Κέικ με πετιμέζι

13.03.2017

Υλικά

400 ml ελαιόλαδο

10 γαρίφαλα

1 ξυλαράκι κανέλας

2 πορτοκάλια (τον χυμό και το ξύσμα τους)

1 κουτ. σούπας σόδα

2½ φλιτζάνια πετιμέζι

1 σφηνάκι ούζο

3 κουτ. σούπας σουσάμι

2 κουτ. σούπας ζάχαρη μαύρη

5 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Eκτέλεση

Βράζουμε σε κατσαρολάκι 200 ml νερό μαζί με τα γαρίφαλα και την κανέλα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Σουρώνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Ανακατεύουμε με πιρούνι τον χυμό πορτοκαλιού και τη σόδα σε μπολ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.

Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα το λάδι και το πετιμέζι σε άλλο μπολ μέχρι να γίνουν λείο μείγμα. Προσθέτουμε το χλιαρό νερό, το ούζο, το ξύσμα και τον χυμό του πορτοκαλιού με τη σόδα και χτυπάμε καλά. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, ανακατεύοντας καλά μέχρι να σχηματιστεί ένα πυκνό μείγμα όπως του κλασικού κέικ. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκ. και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ανακατεύουμε το σουσάμι με τη ζάχαρη σε μπολ και πασπαλίζουμε την επιφάνεια του μείγματος. Ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου. Βυθίζουμε στο κέικ ένα δοκιμαστικό ξυλάκι. Αν δεν κολλάει, βγάζουμε το κέικ από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ταψί για 5 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.