αλάτι, πιπέρι, τον κουρκουμά και την πιπερίτσα. Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε μέχρι το ρύζι να γίνει al dente (20 λεπτά περίπου). Βάζουμε τα καλαμαράκια, την κρέμα, ανακατεύουμε και βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα, ανακατεύουμε πάλι και σερβίρουμε.