Θαλασσινά σουβλάκια

15.01.2009
Τα νησιώτικα σουβλάκια...

Τι έχουμε:

  • 2 φέτες σφυρίδας
  • 8-10 γαρίδες μεσαίες
  • 3 φλιτζ. ζωμό λαχανικών
  • 1/2 φλιτζ. κρουτόν
  • 1/2 φλιτζ. λάδι ελιάς

Για τη σάλτσα:

  • 2 κουταλιές
  • μουστάρδα Hellmanns Ηot
  • 2 κουταλιές ΒΙΤΑΜ
  • 4 κουταλιές αλεύρι
  • 1 κουταλιά ξίδι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 8-10 ξύλινα καλαμάκια

Για το γαρνίρισμα:

  • κλωναράκια μαϊντανού

Τι κάνουμε:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό λαχανικών και στη συνέχεια ζεματίζουμε τις φέτες σφυρίδας. Βγάζουμε τις φέτες με μια τρυπητή κουτάλα, τις αφήνουμε σε μια πιατέλα να κρυώσουν λίγο και κρατάμε 1 1/2 φλιτζάνι από τον ζωμό. Μόλις κρυώσουν οι φέτες τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τις αλείφουμε με λάδι.

Εν τω μεταξύ καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αφαιρούμε πρώτα το κεφάλι και κατόπιν προσεκτικά τα πόδια, αφήνοντας το κέλυφος και την ουρά. Πλένουμε τις γαρίδες κάτω από τρεχούμενο νερό, τις σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τις αλείφουμε με λάδι.

Περνάμε σε καλαμάκια εναλλάξ μία γαρίδα και δύο κομματάκια σφυρίδας.

Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το ΒΙΤΑΜ. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Μόλις ενωθούν τα υλικά προσθέτουμε προσεκτικά τον ζωμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν για 2-3 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε ανακατεύοντας το ξίδι, τη μουστάρδα Hellmanns Ηot, αλάτι, πιπέρι. Μόλις ενωθούν τα υλικά βάζουμε τη σάλτσα σε ένα μπολ, ρίχνουμε τα κρουτόν και τα ανακατεύουμε ελαφρά.

Ψήνουμε σε τηγάνι γκριλ και από τις δύο πλευρές τα σουβλάκια γαρίδας-φέτας ψαριού για περίπου 10 λεπτά.

Μόλις ψηθούν τα βάζουμε σε μία πιατέλα, μαζί με τη σάλτσα και τα γαρνίρουμε με τα κλωναράκια μαϊντανού.

Συμβουλή
Μπορούμε να προσθέσουμε στη σάλτσα ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό.

Το κατάλληλο κρασί: Αθήρι.