Ζυμαρικά με καραμελωμένο καλαμπόκι, σπαράγγια και ρικότα

02.07.2022
Ζυμαρικά με καραμελωμένο καλαμπόκι, σπαράγγια και ρικότα
Ένα απόλυτα καλοκαιρινό πιάτο

Αυτό το καλοκαιρινό πιάτο ζυμαρικών περιλαμβάνει καραμελωμένο καλαμπόκι, τραγανά τρυφερά σπαράγγια και γήινο κουρκουμά, που δίνει την ηλιόλουστη απόχρωση του πιάτου. Δεν είναι εύκολο να μαγειρέψεις το καλαμπόκι σε σημείο να ροδίσει χωρίς να χάσει όλη την υγρασία του, αλλά μια πρέζα ζάχαρη βοηθά στην επιτάχυνση της διαδικασίας καραμελοποίησης.

Λιγκουίνι γαρίδας με βότανα, καλαμπόκι και ρόκα

Συστατικά
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
3 καλαμπόκια, αποφλοιωμένα
1 κιλό σπαγγέτι, λιγκουίνι ή οποιοδήποτε σχήμα ζυμαρικών
¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο, συν περισσότερο για το περιχύσιμο
¼ κουταλάκι του γλυκού κρυσταλλική ζάχαρη
16 μέτρια κοτσάνια σπαράγγια, κομμένα σε λεπτές φέτες (περίπου 2 φλιτζάνια)
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα και ψιλοκομμένα
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κουρκουμά
6 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
⅓ φλιτζάνι βερμούτ ή λευκό κρασί
1 φλιτζάνι φρέσκια ρικότα, καρυκευμένη με αλάτι
1 λεμόνι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Φέρε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό σε δυνατή βράση. Εν τω μεταξύ, ετοίμασε το καλαμπόκι: Κόψε τους κόκκους και πρόσθεσέ τους στην κατσαρόλα με νερό.

Μόλις πάρει βράση το νερό, πρόσθεσε τα ζυμαρικά και μαγείρεψε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, μέχρι να μαλακώσουν και να μην είναι al dente. Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ζέστανε το λάδι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Πρόσθεσε τους κόκκους του καλαμποκιού και τη ζάχαρη, αλατοπιπέρωσε και μαγείρεψε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν, περίπου 6 λεπτά. Πρόσθεσε τα σπαράγγια, το κρεμμύδι και 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά και μαγείρεψε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσει το καλαμπόκι, για 2 έως 3 λεπτά. Μετάφερε σε ένα μπολ.

Μόλις τα ζυμαρικά είναι ελάχιστα al dente, κράτησε 1 1/2 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και στράγγιξε τα ζυμαρικά.

Πρόσθεσε το βούτυρο, το σκόρδο και τον υπόλοιπο κουρκουμά στο μεγάλο τηγάνι και μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρχίσει να αφρίζει, περίπου 3 λεπτά. Χτύπησε το βερμούτ για να αφρατέψει και μαγείρεψε για 1 με 2 λεπτά και μετά ανακάτεψε με 1 φλιτζάνι νερό με ζυμαρικά.
Πρόσθεσε τα ζυμαρικά και ανακάτεψε σε μέτρια φωτιά μέχρι να καλυφθούν καλά και να γίνουν al dente, για 1 με 2 λεπτά, προσθέτοντας νερό στα ζυμαρικά όσο χρειάζεται. Βγάλε από τη φωτιά, ανακάτεψε το μισό μείγμα καλαμποκιού και αλατοπιπέρωσε κατά βούληση.