Κέικ σοκολάτα - πορτοκάλι

13.03.2017

Υλικά

1½ φλιτζάνι αλεύρι

1½ φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης

1? φλιτζάνια ζάχαρη

1½ κουτ. γλυκού (κοφτά) σόδα

1/2 φλιτζάνι κακάο

1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)

1 βανίλια

1 φλιτζάνι νερό βραστό

1/2 φλιτζάνι σπορέλαιο ή ελαιόλαδο

Για το γλάσο

1/2 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού

λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

1 βανίλια

1 φλιτζάνι ζάχαρη

50 γρ. κουβερτούρα

Για την Κομπόστα

1 λεμόνι

2 πορτοκάλια

1 γκρέιπφρουτ

200 γρ. ζάχαρη λευκή

Eκτέλεση

Για την κομπόστα: Κόβουμε την ψίχα των φρούτων σε κομμάτια και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Βράζουμε μαζί με τη ζάχαρη για 5 λεπτά. Αφήνουμε την κομπόστα να κρυώσει και τη βάζουμε στο ψυγείο.

Για το κέικ: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε μια μέτρια φόρμα του κέικ και την αφήνουμε στην άκρη. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα άλευρα, τη ζάχαρη, τη σόδα και το κακάο. Αλευρώνουμε τη φόρμα με λίγο από το μείγμα και ρίχνουμε ό,τι περισσέψει ξανά στο μπολ. Aνακατεύουμε τον χυμό και το ξύσμα, τη βανίλια, το βραστό νερό και το λάδι. Φτιάχνουμε μια λακκούβα στο κέντρο των στερεών υλικών και ρίχνουμε μέσα το μείγμα των υγρών. Ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι. Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου. Το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο: Aνακατεύουμε τον χυμό, τη βανίλια, το ξύσμα και την άχνη να γίνουν ένα ρευστό μείγμα. Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση. Στο ένα μισό προσθέτουμε τη σοκολάτα λιωμένη, ενώ στο άλλο προσθέτουμε, αν χρειάζεται, λίγη ακόμη ζάχαρη άχνη, όση χρειάζεται για να στέκεται το γλάσο, και να μην απορροφάται από το κέικ. Γλασάρουμε και σερβίρουμε με την κομπόστα.