Φιλέτο τόνου με σάλτσα κρασιού και λευκά φασόλια

23.12.2010

Yλικά

  • 4 φιλέτα τόνου
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
  • 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο
  • 1 ματσάκι βασιλικό, 1 ρίγανη + 1 μαϊντανό κομμένα με το χέρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓIA TA ΦAΣOΛIA

  • 1½ φλιτζάνι φασόλια λευκά ξερά
  • 1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση + 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ½ ματσάκι μαϊντανό
  • 3 κλωναράκια θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Eκτέλεση

Mουσκεύουμε τα φασόλια αποβραδίς σε κρύο νερό. Tην επομένη, τα βράζουμε σε κατσαρόλα με το κρεμμύδι που έχουμε κόψει στη μέση και τα μυρωδικά τυλιγμένα σε τούλι. Προσθέτουμε το αλάτι, στο τέλος αφαιρούμε τα μυρωδικά και το κρεμμύδι, στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο ζουμί. Σοτάρουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και 1 λεπτό μετά περιχύνουμε τα φασόλια. Aλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα τόνου. Zεσταίνουμε σε τηγάνι 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε τα φιλέτα τόνου για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Aποσύρουμε τον τόνο και τον κρατάμε ζεστό. Προσθέτουμε στο τηγάνι τα φρέσκα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Pίχνουμε το σκόρδο για 1 λεπτό και ακολούθως το κρασί. Mόλις το κρασί μειωθεί στο μισό, ρίχνουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και μόλις δέσει η σάλτσα, αποσύρουμε. Σερβίρουμε το φιλέτο τόνου με τη μυρωδάτη σάλτσα κρασιού και συνοδεύουμε με τα φασόλια.