Τραγανά κέικ γαρίδας με μαγιονέζα τσίλι και lime

11.09.2022
Τραγανά κέικ γαρίδας με μαγιονέζα τσίλι και lime
Ένα νόστιμο πιάτο με επιρροή από τη Νοτιοανατολική Ασία

Τα αλμυρά κέικ με τηγανητές γαρίδες είναι δημοφιλή σε πολλά μέρη του κόσμου, με κάθε περιοχή να προσθέτει τις δικές της ζωντανές γεύσεις στο μείγμα. Σε αυτήν την εκδοχή, τα μπιφτέκια πασπαλίζονται με φρέσκο ​​βασιλικό και κόλιανδρο για φωτεινότητα, τσίλι για ζεστασιά και λίγη σάλτσα ψαριού (ένα συστατικό που βρίσκεται συχνά στις συνταγές της Νοτιοανατολικής Ασίας) για βάθος. Στη συνέχεια, οι θρυμματισμένες ρυζογκοφρέτες αναμειγνύονται με τις γαρίδες για ένα αιθέριο, ιδιαίτερα τραγανό αποτέλεσμα.

Κοτόπουλο μαριναρισμένο με μαγιονέζα και τσιμιτσούρι

Συστατικά
3 έως 5 μεγάλες ρυζογκοφρέτες
450γρ. μεγάλες ωμές γαρίδες χωρίς κέλυφος (20 έως 24), χοντροκομμένες
¼ φλιτζάνι κρεμμύδι σε ψιλά κομμάτια
6 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο ψιλοκομμένο
6 κουταλιές τους σούπας ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού, + περισσότερα για το σερβίρισμα
3 κουταλιές της σούπας κιμά jalapeño ή κόκκινο πιπέρι τσίλι
2½ κουταλιές του γλυκού σάλτσα ψαριού
Ψιλό θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ φλιτζάνι μαγιονέζα
1 lime
Φυστικέλαιο ή σταφυλέλαιο, για τηγάνισμα

Πικάντικο κοτόπουλο με γλυκοπατάτες και kale

Εκτέλεση
Στο μπολ του επεξεργαστή τροφίμων (ή σε ένα μπλέντερ), βάλε τις ρυζογκοφρέτες και χτύπησε τις μέχρι να πάρεις 1¼ φλιτζάνι ψίχουλα. Βάλε τα ¼ φλιτζάνι ψίχουλα στον επεξεργαστή τροφίμων, κρατώντας το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι για την επικάλυψη.

Πρόσθεσε γαρίδες, κρεμμύδι, 4 κουταλιές της σούπας κόλιαντρο και βασιλικό και 2 κουταλιές της σούπας jalapeño στα ψίχουλα. Πρόσθεσε 2 κουταλάκια του γλυκού σάλτσα ψαριού και μια πρέζα αλάτι και πιπέρι. Χτύπησε μέχρι το μείγμα να σχηματίσει μια χοντρή πάστα. Μετάφερε σε ένα μπολ, σκέπασε και βάλε το στο ψυγείο όσο φτιάχνεις τη σάλτσα (τουλάχιστον 15 λεπτά και έως 24 ώρες).

Σε ένα μικρό μπολ, χτύπησε ελαφρά τη μαγιονέζα, τον υπόλοιπο κόλιανδρο, τον βασιλικό, το jalapeño και τη σάλτσα ψαριού. Κόψε το lime σε φέτες και στύψε λίγο χυμό. Βάλε αλάτι για γεύση και κράτησε επιπλέον φέτες λάιμ για το σερβίρισμα.

Άπλωσε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι ψίχουλα ρυζογκοφρέτας σε ένα πιάτο. Με βρεγμένα χέρια για να μην κολλάει η πάστα γαρίδας, σχημάτισε με 2 κουταλιές της σούπας μείγμα γαρίδων σε ένα μπιφτέκι και βάλε το πάνω από τα ψίχουλα. Επανάλαβε με το υπόλοιπο μείγμα γαρίδων, βρέχοντας ξανά τα χέρια σου όπως χρειάζεται. Αναποδογύρισε τα μπιφτέκια στα ψίχουλα να καλυφθούν και από τις δύο πλευρές.

Ζέστανε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Τηγάνισε τα μπιφτέκια σε παρτίδες μέχρι να ροδίσουν, 3 έως 4 λεπτά ανά πλευρά. Σέρβιρε με περισσότερα φύλλα βασιλικού, με σάλτσα τσίλι-λαιμ και φέτες λάιμ στο πλάι για στύψιμο.