Ζυμαρικά με καραμελωμένα κολοκυθάκια

09.07.2022
Ζυμαρικά με καραμελωμένα κολοκυθάκια
Τα κολοκυθάκια αποκτούν άλλη μορφή και γεύση σε αυτό το υπέροχο πιάτο ζυμαρικών

Αυτή η συνταγή μετατρέπει δύο κιλά τριμμένα φρέσκα κολοκυθάκια σε ένα φλιτζάνι καραμελωμένα κολοκυθάκια που είναι αρκετά πλούσια και γλυκά για να γίνουν σάλτσα ζυμαρικών. Η προσθήκη σκόρδου και βασιλικού προσδίδει γλυκύτητα, αλλά μπορείς να προσθέσεις γαύρο ή νιφάδες κόκκινης πιπεριάς.

Ζυμαρικά με καραμελωμένο καλαμπόκι, σπαράγγια και ρικότα

Συστατικά
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κιλά κολοκυθάκια, χοντροτριμμένα
8 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και κομμένες
½ φλιτζάνι φύλλα βασιλικού, κρατημένοι μίσχοι, συν περισσότερα για το σερβίρισμα
Αλάτι Kosher και μαύρο πιπέρι
1 κιλό ζυμαρικά με ραβδώσεις
½ φλιτζάνι ψιλοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο, συν περισσότερο για το σερβίρισμα
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, λιώσε το βούτυρο και το λάδι. Όταν αφρίσει, πρόσθεσε τα κολοκυθάκια, το σκόρδο, τα κοτσάνια του βασιλικού και τα μισά φύλλα βασιλικού. Καρύκευσε με 1 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι. Κάλυψε και μαγείρεψε μέχρι να ομογενοποιηθούν με τα υγρά, 5 έως 7 λεπτά. Ξεσκέπασε και μαγείρεψε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και τα κολοκυθάκια να αρχίσουν να τσιγαρίζουν, για 7 με 10 λεπτά.

Συνέχισε το μαγείρεμα μέχρι τα κολοκυθάκια να είναι πολύ μαλακά, σκούρα πράσινα και να μειωθούν σε περίπου 1 φλιτζάνι, άλλα 20 με 25 λεπτά. Όταν δεις να συσσωρεύονται ροδισμένα κομμάτια στο τηγάνι, πρόσθεσε μερικές κουταλιές της σούπας νερό και ανακάτεψε, τρίβοντας τα ροδισμένα κομμάτια. Επανάλαβε κάθε φορά που εμφανίζεται περισσότερο καφέ χρώμα. Αν δεις να καίγεται, σβήσε με νερό και χαμήλωσε τη φωτιά. (Τα καραμελωμένα κολοκυθάκια μπορούν να μαγειρευτούν και να διατηρηθούν στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα, επίσης παγώνουν καλά.)

Εν τω μεταξύ, βάζεις μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό να βράσει. Όταν τα κολοκυθάκια είναι σχεδόν έτοιμα, πρόσθεσε τα ζυμαρικά στο νερό που βράζει και μαγείρεψε μέχρι να γίνουν al dente. Κράτησε 2 φλιτζάνια νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια στράγγιξε τα ζυμαρικά. Εάν τα κολοκυθάκια είναι έτοιμα πριν τα ζυμαρικά, συνέχισε να τα μαγειρεύεις.

Όταν στραγγίσουν τα ζυμαρικά, αφαίρεσε τα κοτσάνια των βοτάνων από τα κολοκυθάκια. Χαμήλωσε τη φωτιά στα κολοκυθάκια σε μέτρια, μετά πρόσθεσε τα ζυμαρικά, 1 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και την παρμεζάνα. Πρόσθεσε περισσότερο νερό για τα ζυμαρικά όσο χρειάζεται για να αραιώσει η σάλτσα. Πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και τον υπόλοιπο βασιλικό και, στη συνέχεια, αλατοπιπέρωσε. Σέρβιρε με περισσότερο βασιλικό, παρμεζάνα και μαύρο πιπέρι.