Ρολά γαρίδας με αλάτι και πιπέρι

03.07.2022
Ρολά γαρίδας με αλάτι και πιπέρι
Ένα πιάτο με έμπνευση από την Κίνα

Εμπνευσμένα από το jiao yan xia, το κλασικό κινέζικο πιάτο με τηγανητές γαρίδες φινιρισμένες με αλάτι σετσουάν ή λευκό πιπέρι, αυτά τα ρολά γαρίδας αναδεικνύουν απόλυτα τις γεύσεις του αλατιού και του πιπεριού. Οι αποφλοιωμένες γαρίδες καρυκεύονται, παναρίζονται με άμυλο καλαμποκιού και τηγανίζονται μέχρι να γίνουν εξαιρετικά τραγανές, ενώ στη συνέχεια πασπαλίζονται με πιπέρι και αλάτι.

Λιγκουίνι γαρίδας με βότανα, καλαμπόκι και ρόκα

Συστατικά
Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα (περίπου 2 1/2 φλιτζάνια)
½ φλιτζάνι μαγιονέζα
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο σκόρδο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
4 ψωμάκια για χοτ ντογκ
1 κιλό αποφλοιωμένες και ξεφλουδισμένες γαρίδες jumbo (16 έως 20 γαρίδες), χωρίς ουρές
¼ φλιτζάνι πλήρες (ή 2 τοις εκατό) γάλα
1 φλιτζάνι άμυλο καλαμποκιού
2 τσίλι, κομμένα σε λεπτές φέτες
Τρυφερά κλωνάρια κόλιανδρου, για γαρνίρισμα
Φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση
Σε ένα τηγάνι, ζέστανε λίγο λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Εν τω μεταξύ, σε ένα μικρό μπολ, συνδύασε τη μαγιονέζα και το σκόρδο και ανακάτεψε καλά. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, ανακάτεψε το πιπέρι και το αλάτι.

Ζέστανε ένα μεσαίο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Χρησιμοποιώντας 1 κουταλάκι του γλυκού μαγιονέζα σκόρδου ανά ψωμάκι, άπλωσε στις εξωτερικές πλευρές των ψωμιών και στη συνέχεια φρυγάνισε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 λεπτό ανά πλευρά. Μετάφερε σε πιάτα.

Αλατοπιπέρωσε τις γαρίδες με περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι-αλάτι, βούτηξε τις στο γάλα και μετά βύθισε τις σε άμυλο αραβοσίτου, πιέζοντας απαλά ώστε να κολλήσει το άμυλο αραβοσίτου. Δουλεύοντας σε δύο παρτίδες, τηγάνισε τις γαρίδες μέχρι να γίνουν τραγανές και να ψηθούν, γυρίζοντας μέχρι τη μέση, περίπου 2 λεπτά. Μετάφερε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει. Καρύκευσε με περισσότερο από το μείγμα πιπεριού-αλατιού.

Άλειψε λίγη μαγιονέζα σκόρδου στο εσωτερικό κέντρο των ψωμιών και μετά μοίρασε τις γαρίδες στα ψωμάκια. Πρόσθεσε τσίλι, κόλιανδρο και περισσότερο αλάτι. Σέρβιρε με φέτες λάιμ.